Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Artikkelbilde
Hjertesenteret i Bodø skal starte fra 1. januar.

Hjertesenter i Bodø i rute

Det måtte tre forsøk til før styret i Helse Nord kunne vedta at også Bodø skulle få hjertesenter slik at de kan tilby PCI.

Publisert: 2019-10-14 — 11.12

Men nå er både opplæringen av fagfolk og bygging av to PCI-laboratorier i Bodø i rute, skriver NRK Nordland.

– Samarbeidet mellom fagmiljøene i Bodø og Tromsø-miljøet er svært godt. Det hadde jeg ikke trodd da debatten raste og det så som mørkest ut, sier hjerteoverlege Anders Hovland ved Nordlandssykehuset til NRK.

I første omgang blir det et tilbud om PCI på dagtid i Bodø fem dager i uken, rundt 800 pasienter i året.

Saken om hvorvidt koronar angiografi og PCI i behandling av hjerteinfarkt skal tilbys i Bodø i tillegg til i Tromsø, pågikk i over et år og skapte massive reaksjoner i nord.

Mellom det andre og tredje styremøtets forsøk på å lande saken, ble det gjort en risikoanalyse av konsekvensene av en oppdeling av PCI-behandlingen i Nord-Norge. Den ble lagt frem av prosjektdirektør i Helse Sør-Øst, Andreas Moan, som ledet arbeidsgruppen, i slutten av november 2017.

Moan og arbeidsgruppen gikk i rapporten langt i å konkludere med at man, under visse forutsetninger, burde legge et hjertesenter til Bodø.

Fagmiljøet i Tromsø svarte raskt med å arrangere en spontan pressekonferanse like etterpå, der de argumenterte mot innholdet i rapporten.

Les mer: Leder av arbeidsgruppen: – Det er ikke bare pingviner der oppe, så mye kan jeg si

Fagmiljøene i henholdsvis Bodø og Tromsø førte hver sine høylytte felttog:

UNN-legene, frontet av klinikkleder Mads Gilbert, innkalte til to pressekonferanser der de hevdet at et PCI-tilbud også i Bodø vil rasere fagmiljøet og gi pasientene et dårligere tilbud. De hadde et klart standpunkt om at saken måtte utsettes, igjen.

 I Bodø og ved Nordlandssykehuset, var legene, som Vorland, opptatt av at de store forskjellene i dette behandlingstilbudet i regionen ikke er til å leve med. De krevde at tilbudet gis ved Nordlandssykehuset.

Striden eskalerte etter hvert som styret ikke evnet å bestemme seg. Etter én av styrets utsettelser, i februar, konkluderte Vorland med at det rett og slett var uforsvarlig å behandle saken: «Reaksjonene har vært for voldsomme», sa han.

 

  

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!