REAKSJONER: Rusmisbruk og tyveri av legemidler er fortsatt den vanligste årsaken til at helsepersonell mister autorisasjonen. Foto:

45 leger mistet autorisasjonen i 2018

I 2018 mistet 155 helsepersonell til sammen 160 autorisasjoner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Den hyppigste årsaken til at Helsetilsynet tilbakekalte autorisasjonen er misbruk av rusmidler og atferd uforenlig med yrkesutøvelsen, blant annet tyveri av legemidler.

11 helsepersonell mistet autorisasjon som følge av svikt i medisinske eller pleiefaglige ferdigheter eller kunnskaper.

Flest leger og sykepleiere
Statens Helsetilsyn utstedte til sammen 301 reaksjoner mot helsepersonell i fjor, som er noe flere enn i 2017. Av reaksjonene var 141 rettet mot leger, 79 mot sykepleiere og 40 mot hjelpepleiere/omsorgsarbeidere eller helsefagarbeidere.

45 leger mistet autorisasjonen og 78 fikk advarsel.  Sju leger mistet rekvireringsretten for legemidler i gruppe A og B, mens seks leger ga frivillig avkall på rekvireringsretten for legemidler i gruppe A og B.

59 sykepleiere og 31 helsefagarbeidere mistet også autorisasjonen.

11 leger fikk begrenset sitt virke
Statens helsetilsyn begrenset også autorisasjonen til 16 helsepersonell, hvorav 11 er leger. Begrenset autorisasjon kan for eksempel innebære at en lege ikke kan arbeide som legevaktlege eller som allmennlege, eller må arbeide under veiledning.

– I 2018 begjærte vi påtale mot 6 helsepersonell og mot 3 virksomheter. Vi begjærte også påtale mot 3 alternative behandlere, skriver Statens helsetilsyn på sine nettsider.

Her kan du lese mer om arbeidet til Helsetilsynet.

Powered by Labrador CMS