Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
Statsminister Erna Solberg holdt pressekonferanse om smittesituasjonen i Norge. Foto: Anne- Grethe Storvik

Solberg: Lokale smitteverntiltak skal være relevante

Justisdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet jobber med å utforme en felles nasjonal veileder for kommuner og fylker som innfører lokale karantenebestemmelser.

Publisert: 2020-03-24 — 16.53

 

Som Dagens Medisin omtalte mandag, frykter kommuneleger fra Helgeland i sør til Finnmark i nord frykter at regjeringen tirsdag skal lempe på Nord Norge-kravene om karantene for tilreisende.

Mange kommuner her var tidlig ute med strenge tiltak og i nord har man lave smittetall foreløpig. Men også lenger sør i landet har man innført restriktive og lokale krav. 

Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Rigmor Brøste, har anbefalt samtlige 26 kommuner i Møre og Romsdal om å fatte lokale vedtak som strider mot regjeringens.  

Må også ta hensyn til jobbene

Dagens Medisin har spurt Erna Solberg hva hun vil gjøre med kommuner og fylkesmenn som iverksetter og/eller anbefaler mer inngripende tiltak enn hva regjeringen har uttalt?

- Vi jobber med det spørsmålet. Egne smitteverntiltak skal være relevante og forholdsmessige. Det er viktig at de deler av norske næringsliv som kan fungere, får fungere, sa Solberg og fortsatte: 

- Vi vil ha få en annen situasjon på den andre siden av denne krisen, da må vi passe på at nøkkelpersonell kommer seg dit de skal, så lenge smittevernhensyn tas. Dette er viktig fordi vi er opptatt av at jobbene skal være der etterpå. Vi skal ta hensyn til smittevern, men også til jobbene.

Felles veileder

Justisminister Monica Mæland kunne fortelle at Justisdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet jobber med å utforme en felles nasjonal veileder til kommuner og fylker som innfører egne karantenebestemmelser. 

- Noen har gjort det til en nord-sør-konflikt. Det er det ikke. Vi har kartlagt og funnet at det er innført 124 lokale reiserestriksjoner, sa hun.

- De lokale restriksjoene er fattet ut fra et motiv om beskytte egne innbyggere og det har vi forståelse for. Men, det er slik at vi jobber og bor på tvers av kommunegrenser og med slike restriksjoner kan det oppstå problemer.

Veilederen skal ta utgangspunkt en smittevernfaglig vurdering om hvilke tiltak som er lovlige og hvilke som ikke er det.

- Som statsministeren sa; tiltakene må være forholdsmessige, noen er ikke det. Vi oppfordrer ordførere om må jobbe sammen og vi oppfordrer om å snakke med naboer og næringslivet for å finne felles spilleregler. Vi skal leve etter dette også og alle et ansvar for å tenke helhet, oppsummerte Mæland. 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!