Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
Ingrid Stenstadvold Ross, påtroppende leger i Kreftforeningen oppfordrer kreftpasienter om å ta kontakt om de er bekymret. Foto: Kreftforeningen

Koronaberedskap får konsekvenser for kreftbehandling

Mange sykehus er i såkalt gul beredskap, som innebærer at de omdisponerer personell og utsetter noen planlagte behandlinger. Flere kreftpasienter kan få den beskjeden.

Publisert: 2020-03-17 — 08.23

 

Koronasmitten kan få konsekvenser for kreftbehandlingen i landet. Kreftforeningen går nå i dialog med helsemyndighetene for å se på løsninger, sier Ingrid Stenstadvold Ross, påtroppende generalsekretær i Kreftforeningen i en pressemelding. 

Harde prioriteringer

Norsk helsevesen står i en ekstraordinær situasjon og er under stort press på grunn av koronaviruset. Mange sykehus er i såkalt gul beredskap, som innebærer at de omdisponerer personell og utsetter noen planlagte behandlinger. Flere kreftpasienter kan få den beskjeden.

– Frem til nå opplever vi at kreftpasienter i liten grad rammes, men det er grunn til å tro at sykehusene må prioritere enda hardere og at det kan gå utover kreftpasienter og andre sårbare gruppers behandlingsløp, antar Ross. 

Kreftforeningen går derfor i dialog med myndighetene og sykehusene for å se på muligheter for å avlaste helsevesenet og finne gode løsninger for pasienter og pårørende.

Risikogruppe

Kreftpasienter har økt risiko for å bli smittet, samt økt risiko for et mer alvorlig sykdomsforløp hvis de skulle bli smittet. Kreftforeningen mener det er den samlede innsatsen i befolkningen som avgjør hvor store konsekvenser koronaviruset får.

– Alle må ta sin del av ansvaret. Å begrense smitte vil både lette arbeidsmengden for helsepersonell og beskytte de pasientgruppene som trenger det mest. Hvis vi som befolkning står sammen i dette, kan vi forhindre en situasjon hvor kreftbehandling og annen nødvendig helsehjelp bli utsatt, sier Ross.

Frykter forskjeller

– Den ekstraordinære situasjonen helsevesenet står i, kan skape forskjeller i norsk kreftbehandling. Det er selvsagt uheldig, konstaterer Ross. 

– Samtidig er Kreftforeningen trygge på at det blir tatt gode vurderinger, uansett hvor man bor i landet.

Hun understreker at kreftbehandling, for de aller fleste, ikke er en akuttbehandling.

- Det viktigste er god kvalitet i den behandlingen som gis. Samtidig vet vi at mange pasienter og pårørende ønsker forutsigbarhet og god informasjon, så dette må sikres fremover.

Ber pasienter ta kontakt

Kreftforeningens er i kontakt pasienter og pårørende hver eneste dag.

– I disse dager får vi mange spørsmål om korona og kreft og vi er til stede for de som er bekymret. Men vi ønsker i større grad å komme i kontakt med kreftpasienter og pårørende om hvordan situasjonen oppleves, oppfordrer Ross avslutningsvis. 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!