NY LOV: Den nye loven som gir regjeringen brede fullmakter skal vare i én måned. Foto: Colourbox

Enighet om ny koronalov

Stortingets koronakomite har kommet frem til enighet om en ny lov som gir regjeringen utvidete fullmakter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Forslag om en ny kriselov ble lagt fram for Kongen i statsråd onsdag 18. mars. Målet med den nye loven er å legge til rette for raske tiltak for å avhjelpe negative konsekvenser av koronautbruddet.

Lovforslaget er den første saken som er behandlet i den nyopprettede særskilte komiteen for behandling av saker knyttet til koronasituasjonen, hvor alle partiene er representert.

Partiene er nå enige om en ny lov. Det kom frem i en felles pressekonferanse lørdag. Det er gjort flere endringer i lovforslaget som det nå er enstemmig enighet om.

– Vi behandler i dag en nødvendig og ekstraordinær lov. Hjulene skal gå rundt også i denne ekstraordinære situasjonen, sa saksordfører og leder for Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre på pressekonferansen. 

– Regjeringens forslag samlet ikke flertall, det var nødvendig å gå grundig til verks på ny, sa Støre.

Varer i én måned

Regjeringens forslag innebar at loven ville gjelde i seks måneder. Den nye loven det nå er enighet om, varer kun én måned.

– Vi er åpne for å diskutere forlengelse, men vi setter en knapp frist, sa Støre på pressekonferansen.

Loven gir også sterkere mindretallsrettigheter enn ordinært. Stortinget kan med en tredel av stemmene avvise lovforslag fra regjeringen.

Forslaget debatteres i Stortinget lørdag ettermiddag.

Folkehelseinstituttet opplyste lørdag ettermiddag at det er 148 pasienter innlagt på sykehus i Norge med påvist covid-19. Dette er 18 personer flere enn fredag. Til sammen er det 28 personer som får respiratorbehandling.

Powered by Labrador CMS