Rigmor Brøste er fylkesmann i Møre og Romsdal. Foto:

Fylkesmannen i Møre og Romsdal nekter å følge nasjonale råd

Rigmor Brøste, fylkesmann i Møre og Romsdal anbefaler alle 26 kommuner om å fatte lokale vedtak som strider mot regjeringens. 

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Som Dagens Medisin omtalte mandag, frykter kommuneleger fra Helgeland i sør til Finnmark i nord frykter at regjeringen tirsdag skal lempe på Nord Norge-kravene om karantene for tilreisende.

Mange kommuner her var tidlig ute med strenge tiltak og i nord har man lave smittetall forleløpig. 

Fylkesmann går mot staten

Men også lenger sør i landet har man innført restriktive og lokale krav. 

Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Rigmor Brøste, har anbefalt samtlige 26 kommuner i Møre og Romsdal om å fatte lokale vedtak som strider mot regjeringens. 

Brøste anbefaler «sine» kommuner å ilegge 14 dagers hjemmekarantene på alle personer som kommer fra Oslo, Vestfold og Telemark, Viken, Innlandet, Agder, Rogaland og Vestland, skriver Aftenposten. 

Ber om at lokale tiltak droppes

Statsminister Erna Solberg (H), justisminister Monica Mæland (H) og helseminister Bent Høie (H) har innstendig bedt kommuner droppe egne kommunekarantener og ikke gå lenger enn de nasjonale tiltakene for å begrense folks ferdsel innenlands.

–  Vi har forståelse og respekt for at lokale politikere fatter vedtak for å beskytte sine innbyggere. Men vi må hele tiden vurdere tiltakene vi fatter og at de er til det beste for hele samfunnet, sa Mæland under en pressekonferanse mandag.

Lav spredning

Fylkesmannen i Møre og Romsdal, som er statens representant i fylket, vil likevel ikke lytte. 

– Jeg ønsker å følge opp rådene fra nasjonalt hold, samtidig som jeg må være med på å begrense importsmitte til fylket i en spesiell situasjon, sier hun til Aftenposten. 

Brøste peker - i likhet med kommunene i Nord-Norge - på at spredningen av koronaviruset er betydelig mindre i Møre og Romsdal enn i Sør-Norge.

Ifølge VG er det 56 bekreftet smittet i Møre og Romsdag per tirsdag morgen. Ingen er døde. 

– Det er maktpåliggende å begrense smitte inn til Møre og Romsdal slik at antallet smittede ikke blir flere enn det helsetjenesten kan håndtere.

Les også: - Alt kommer sist til Nord-Norge, også Covid-19. Det kan være klokt å sette seg inn i underliggende argumenter for Nord-Norges valg av smittevernmidler

Powered by Labrador CMS