Norsk-produsert antibiotika kan slå ned pandemier

Norge må få på plass nasjonal produksjon av smalspektrede antibiotika i kampen mot korona og fremtidige pandemier – og helsemyndighetene bør umiddelbart gå i partnerskap med etablerte produksjonsmiljøer i Norge. Med et offentlig-/privat samarbeid kan vi komme raskt i gang.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Leif Rune Skymoen

Kronikk: Leif Rune Skymoen, administrerende direktør i Curida AS

NORGE BRUKER antibiotika bare når det trengs, og vi bruker smalspektrede antibiotika når vi kan. Dette har gjort oss mindre truet av antibiotikaresistens enn de fleste andre land – og det gjør oss bedre rustet i kampen mot Covid19.

Vi står imidlertid i fare for å slippe opp for antibiotikaen vi trenger. Derfor trenger vi norsk produksjon for å sikre nasjonale behov.

Når helsetjenesten ikke har effektive antibiotika til å bekjempe bakteriene, står vi maktesløse tilbake.

PRESS FRA TO FRONTER. Professorene Dag Berild og Pål Rongved peker på at Covid-19-pasientene, i regioner med mye antibiotikaresistens, kan utsettes for press fra to fronter samtidig: Virus og resistente bakterier.

Berild og Rongved viser til at i Wuhan i Kina fikk 92 prosent av de innlagte Covid-19-pasientene antibiotika, og cirka 50 prosent av dem som døde, hadde bakterieinfeksjoner.

Også i Spania og Italia kan resistente bakterier medvirke til de høye dødstallene. Både Spania og Italia har høyt forbruk av bredspektrede antibiotika og høy forekomst av antibiotikaresistente bakterier.

ET FOREGANGSLAND. Norge er heldigvis i den andre enden av skalaen. Høy bevissthet og felles innsats fra myndighetene på tvers av sektorer har bidratt til et stadig lavere forbruk av antibiotika hos både mennesker og dyr.

I Norge har høy bevissthet og felles innsats fra myndighetene på tvers av sektorer bidratt til et stadig lavere forbruk av antibiotika hos både mennesker og dyr

I Norge er vi flinke til å bruke smalspektrede antibiotika. Dette er antibiotika som skal virke mot akkurat de bakteriene vi er blitt syke av. Samlet bidrar dette til at vi har en betydelig lavere forekomst av antibiotikaresistens i Norge. Dette er veldig bra, og det kan være avgjørende for vår evne til å redde mennesker som blir alvorlig syke av koronaviruset. I hvert fall foreløpig – så lenge vi faktisk har tilgang på den antibiotikaen vi trenger.

MANGELSITUASJONER. Smalspektrede antibiotika brukes i all hovedsak i Norge og Norden. Det er uheldig, av flere grunner. Dersom flere hadde brukt smalspektrede i stedet for bredspektrede antibiotika, ville det ha bidratt til mindre resistens globalt.

Begrenset etterspørsel gjør også at smalspektrede antibiotika er mindre interessant å produsere for de store internasjonale selskapene. Dette medfører at det stadig oftere oppstår mangelsituasjoner. I Norge risikerer vi å bli stående uten livsviktige medisiner.

Les også: StatMed – en glimrende ide

EGENPRODUKSJON. Mangel på smalspektrede antibiotika er ikke en ny eller ukjent problemstilling, men koronapandemien gjør den høyaktuell. Antibiotika er blant legemidlene myndighetene frykter vi skal gå tom for.

Flere har derfor tatt til orde for at vi bør få på plass egen produksjon av smalspektrede antibiotika i Norge. Dette er et viktig grep for å unngå mangelsituasjoner, bekjempe antibiotikaresistens og redde liv.

Les også: Norge må produsere mer selv

KOMPLISERT. Antibiotikaproduksjon er komplisert. Det krever egne, dedikerte lokaler og ekstra beskyttelse av ansatte og omgivelsene. Rester fra antibiotikaproduksjon kan ikke slippe ut i naturen; da utvikler bakterier som finnes i naturen, resistens. 

Reportasjer fra antibiotikaproduksjon i Kina viser hvor galt det kan gå når dette ikke blir tatt alvorlig. Resultatet er antibiotikaresistens, alvorlige skader på miljøet og en trussel mot folkehelsen lokalt og globalt. Medisinsk behandling kan bli satt tiår tilbake. Vi står i fare for ikke å kunne gjennomføre moderne kreftbehandling, hjertekirurgi eller annen behandling som i dag redder liv.

OFFENTLIG-/PRIVAT PARTNERSKAP? Vi trenger at helsemyndighetene umiddelbart går i partnerskap med etablerte produksjonsmiljøer i Norge. Et offentlig-/privat samarbeid gjør at vi kan komme raskt i gang.

Vi må få på plass egenproduksjon av smalspektrede antibiotika i Norge. Får vi staten med på laget, kan vi bygge produksjonslokaler og kjøpe inn råstoffer, for så å komme i gang med produksjon. Vi opplever at myndighetene er positive til dette, men det det kreves fortgang.

Det er ingen tid å miste. Regjeringen har tatt et internasjonalt lederskap i kampen mot antibiotikaresistens. Koronapandemien har gitt oss en viktig påminnelse om at vi må holde trykket oppe i dette arbeidet. Med nasjonal produksjon av smalspektrede antibiotika, tar vi nye skritt. Tiden er nå!

Interessekonflikt/disclaimer: Curida er en norskeid legemiddelprodusent med to fabrikker og 110 ansatte i Norge. Selskapet tilbyr produksjon og utviklingstjenester til farmasøytiske selskaper i inn- og utland.

Powered by Labrador CMS