Ingrid Stenstadvold Ross, påtroppende leger i Kreftforeningen oppfordrer kreftpasienter om å ta kontakt om de er bekymret. Foto: Kreftforeningen

Koronaberedskap får konsekvenser for kreftbehandling

Mange sykehus er i såkalt gul beredskap, som innebærer at de omdisponerer personell og utsetter noen planlagte behandlinger. Flere kreftpasienter kan få den beskjeden.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Koronasmitten kan få konsekvenser for kreftbehandlingen i landet. Kreftforeningen går nå i dialog med helsemyndighetene for å se på løsninger, sier Ingrid Stenstadvold Ross, påtroppende generalsekretær i Kreftforeningen i en pressemelding. 

Harde prioriteringer

Norsk helsevesen står i en ekstraordinær situasjon og er under stort press på grunn av koronaviruset. Mange sykehus er i såkalt gul beredskap, som innebærer at de omdisponerer personell og utsetter noen planlagte behandlinger. Flere kreftpasienter kan få den beskjeden.

– Frem til nå opplever vi at kreftpasienter i liten grad rammes, men det er grunn til å tro at sykehusene må prioritere enda hardere og at det kan gå utover kreftpasienter og andre sårbare gruppers behandlingsløp, antar Ross. 

Kreftforeningen går derfor i dialog med myndighetene og sykehusene for å se på muligheter for å avlaste helsevesenet og finne gode løsninger for pasienter og pårørende.

Risikogruppe

Kreftpasienter har økt risiko for å bli smittet, samt økt risiko for et mer alvorlig sykdomsforløp hvis de skulle bli smittet. Kreftforeningen mener det er den samlede innsatsen i befolkningen som avgjør hvor store konsekvenser koronaviruset får.

– Alle må ta sin del av ansvaret. Å begrense smitte vil både lette arbeidsmengden for helsepersonell og beskytte de pasientgruppene som trenger det mest. Hvis vi som befolkning står sammen i dette, kan vi forhindre en situasjon hvor kreftbehandling og annen nødvendig helsehjelp bli utsatt, sier Ross.

Frykter forskjeller

– Den ekstraordinære situasjonen helsevesenet står i, kan skape forskjeller i norsk kreftbehandling. Det er selvsagt uheldig, konstaterer Ross. 

– Samtidig er Kreftforeningen trygge på at det blir tatt gode vurderinger, uansett hvor man bor i landet.

Hun understreker at kreftbehandling, for de aller fleste, ikke er en akuttbehandling.

- Det viktigste er god kvalitet i den behandlingen som gis. Samtidig vet vi at mange pasienter og pårørende ønsker forutsigbarhet og god informasjon, så dette må sikres fremover.

Ber pasienter ta kontakt

Kreftforeningens er i kontakt pasienter og pårørende hver eneste dag.

– I disse dager får vi mange spørsmål om korona og kreft og vi er til stede for de som er bekymret. Men vi ønsker i større grad å komme i kontakt med kreftpasienter og pårørende om hvordan situasjonen oppleves, oppfordrer Ross avslutningsvis. 

Powered by Labrador CMS