Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde

BEKYTTER: SARS-CoV-2 smitter primært gjennom dråpe- og kontaktsmitte. Kirurgisk munnbind beskytter luftveier mot sprut og dråpesmitte. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Hadde kun fire ukers forbruk av munnbind da Norge stengte ned

En oversikt over smittevernutstyr i helsetjenesten viser at kun 4 ukers «normalt forbruk» av kirurgiske munnbind var tilgjengelig i uke 11. – Nærmest en skandale, sier stortingsrepresentant Kjersti Toppe.

Publisert: 2020-05-12 — 15.47

MÅ SIKRES: – Helsepersonellet er den knappeste ressursen i en pandemi. På samme måte som det er viktig å ta på sin egen maske først på et fly, så er det viktig at vi beskytter helsepersonellet, sier politiker Kjersti Toppe.

Myndighetene har over tid holdt tilbake informasjon om hvor mye smittevernutstyr som har vært tilgjengelig i helsetjenesten. Helsedirektoratet har overfor NRK begrunnet dette med at tallene ville skape frykt og usikkerhet i samfunnet.

I et ferskt svar på spørsmål fra stortingsrepresentant Kjersti Toppe om lagerbeholdningen presenterer imidlertid helse- og omsorgsminister Bent Høie nå en oversikt over tilgjengelig smittevernutstyr i uke 11, uken da regjeringen innførte kraftige tiltak som stenging av barnehager og skoler og utreiseforbud for helsepersonell.

Samlet hadde alle helseforetak i Norge, inkludert sentrallagre og forsyningssenteret i Helse Sør-Øst da kun fire ukers normalt forbruk av kirurgiske munnbind.

–  Det er nærmest en skandale at vi var så dårlig forberedt ute i helseforetakene, til tross for mange beredskapsplaner og stortingsmeldinger. Det kunne gått veldig galt med så liten restkapasitet, sier Kjersti Toppe til Dagens Medisin.

LES OGSÅ
Han tok imot en av de første pasientene med Covid-19

- Som å ha gått tom

Dette er den fulle oversikten:

 • Smittevernfrakker/stellefrakker: 18 uker
 • Hansker: 7 uker, samt at grossist hadde ekstra lager
 • Kirurgiske munnbind: 4 uker
 • Åndedrettsvern: 41 uker
 • Øyebeskyttelse/visir: 45 uker
 • Operasjonsluer: 4 uker

Det angis i svaret fra Høie at tallene som refereres i oversikten er uker med «normalt forbruk for regionene».

– Dette svaret viser hvor dårlig det har stått til med tilgang på smittevernutstyr. Det er et springende punkt hva normalt forbruk betyr. Det kan jo være at en ukes normalforbruk ble brukt opp på en dag i denne situasjonen. Uansett er det å kun ha fire ukers forbruk av munnbind når landet står midt i en pandemi, egentlig det samme som å ha gått tom, sier Toppe.

– Skremmende

Hun påpeker at munnbind er essensielt i beredskapen.

– Dette er ordinært smittevernutstyr som brukes uavhengig av hvilket virus det er snakk om, så dette burde en helt opplagt ha på lager. En kan spørre seg om hvor godt forberedt en er innen andre områder, når en er så dårlig forberedt på dette. En fikk importert mye utstyr etter hvert, men det kan være tilfeldig om en får til dette og det er veldig sårbart.

Toppe mener det er spesielt bekymringsverdig at det er snakk om en mangel på beskyttelse for helsepersonell.

– Helsepersonellet er den knappeste ressursen i en pandemi. På samme måte som det er viktig å ta på sin egen maske først på et fly, så er det viktig at vi beskytter helsepersonellet. Det at det har vært mangel på utstyr til helsepersonell gjør dette enda mer skremmende.

Satt på prøve

LES OGSÅ
Ber alle som har lager av smittevern-utstyr om å ta kontakt

I sitt svar erkjenner helse- og omsorgsminister Bent Høie at Covid-19 har vært utfordrende.

– Koronavirusutbruddet har definitivt utfordret landet, og ikke minst helseforetakene og kommunene, på en måte vi ikke har opplevd tidligere. Lagerbeholdningen av smittevernutstyr er et element i beredskapen som nå blir satt på prøve, skriver Høie.

Han viser til at de regionale helseforetakene var oppmerksomme på pandemien allerede i januar, men at grossister meldte om forsyningsutfordringer.

– Da regjeringen iverksatte omfattende smitteverntiltak fra 12. mars 2020 var lagrene av smittevernutstyr i regionale helseforetak og helseforetak allerede blitt redusert grunnet økt forbruk og mindre leveranser enn normalt, skriver Høie.

– Fortsatt knapphet globalt

Høie opplyser at det i uke 12 ble nedsatt et kriseteam i Helse Sør-Øst for å få fraktet mer utstyr til Norge. Det var spesielt mangelen på munnbind som førte til denne beslutningen, oppgi ministeren.

Etter flere forsyninger fra utlandet og norsk produksjon, oppgir Høie at status for smittevernutstyr for litt over en uke siden, 4. mai, var følgende for spesialisthelsetjenesten:

 • Smittevernfrakker/stellefrakker: 35 uker
 • Hansker: 7 uker
 • Kirurgiske munnbind: 123 uker
 • Åndedrettsvern: 550 uker
 • Øyebeskyttelse/visir: 2040 uker
 • Operasjonsluer: 4 uker

– Det har vært, og er fortsatt, en omfattende og kontinuerlig innsats for å få på plass mest mulig utstyr til helsetjenesten. Vi har gjennom de siste ukene fått flere store leveranser fra utlandet med smittevernutstyr. Det er imidlertid fortsatt en knapphet på smittevernutstyr globalt, og det gjør situasjonen mer utfordrende. Man har derfor blant annet inngått flere avtaler med norske produsenter som omstiller sin produksjon til å produsere smittevernutstyr, skriver Høie i sitt svar.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Ellen Nergard 13.05.2020 08.17.09

  Lege

  En skulle tro at en av underdirektørene med millionlønn i helseforetaka hadde ansvar for smittevernsutstyr så de på frontlinja kunne være beskytta. De stolte kanskje på Kina?

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!