John-Arne Røttingen (direktør i Forskningsrådet), i forbindelse med lanseringen av studien. Foto:

Den globale Covid-19-studien skal ledes fra Norge

WHO-studien som skal vurdere lovende behandlinger for Covid-19 skal ledes fra Norge og starter opp lørdag. Den første pasienten som deltar er en pasient ved Oslo universitetssykehus.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Som Dagens Medisin tidligere har omtalt, skal norske sykehus være med i en klinisk studie av hydroksylklorokin og remdesivir for å behandle Covid-19, i regi av WHO.

I dag opplyste helse- og omsorgsminister Bent Høie at studien skal ledes fra Norge og at utprøvingen starter allerede lørdag. 

De behandlingene som skal prøves ut er malariamiddelet hydroxyklorokin/plaquenil, ebola-legemiddelet remdesivir og en HIV-behandling (lopinavir/ritonavir) alene eller sammen med et legemiddel mot hepatitt (interferon-β 1a). Det er de to første legemidlene som skal prøves ut i Norge i første omgang.

Les også: Jakter på kur – tror ikke på «vidundermedisin»

Verdens helseorganisasjons globale studie, som har fått navnet Solidarity, starter nå opp med behandling av pasienter.

Den første pasienten som deltar er en pasient ved Oslo universitetssykehus. Fagmiljøet ved Oslo universitetssykehus leder den norske delen av studien. Det er planlagt at studien skal gjennomføres ved 22 sykehus over hele Norge.

- Det er mange som er opptatt av å finne behandlinger som virker på den nye sykdommen. Det er viktig at vi gjør dette i store studier hvor vi sammenligner ulike behandlinger. Det er den eneste måten vi kan få sikker kunnskap om hva som virker og at det er trygt. Jeg er derfor veldig glad for at Verdens helseorganisasjon har tatt dette initiativet, og at vi er med fra starten, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Forskningsrådets direktør, John-Arne Røttingen leder den globale styringsgruppen for studien.

- Vi trenger å forstå hvordan vi best bør behandle dem som blir syke. Vi er står nå midt i en global forskningsdugnad uten like for å få god og sikker kunnskap, og Norge er med, sier John-Arne Røttingen.

- Det er en stor anerkjennelse for norsk forskning og norsk helsetjeneste at vi er med på denne globale og viktige studien fra starten av, og at John-Arne Røttingen skal koordinere studien globalt. Jeg vil berømme alle de gode fagmiljøene våre som har fått til dette på kort tid, sier statsminister Erna Solberg.

Powered by Labrador CMS