Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Artikkelbilde

Myndighetene svarer ikke om faglige råd rundt stenging av skoler

Mens HOD sier det er en medisinsk-faglig beslutning om skoler skal stenges - og viser til Hdir - uttaler Hdir til at de ikke kan svare, og viser til en politisk pressekonferanse i ettermiddag.

Publisert: 2020-03-12 — 09.54
Helsedirektør Bjørn Guldvog åpnet møtet i beredskapsutvalget med å si at det er tid for drastiske tiltak. Hva de faglige rådene blir kommer senere. Foto: Arkivfoto

Onsdag kveld holdt Danske myndigheter pressekonferanse om at de stenger skoler fra mandag av.

Da Dagens Medisin ringte pressetelefonen til Helse- og omsorgsdepartementet onsdag kveld med spørsmål om hvorfor de ikke stenger skoler, sa de at Helse- og omsorgsministeren viser til at det er en faglig vurdering, og at det derfor er Helsedirektoratet som må svare.

Dagens Medisin sendte så epost til Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet onsdag kveld, med spørsmål om hvorfor de faglige rådene er annerledes, og om hva deres kommentar er på at mange nå snakker om at viruset sprer seg eksponentielt i befolkningen.

Helsedirektoratet opplyser torsdag morgen til Dagens Medisin at statsministeren og helse- og omsorgsministeren nå sitter i beredskapsutvalget. Derfor kan de enda ikke svare på hvorfor de faglige rådene for å stenge skoler er annerledes i Norge, enn i Danmark.

Helsedirektør Bjørn Guldvog åpnet møtet med å vise til at det er iverksatt en stor informasjonskampanje (se intervju av Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og live-feed fra møtet hos Dagbladet her).

– I går fikk vi en stor økning i smittetilfeller. Dette er tidspunktet for å sette inn kraftige tiltak.   

Guldvog sier de nå skal se på tiltak innenfor skolesektoren, kollektivtrafikk og gi råd til de som er i risikosonen om å ikke legge ut på lengre turer.

– Vi kommer til å jobbe med konsekvensene med å stenge skolene. Men akkurat på hvilken måte vi skal gjøre det, er en vurdering, sa statsminister Erna Solberg (H) til TV2 nyhetskanalen under møtet.

Helsedirektoratet sier til Dagens Medisin at man får en oppdatering på pressebriefen i dag, som det foreløpig ikke er avklart når blir.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier til Dagbladet i et videointervju at det vil komme mer drastiske tiltak - og at de nå regner med tiltakene vil bli respektert fordi det nå er respekt for tiltakene i befolkningen.

Direktoratet medgir at det ikke virker som det er fagpersoner som svarer, når man må vente på politikere og ledere for å høre en forklaring på faglige begrunnelser.

Det ser ut som om flere i Norge som klar for drastiske tiltak, som å stenge skoler. Det er blant annet underskriftskampanjer om dette på nettet.

VG melder i dag at folk nå holder barn hjemme av fri vilje – og MDG og SV har bedt regjeringen stenge skoler.

SATS stenger også nå alle treningssenter i to uker.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!