Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

REDUSERT: Smittevernutstyr som munnbind og visir brukes for å beskytte helsepersonell mot dråpesmitte. Den 12. mars var de norske lagrene med smittevernutstyr redusert på grunn av økt forbruk og mindre leveranser enn normalt. Illustrasjonsfoto: Getty Images

HOD: Ingen nasjonal oversikt over smittevernutstyr før i mars

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen oppgir at det ikke fantes en samlet nasjonal oversikt over smittevernutstyr til helsepersonell før uke 11.

Publisert: 2020-05-14 — 16.10

Dagens Medisin har tidligere omtalt at spesialisthelsetjenesten kun satt på fire ukers «normal forbruk» av kirurgiske munnbind i uke 11, da regjeringen fattet strenge tiltak for å begrense smitten i samfunnet.

Den samlede listen over smittevernutstyr i spesialisthelsetjenesten fremgikk av et svar fra helse- og omsorgsminister Bent Høie til stortingsrepresentant Kjersti Toppe i Stortinget.

Ifølge Høie var utstyrslagrene allerede redusert den 12. mars på grunn av økt forbruk og mindre leveranser enn normalt. Dette til tross for at det var «oppmerksomhet» om utviklingen av Covid-19-pandemien i de regionale helseforetakene  i januar, og at helsetjenesten i starten av februar fikk meldinger om forsyningsproblemer fra grossister.

– Var det noen som satt på en samlet oversikt over tilgjengelig smittevernutstyr i spesialisthelsetjenesten før uke 11, og når ble det først ført en slik oversikt?

– Det var ingen samlet nasjonal oversikt, skriver statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet i en e-post til Dagens Medisin.

– Oversikt lå i enkelthelseforetakene og i enkelte regioner, men detaljene må sjekkes med de regionale helseforetakene. Det er helseforetakene og regionene som har ansvaret for sin egen beredskap.

–Ikke god nok

Statssekretær Erlandsen erkjenner at Norge ikke var godt nok rustet med smittevernutstyr til helsepersonell før Covid-19-utbruddet.

– Lagerbeholdningen i Norge og de fleste andre land var ikke god nok til å møte en situasjon med en pandemi som startet i det landet der den største delen av utstyret produseres, skriver Erlandsen.

– Dermed ble tilgangen på utstyr rammet samtidig som verden ble klar over en mulig konkret trussel. Vi tok derfor grep for å få på plass en effektiv innkjøps- og fraktorganisasjon som har vist seg avgjørende for vår tilgang på utstyr.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

DM Arena Digital - Post ASCO

Full åpenhet om verdioverføringer

DMTV_AvtaleVerdioverforinger.jpg

– Viktig at samfunnet kan få innsyn

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!