Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

COVID-19: Rajji Mehdwan i Roche Norge, Veronika Barrabes i Novartis Norge, Line Storesund Rondan i GlaxoSmithKline (GSK) og Annette Hommelgaard i Gilead Sciences Nordics forteller om flere Covid-19-prosjekter.

Slik jobber industrien i Norge med Covid-19

Som resten av samfunnet, er de fleste selskapene i legemiddelindustrien nå fullt opptatt med koronaviruset – med nye behandlinger, diagnostikk og å utvikle vaksiner.

Publisert: 2020-04-01 — 16.05
Denne artikkelen er over ett år gammel.

Den store amerikanske oversikten Clinicaltrials.gov viser onsdag 260 kliniske studier på Covid-19.

Tallet på studier øker hver eneste dag og flere av studiene handler om medikamentell behandling.

I tillegg er det, som Dagens Medisin tidligere har omtalt, flere vaksiner og diagnostiske tester under utvikling.

Antivirale medikament prøves ut i Oslo
Det antivirale legemiddelet remdesivir prøves nå ut på Oslo universitetssykehus, i Solidarity-studien, som er et forskningsprosjekt i regi av WHO for flere land.

Studien ledes fra Norge, og er planlagt ferdigstilt i november 2020, ifølge Clinical Trials.

I denne studien undersøkes også legemiddelet hydroksylklorokin, en gammel malariamedisin.

LES OGSÅ
Jakter på kur – tror ikke på «vidundermedisin»

Ifølge bransjeorganisasjonen Legemiddelindustrien (LMI) sin oversikt over de ulike legemiddelselskapenes innsats mot pandemien, skal selskapet Novartis donere opp mot 130 millioner doser av medisinen for å behandle Covid-19.

Tilgjengelighet og utvikling
– Hovedprioriteringene i legemiddelindustrien er å sikre at legemidlene fortsatt kommer frem til den enkelte pasient, at forskning på andre terapiområder fortsetter og at det utvikles en vaksine eller et antiviralt legemiddel raskest mulig mot koronaviruset, sier Veronika Barrabes, styreleder i LMI og daglig leder i Novartis i Norge.

Hun sier Legemiddelindustrien den siste tiden har igangsatt en rekke forskningsinitiativer i forbindelse med koronaepidemien.

– Ved siden av å starte opp egne kliniske studier, inngår mange av selskapene partnerskap med små og store aktører fra både privat og offentlig sektor. Legemiddelskapet Novartis, der jeg selv jobber, har inngått samarbeid med aktører som Bill and Melinda Gates Foundation der store ressurser blir lagt ned for å utvikle en mulig behandling.

WHO-database
Barrabes viser til at WHOs database indikerer at det nå finnes over 400 pågående kliniske studier som er målrettet COVID-19, «noe som er svært lovende».

Jeg tror man med trygghet kan si at en samlet legemiddelindustri tidlig prioriterte å få satt i gang relevante utviklingsprogram
Rajji Mehdwan, Roche Norge

På grunn av pågang skriver WHO på sine nettsider at søkefunksjonen i databasen er nede, men det er mulig å laste ned en liste over legemidler i excel-format.  

– Legemiddelutvikling tar likevel tid og vi anslår at en vaksine i beste fall vil være klar først om 12 til 18 måneder som følge av viktige krav rundt effekt og sikkerhet. Flere selskaper undersøker også om etablerte legemidler med godkjenning for andre sykdommer kan brukes til behandling mot coronaviruset, sier hun.

– Jeg vil samtidig understreke at i kappløpet om å utvikle en effektiv behandling mot COVID-19 er det viktig at data og tidligere forskning gjøres tilgjengelig. På denne måten får vi en mer effektiv forskning og bedre kunnskapsdeling på tvers av pågående initiativer. Her har både legemiddelindustrien og akademia et ansvar.  


Naturlig bidrag
– Det er naturlig at legemiddelindustrien er en del av løsningen når verden nå står overfor en pandemi, sier Line Storesund Rondan, ansvarlig for myndighetskontakt, helseøkonomi og kommunikasjon i GSK Norge.

Hun viser til at GSK er en ledende global vaksineprodusent.

– Vi bidrar med vår vitenskap og ekspertise i bekjempelse av viruset: Vi har startet et samarbeid med CEPI, som har hovedkontor i Oslo, hvor vi gjør vår adjuvansteknologi tilgjengelig for forskere som utvikler nye vaksiner mot koronavirus.

Rondan forklarer at en adjuvans blir tilsatt vaksiner for å styrke immunresponsen, og dermed skape en sterkere og mer varig immunitet mot infeksjoner.

LES OGSÅ
Antibiotikum-mangel knyttes til Covid-19-studie

– Dette er spesielt viktig under en pandemi, da vi kan redusere mengden antigen som kreves per dose, slik at flere vaksinedoser kan produseres og gjøres tilgjengelig for flere personer. Den første organisasjonen som samarbeider med oss som følge av avtalen med CEPI er University of Queensland i Australia.

TESTER MS-MEDIKAMENT: – Vi kan alle bidra på hver vår måte i kampen mot koronaviruset, sier Renée Tunold, regionssjef for Norden og Nederland i Merck i Norge.

Rondan forteller at GSK også har opprettet samarbeid med fem ulike selskaper for å utvikle mulige vaksiner.

– GSK Norge har også mange ansatte med medisinskfaglig bakgrunn, og flere har uttrykt ønske om å hjelpe. Vi har lagt til rette for at de kan bidra som frivillig dersom de ønsker og har mulighet til å bidra.

