KRITISK: - Vi forventer at sykehusene følger rådene fra Ekspertpanelet, sier Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen. Arkivfoto Foto:

Kreftforeningen: – Ikke akseptabelt

– Det er veldig bekymringsfullt når rådene ikke følges, særlig når økonomi er barrieren, sier Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Da Ekspertpanelet ble lansert på Haukeland universitetssjukehus i november i fjor, påpekte generalsekretæren i Kreftforeningen at sykehusøkonomi ikke måtte stå i veien for at rådene fra Ekspertpanelet skulle bli en reell mulighet for pasientene. Det ville være å holde pasientene «for narr», advarte Kreftforeningen.

Bakgrunnen for bekymringen var at det ikke fulgte med ekstra midler til ordningen, i motsetning til i Danmark. Det betyr at utgifter til behandling som foreslås av Ekspertpanelet, må dekkes av helseforetaket der pasienten bor innenfor nåværende budsjett.

Les også: 73 av 118 dødssyke fikk råd om mer behandling

Kreftforeningen er bekymret for at det nå kommer frem at nettopp økonomi har vært årsaken til at én pasient ikke fikk delta i en utenlandsk studie.

– Det er gledelig at de fleste rådene fra Ekspertpanelet er blitt fulgt opp. Men det er veldig bekymringsfullt når de ikke følges, og særlig når det er opplyst at økonomi er en barriere. Det er ikke akseptabelt, og sånn kan vi ikke ha det. Når det er et tilbud som settes opp i den offentlige helsetjenesten, så forventer vi at sykehusene følger rådene, sier Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen.

Powered by Labrador CMS