Velkommen til Dagens Medisin!
www.dagensmedisin.no bruker cookies for trafikkmåling og optimalisering av innhold. Fortsett å bruke nettsiden normalt hvis du godtar dette. Les mer
Flere farmasøyter vil gi bedre legemiddelberedskap
Vi trenger flere studieplasser i farmasi, og vi trenger dem spredt rundt omkring i hele landet. Vi håper at norske myndigheter gir universitetene de forutsetningene som trengs for å utdanne flere farmasøyter.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Dag Rune Olsen/Per Bakke/Reidun Lisbet Skeide Kjome
Publisert: 2020-01-24 — 08.21
Denne artikkelen er over to år gammel.
Dag Rune Olsen
Kronikk: Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen (UiB) Per Bakke, dekan ved Det medisinske fakultet, UiB Reidun Lisbet Skeide Kjome, leder ved Senter for farmasi, UiB
Dette demonstrerer hvor sårbare vi har blitt når legemiddel- og råvareproduksjon foregår langt utenfor landets grenser – og dermed norske helsemyndigheters kontroll.
MANGEL PÅ MEDISINER. Nylig rapporterte også NRK at helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og Helsedirektoratet vurderer å kjøpe inn råvarer slik at vi kan produsere våre legemidler selv i Norge ved prekære behov.
Leder Rønnaug Larsen i for Norges Farmasøytiske Forening mener Høie er for defensiv, og at vi bør produsere råstoff selv. Hun mener at Norge kan ta sikte på å forsyne både seg selv og det europeiske markedet med for eksempel penicillin.
Universitetet i Bergen (UiB) støtter dette forslaget. Innkjøp og lagring av råstoff vil bedre beredskapen marginalt ettersom råstoff også lett kan bli en mangelvare på det globale medisinmarkedet.
MANGEL PÅ FARMASØYTER. Men det er ikke bare legemidler og råstoff som er en knapp ressurs: Også farmasøyter som kan stå for produksjonen, er det mangel på. De norske farmasiutdanningene klarer ikke å levere nok farmasøyter til å dekke dagens behov.
Om lag halvparten av de nye farmasøytene som hvert år får autorisasjon som helsepersonell i Norge, kommer fra utlandet. Farmasistudentene fra UiB har ofte jobb allerede et halvt år før de fullfører sin grad.
AVGJØRENDE KOMPETANSE. Farmasiutdanningene er de eneste profesjonsutdanningene der det inngår opplæring og trening i produksjon av legemidler. Hvis Norge skal kunne drive egenproduksjon av råstoff og legemidler, er vi helt avhengig av personell med denne kompetansen: Fagfolk med både teoretisk kunnskap og praktiske ferdigheter om legemiddelkjemi, legemiddelformulering og -fremstilling, kvalitetssikring og legemiddelbruk.
Farmasøytene er grunnmuren i en nasjonal legemiddelproduksjon og dermed kritisk for beredskapen
Farmasøytene er viktige i alle leddene som håndterer dagens mangelsituasjon. De jobber i Statens legemiddelverk og Helsedirektoratet med å regulere markedet, de håndterer mangelsituasjoner fra dag til dag og finner løsninger for enkeltpasienter på apotekene, sykehusene og i primærhelsetjenesten. Ikke minst er de avgjørende for selve legemiddelproduksjon i industrien.
FLERE MÅ UTDANNES! Vi trenger flere studieplasser i farmasi, og vi trenger dem spredt rundt omkring i hele landet.
Vi håper norske myndigheter gir universitetene de forutsetningene som trengs for å utdanne flere farmasøyter.
Farmasøytene er grunnmuren i en nasjonal legemiddelproduksjon og dermed kritisk for beredskapen.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Dagens Medisin 01/02-2020, fra Kronikk og debatt-seksjonen