 

Kliniske studier
Legemiddelselskapet Gilead uttaler til Dagens Medisin at remdesivir er et medikament under utvikling som ikke er godkjent eller markedsført noe sted, men at det tilbys gratis gjennom «compassionate use» flere steder, dersom det ikke er tilgjengelig gjennom kliniske studier.

Legemiddelet har opprinnelig blitt prøvd ut for å behandle andre lidelser, blant annet Ebola.

Selskapet forklarer at forskningen på medikamentet startet over ti år siden.

– Det er på grunn av flere runder med eksperimenter, feiling og iterasjon, at vi har kommet i en posisjon hvor vi kan forstå potensialet av remdesivis for å behandle Covid-19, og raskt utvikle medikamentet, sier Anette Hommelgaard, Senior Medical Director i Gilead Sciences Nordics til Dagens Medisin.

Hun påpeker at de ikke har satt en verdi på legemiddelet – som de gir bort gjennom «compassionate use» mange steder.

FiercePharma skriver at legemiddelselskapet nå skal gjøre det tilgjengelig gjennom flerpasientsøknader, slik at de ikke skal trenge å gjennomgå én og én søknad.

Legemiddelnettstedet skriver det foreløpig er uklart om utviklingen av medisinen vil ende som en stor finansiell suksess.

– Vi fokuserer på den potensielle kliniske nytten som dette kan gi til pasientene og gjør vår del i å respondere på det globale koronavirusutbruddet, sier Anette Hommelgaard, Senior Medical Director i Gilead Sciences Nordics til Dagens Medisin.

Hommelgaard forklarer at de har flere hundre ansatte som jobber døgnet rundt med Covid-19-pandemien og forklarer i uttalelsen til Dagens Medisin at selskapet har investert i produksjonslinjen av medikamentet, før de har nok kliniske data til å konkludere om effekten av remdesivir. De vil gjøre ytterligere investeringer avhengig av resultatene.

Immundempende behandling
Også andre medikamenter enn antivirale testes for Covid-19. Blant annet immunsupprimerende behandling, tocilizumab (RoActemra), som har markedsføringsgodkjenning for revmatoid artritt.

Rajji Mehdwan, administrerende direktør i Roche Norge, er glad for å ha fått på plass studien raskt.

– Leger over hele verden tester nå forskjellige medisiner for å se hva som kan hjelpe pasientene som er rammet. Vi har sett en viss bruk av eksisterende Roche-medisiner på COVID 19-pasienter, noe vi selvfølgelig forstår, gitt at man forsøker å bruke den verktøykassen man har. I en slik situasjon er det viktig for oss å forsøke å samle et solid evidensgrunnlag for å kunne dokumentere nytte og sikkerhet, slik at helsepersonell fremover har robust vitenskapelig informasjon som kan styre deres beslutninger, sier Mehdwan.

– Jeg tror man med trygghet kan si at en samlet legemiddelindustri tidlig prioriterte å få satt i gang relevante utviklingsprogram og kliniske studier for å teste medisiner som kan stoppe viruset og behandle pasienter, sier Mehdwan.

Diagnostikk
Roche har jobbet med diagostiske tester som brukes i Norge for Covid-19, som går under navnet Cobas-6800-maskiner.

Maskinen fikk innvilget såkalt «FDA Emergency Use Authorisation».

Ifølge Bloomberg førte FDA godkjenning av Covid-19-testen den 13. mars til den største handelen av selskapets aksjer innenfor en dag i Zurich siden 1997.

«Roche shares traded 11% higher at 1:29 p.m. in Zurich, the steepest intraday increase since 1997», meldte Bloomberg.

– Vi er glade for at diagnostikk-divisjonen vår i rekordfart kunne stille til rådighet en ny analyse for koronaviruset. Dette har vært et viktig bidrag til å hindre ytterligere spredning av viruset i en så tidlig fase som mulig. Vi er opptatt av at offentlige, private og alle andre aktører over hele verden nå må jobbe sammen for effektivt å kunne begrense smittespredningen og håndtere situasjonen, sier Mehdwan i Roche Norge.


– Tid for samarbeid
Mehdwan har tro på innovasjon i krisetid.

– Det er tiden for å løfte sammen. Vi har tidligere sett hvordan medisinsk innovasjon og robuste fagmiljøer har vært i stand til å frembringe banebrytende behandlinger og løsninger som har fremmet folkehelsen. I den aktuelle saken er det fortsatt en lang vei å gå, men jeg føler meg trygg på at vitenskapen vil seire.

– Leger over hele verden tester nå forskjellige medisiner for å se hva som kan hjelpe pasientene som er rammet. Vi har sett en viss bruk av eksisterende Roche-medisiner på COVID 19-pasienter, noe vi selvfølgelig forstår, gitt at man forsøker å bruke den verktøykassen man har. I en slik situasjon er det viktig for oss å forsøke å samle et solid evidensgrunnlag for å kunne dokumentere nytte og sikkerhet, slik at helsepersonell fremover har robust vitenskapelig informasjon som kan styre deres beslutninger, sier Mehdwan.

Tester MS-medisin
– Vi kan alle bidra på hver vår måte i kampen mot koronaviruset, sier Renée Tunold, regionssjef for Norden og Nederland i Merck i Norge.

Hun forklarer at Merck deltar i en fransk studie gjennom å donere medikamentet interferon beta-1a (Rebif) som utprøvende behandling for Covid-19

– Studien gjennomføres av det franske Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale. Legemiddelet som er gjort tilgjengelig, er i dag godkjent til behandling av personer med MS, sier Tunold.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Post ASCO 2021

DMTV: Her finner du oversikten over alle kongressvideoer!

På de nye DMTV-sidene finner du alle sendingene fra ASCO 2021 og tidligere kongresser.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!