Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Artikkelbilde
TOK UT PENGER: Ved hjelp av en kode som lå i pasientens lommebok, fikk hjelpepleieren tilgang til vedkommendes bankkonto. Foto: Getty Images/illustrasjonsfoto

Misbrukte pasientens bankkort – mistet autorisasjonen

En hjelpepleier er fratatt autorisasjonen etter å ha stjålet 9000 kroner fra bankkontoen til en pasient.

Publisert: 2020-02-10 — 06.00

Den aktuelle pasienten var innlagt på sykehuset hvor hjelpepleieren jobbet og tyveriet ble oppdaget av en pårørende som skulle hjelpe pasienten med å betale regninger. Hjelpepleieren innrømte å ha tatt ut pengene i minibank. Pleieren ble suspendert fra stillingen og meldt til politiet. Nå har Statens helsetilsyn også fratatt pleieren autorisasjonen.

Begrunnet tyveri med dårlig økonomi

Hjelpepleieren fikk tak i pengene ved hjelp av en kode som lå i pasientens lommebok sammen med bankkort, og begrunnet tyveriet med dårlig økonomi. Hjelpepleieren betalte pengene tilbake til pasienten da forholdet ble oppdaget og angret sterkt, oppgir Helsetilsynet i sitt vedtak.

Helsetilsynet peker i vedtaket på at pasienter skal ha tillit til at helsepersonell og at tyveri av penger fra pasient er et grovt brudd på plikten til å yte omsorgsfull hjelp. Det understrekes også at saken gjelder en pasient som ikke var i stand til å ta vare på seg selv eller sin økonomi.

«Ved å ta penger fra en pasient som var pleietrengende og ikke i stand til å ta vare på seg selv, har du vist manglende respekt for pasienten og manglende forståelse for ditt ansvar som helsepersonell», heter det i vedtaket.

136 helsepersonell mistet autorisasjoner

I 2019 mistet 136 helsepersonell til sammen 145 autorisasjoner. Dette er færre enn i 2018.  

Den vanligste grunnen til at Helsetilsynet tilbakekalte autorisasjonen var misbruk av rusmidler og atferd uforenlig med yrkesutøvelsen. 40 leger, 49 sykepleiere og 33 i kategorien hjelpepleiere/omsorgsarbeidere/helsefagarbeidere mistet autorisasjonen.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!