Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
LIS OG GRUNDER: Nils Christian Tvedt Karlsen og hans team har utviklet koronasjekk.no på dugnad. Foto: Jacob Buchard/Fædrelandsvennen

Helsepersonell har utviklet koronaverktøy på dugnad

Leger, sykepleiere og medisinstudenter har utviklet et nettverktøy som speiler anbefalingene til Folkehelseinstituttet og gir koronaråd. De har tilbudt myndighetene å ta over løsningen helt gratis. Men Folkehelseinstituttet nøler.

Publisert: 2020-03-22 — 17.27
Denne artikkelen er over to år gammel.

 

Nettsiden koronasjekk.no  gir et speilbilde av anbefalingene til Folkehelseinstituttet (FHI), samt råd basert på informasjonen brukeren legger inn.

På nettsiden kan man velge om man er helsepersonell eller ikke og verktøyet velger dermed bort informasjon som ikke er aktuell for brukeren.

- Vi har fått enorm hjelp til brukertesting og kvalitetssikring av siden fra hundrevis av norske leger og sykepleiere. Siden er også nå testet av norske helsesekretærer over hele landet, sier gründer Nils Christian Tvedt Karlsen, som er lege i spesialisering i allmennmedisin og daglig leder MedEasy.no.

Siden ble åpnet for testing forrige søndag blant leger knyttet til de lukkede Facebook-gruppene Leger i Norge og Allmennlegeinititativet. Mange ga sine tilbakemeldinger, både til oppsettet og om nødvendige faglige justeringer.

To dager etterpå ble siden lansert til alle. Og samme dag gikk Norsk forening for allmennmedisin ut og anbefalte verktøyet til sine medlemmer - i påvente av at myndighetene kommer ut med en egen. 

Stort informasjonsbehov

- Bakgrunnen for å lage testen er at vi opplever et stort informasjonsbehov i befolkningen gjennom rødglødende telefoner ved legevakt og fastlegekontor. Vi håper og tror dette bidraget kan avlaste norsk primærhelsetjeneste. Ved å strukturere informasjonen fra FHI.no tror vi det er mulig å begrense telefonene til lege fra befolkningen til de som faktisk er strengt nødvendige.

I løpet av den uka nettsiden har vært i drift, har den blitt benyttet av både helseforetak, kommuner og foreninger landet over. Mange av disse råder brukerne om å ta koronasjekken før de ringer med spørsmål. 

Bruken av siden eksploderte etter lansering og responsen fra hundrevis av helsepersonell som har testet siden har vært overveldende og utelukkende positiv, sier Karlsen, som  forteller at det i løpet av første døgn ble det utført 45.000 «koronasjekker» via nettsiden.

Justert opp

Samme dag ble imidlertid tellerne nullstilt og tallene som vises på nettsiden i dag, er basert på de av brukerne som oppgir data og samtykker til å dele dem, noe som også gjør at informasjonen senere kan brukes til forskningsformål.  

Den siste uka har gründerne tatt nettsiden enda et hakk opp. Ved hjelp av Lovdata og informasjon fra de ulike kommunene, er nå også kommunale data integrert, noe som gir brukeren lokale råd, i tillegg til de nasjonale, dersom postnummer registreres.

- Vi er også rigget for smittesporing, men denne løsningen er ikke aktivert ennå da det krever særskilt godkjenning fra helsemyndighetene for å ivareta personvernlovgivningen, sier Karlsen.

Rapporterer daglig

Initiativet har ikke gått helsemyndighetene forbi. Nå gir Karlsen og hans team daglige tilbakemeldinger til Folkehelseinstituttet (FHI) om hvilke utvetydigheter folk opplever med den informasjonen de finner på FHI.no og Helsenorge.no. Også dataene som samles inn deles fortløpende med myndighetene.

Faktisk har Karlsen gitt norske helsemyndigheter tilbud om å ta over hele løsningen, inkludert folka som holder nettsiden oppdatert, helt gratis.  

- Men vi har fått tilbakemelding om at det er vanskelig for dem å kunne kvalitetssikre vår løsning, og at de holder på å utvikle sitt eget verktøy. 

Nils Christian Tvedt Karlsen har også vært i kontakt med et stort teknologifirma i Trondheim, som gjerne vil bidra:

- Oppsummert; hvis FHI vil ha hele pakka, kan de få den i løpet av et døgn.

Vil vurdere tilbudet

Områdedirektør for helsedata og digitalisering i FHI, Gun Peggy Knudsen, skriver i en kommentar til Dagens Medisin at FHI får mange gode forslag og løsninger til hvordan vi kan ha oversikt over smittesituasjonen nasjonalt.

- Og det setter vi stor pris på.

- Det er for tidlig å si om og hvordan vi kan bruke datasettene til koronasjekk.no, men vi vil gjerne vurdere dette og få lov til å komme tilbake til det litt senere, legger hun til. 

Helsenorge.no lanserte søndag sin egen løsning for å registrere smitte. Her kan de som i løpet av den siste uka har hatt symptomer som kan skyldes SARS-CoV-2 fylle ut et skjema til FHI slik at helsemyndighetene får bedre oversikt over utbredelsen. Utfylling av skjemaet krever innlogging via ID-porten eller Bank-ID.

- Løsningen vi nå har valgt på Helsenorge for selvrapportering av symptomer på koronavirus gjenbruker allerede gode løsninger for innsamling og behandling av data, mange innbyggere har allerede en bruker, og vi oppfordrer folk med symptomer til å bruke denne aktivt, skriver Knudsen avslutningsvis.  

Maner til forsiktighet

Torgeir Waterhouse, som er partner i Otte, er en av dem som er bekymret for at folk oppfordres til å registrere sykdomsdata om seg selv.

I en kronikk på Digi.no, peker han for eksempel på at det er helt nødvendig å stille spørsmål om både tjenestene og dataene som samles inn. Både om de har noen verdi, om sikkerhet, personvern, kvalitet og integritet.

«Initiativer for å bidra med egen kompetanse er veldig bra, viktig og i høyeste grad prisverdig. Samtidig er det helt avgjørende at data som det er snakk om her samles inn, forvaltes og analyseres i kontrollerte former av fagpersoner», skriver han blant annet.

Forstår skepsisen

Karlsen forstår at myndighetene og andre har en sunn skepsis til private initiativer som dette, men forsikrer at teamet bak koronasjekk.no består av seriøse fagfolk som ønsker å bidra, hvorav en har en mastergrad i «control of infectious diseases».

- Veien blir til mens man går, det har vært innstillinga vår hele veien. Vi er åpne om hva vi samler inn og bruker eksempelvis ikke cookies. Vi kommer til å holde siden vår oppe helt til FHI kommer med en løsning som gjør oss overflødige. Så fort vi finner en løsning på helsenorge.no som tilbyr råd og smittesporing, vil vi lenke til dem og stenge ned vår egen.

Rørt av dugnadsånden

Det aller mest rørende med koronasjekk.no, er imidlertid dugnadsånden, sier Karlsen.

- Folk har bidratt i så stor grad, dette hadde vært helt umulig uten dem. Vi trenger fire fulltidsansatte for å holde siden oppe. Til nå har jeg brukt mine egne ansatte, men nå har vi fått tre til som jobber helt gratis.

Karlsen beskriver datamengden som samles inn til senere forskningsformål som betydelig.

- Alle data er kompatible med GDPR og i henhold til personvernlovgivning, forsikrer han.

Han håper dataene som nå samles inn vil komme godt med for forskere som i fremtiden vil se nærmere på det norske koronautbruddet, og avslører at det allerede er et par som har meldt interesse.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!