Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
VIDEREFØRER INTRAVENØS BEHANDLING: Etter fjorårets anbud ble anbefalingen for behandling av flere kreftformer endret fra sprøyter til infusjon. Disse anbefalingene videreføres i årets anbud. Foto: Illustrasjonsfoto

Sparer mest på legemiddel mot beinmargskreft

Resultatet av årets anbud på kreftlegemidler for de offentlige sykehusene er klart.

Publisert: 2020-02-14 — 06.00
FORNØYD MED BYTTE: Daniel Heinrich er fornøyd med at byttet fra injeksjoner til sprøyter i fjorårets anbud har gått bra. Foto: Julie Kalveland

Sykehusinnkjøp har kåret vinnerne av årets anbud på kreftlegemidler. Til sammen gir det nye anbudet mulighet til å spare 220 millioner kroner med nye priser og samme forbruk, oppgir den statlige legemiddelinnkjøperen.

– Den desidert største prisforskjellen fra i fjor, for et enkeltmedikament, gjelder legemiddelet bortezomib som brukes mot beinmargskreft, sier Daniel Heinrich, overlege ved Akershus universitetssykehus og medlem i spesialistgruppen for onkologi i Sykehusinnkjøp til Dagens Medisin.

Han la frem resultatet av årets anbud på helseforetakenes onkologi-seminar torsdag.

Årsaken til endringen er at legemiddelet gikk av patent før nyttår og har fått konkurranse fra generiske tilbydere. Allerede før anbudet har 97 prosent av bruken gått over til generika.

– Det er tydelig at klinikerne og sykehusene har fått med seg endringen, sier Heinrich.

Legemiddelprisene i anbudene er hemmelige for de som ikke har «tjenstlig behov», og det oppgis kun legemidlenes plassering fra første- til sistevalg. Dersom det er flere medisinsk-likeverdige legemidler anbefales bruk av medisinen med lavest pris.

Endringer innen hudkreft og brystkreft

I det nye anbudet er det to hovedendringer:

 • Innen hudkreft endres førstevalg for BRAF-positiv kombinasjonsterapi fra vemurafenib (Zelboraf)/kobimetinib (Cotelli) til dabrafenib (Tafinlar)/trametinib (Mekinist).
 • Innen brystkreft endres førstevalg for HR-positiv, HER2-negativ brystkreft med spredning (CDK4/6-hemmere) fra ribociklib (Kisqali) til palbociklib (Ibrance)

– God overgang til intravenøst

Etter fjorårets anbud ble anbefalingen for behandling av flere kreftformer endret fra sprøyter til infusjon, da anbefalingen ble endret til bruk av biotilsvarende intravenøs rituksimab og trastuzumab. Dette skapte debatt om kapasitet på sykehusene

– Dette har gått veldig fint. Det ser vi både på god bytteprosent og at pasientenes tilfredshet ikke har gått ned.

Heinrich mener dette er en fordel for kommende anbud.

– Når vi ser at dette går så fint, så vil det sannsynligvis også være flere leverandører som vil være interesserte i å gi et tilbud neste gang.

Alt-i-alt er overlegen godt fornøyd med årets anbud:

– Vi er alltid ute etter å få til enda bedre resultater for å få enda mer helse ut av hver krone, men jeg mener vi kan være storfornøyde i år.

– Stor lojalitet

–For flere av de anbefalte legemidlene i inneværende avtaler ser vi at forbruket aldri har vært høyere, sier farmasøyt og helseøkonom Erik Sagdahl, fagansvarlig for onkologianbudet i Sykehusinnkjøp om årets anbud.

Han viser til at det for virkestoffene trastuzumab, rituksimab og bortezomib er en etterlevelse på 88 – 97 prosent.

– Helseforetakene viser stor lojalitet til de avtalene som inngås, og det resulterer i mer og bedre pasientbehandling gjennom gode innkjøp av legemidler.

Det nye anbudet trår i kraft 1. april.

Alle anbefalinger i det nye anbudet for onkologiske og kolonistimulerende legemidler finner du her.

Relaterte saker
Går bort fra sprøyter i brystkreftbehandling

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Kari Grønås 17.02.2020 13.25.58

  Farmasøyt

  Bra at prisene går ned - MEN dette må settes i sammenheng om hva som er tilgjengelig for pasientene. Og det må være en målsetning at besparelser gir mulighet for nye behandlingsalternativer for pasientenes beste!!

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!