KRISELOV: Den nye koronaloven er en midlertidig lov som varer i én måned. Foto: Vidar Sandnes/Arkivfoto

Ny koronalov åpner for å sette helselover til side

Stortinget har vedtatt den nye, midlertidige koronaloven.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Lovinnstillingen som nå er vedtatt ble lagt frem av den nye komiteen som er utnevt til å behandle spesielle saker vedrørende korona-krisen på lørdag.

Grunnloven krever at lovvedtak skal behandles to ganger i Stortinget med minst 3 dagers mellomrom. Tirsdag var saken igjen oppe i Stortinget og nå er loven, som skal vare i én måned, vedtatt.

Formålet med loven er ifølge lovteksten å «legge til rette for forsvarlige, effektive og forholdsmessige tiltak som er nødvendige for å begrense forstyrrelsen av sentrale samfunnsfunksjoner som følge av utbruddet av Covid-19.»

Lovforslaget var den første saken som ble behandlet av den nye koronakomiteen som ledes av Stortingets president Tone W. Trøen.

Kan fravike lover

Den nye loven gjør det mulig for regjeringen å fravike, utfylle og supplere over 60 lover, deriblant en rekke lover på helsefeltet. Spesialisthelsetjenesteloven, helsepersonelloven og helse- og omsorgstjenesteloven står på listen i komiteens innstilling, som også blant annet inkluderer arbeidsmiljøloven.

Nye forskrifter kan imidlertid oppheves hvis stortingsrepresentanter, som til sammen representerer minst en tredjedel av Stortingets medlemmer, skriftlig oppgir at de ikke støtter hele eller deler av forskriften.

Powered by Labrador CMS