VIL BEHOLDE SYKEPLEIERNE: – Jeg unner SAS og Vy gode medarbeidere, men jeg synes sykepleierne hører til hos oss i helsetjenesten, sa Bent Høie da han innledet på Norsk Sykepleierforbunds landsmøte. Foto: Vidar Sandnes

Skal utrede ny sykepleier-spesialisering

Helseminister Bent Høie (H) bestiller en utredning av en ny sykepleier-spesialisering i sykehus som skal bli en «tvilling» til AKS-sykepleierne i den kommunale helsetjenesten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

GARDERMOEN (Dagens Medisin): Helseminister Bent Høie gjestet mandag Norsk Sykepleierforbunds landsmøte. Helseministeren snakket om sykepleiernes rolle i fremtidens helsetjeneste, og henviste til den nye utdanningen innen avansert klinisk sykepleie (AKS), som skal gi spesialistgodkjenning.

– Dette er kompetansen mange kommuner trenger for å løse oppgavene de ikke klarer å løse i dag og de oppgavene de får i fremtiden. Statusen som en spesialistgodkjenning gir, er viktig, sa helseministeren.

– I Nasjonal helse- og sykehusplan, som snart kommer, vil vi gi sykehusene i oppdrag å vurdere å lage en «tvilling» til denne utdanningen på sykehussiden, sa Høie.

– Bekymringsfullt

Helseministeren viste til SSB-rapporten fra tidligere i år som viser stort behov for sykepleiere i årene som kommer.

– Det var bekymringsfullt å få denne rapporten, sa Høie.

Helseministeren viste også til at mange sykepleiere søker seg bort fra yrket og til andre arbeidsplasser.

– Jeg unner SAS og Vy gode medarbeidere, men jeg synes sykepleierne hører til hos oss i helsetjenesten.

– Må dyrke heltidskulturen

Helseministeren trakk frem behov for heltidsstillinger for sykepleiere.

– Gjennomsnittlig stillingsprosent ligger nå på om lag 90 prosent i alle helseregioner. Men tiden er inne for å øke antallet heltidsansatte sykepleiere, sa Høie.

Han viste til at Riksrevisjonen arbeider med en rapport om bemanningsutfordringer i helsetjenesten som skal publiseres i slutten av 26. november.

– Vi kommer til å følge opp funnene fra denne rapporten når den kommer. Jeg kommer til å gi beskjed om at vi må dyrke heltidskulturen.

Powered by Labrador CMS