Skal også Nordlandssykehuset kunne tilby PCI-behandling, slik man i dag gjør ved Universitetssykehuset Nord Norge (UNN)? Det skal styret i Helse Nord ta stilling til onsdag. Foto: Arkivfoto

Nytt forsøk på å lande PCI-saken i nord

Helse Nord-direktør Lars Vorland gjør nå sitt tredje forsøk på å få landet saken for å få et hjertesenter i Bodø.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

To ganger tidligere har styret i Helse Nord utsatt å behandle saken om fordelingen av et PCI-behandlingstilbud i nord, nå sist i oktober.

Og forrige uke meldte Helse Nord at Vorlands innstilling står ved lag, også inn i styremøtet onsdag denne uken: Helse Nord-styret skal for tredje gang ta stilling. Møtet avholdes i Bodø.

Det er ikke bare pingviner der oppe, så mye kan jeg si. Andreas Moan, Helse Sør-Øst

Etter oktobermøtet ble det også bestemt at det skulle gjennomføres en risikoanalyse av konsekvensene av en oppdeling av PCI-behandlingen i Nord-Norge. Den ble lagt frem av prosjektdirektør i Helse Sør-Øst, Andreas Moan, som ledet arbeidsgruppen, i slutten av november.
Moan og arbeidsgruppen går i rapporten langt i å konkludere med at man, under visse forutsetninger, bør legge et hjertesenter til Bodø.

Fagmiljøet i Tromsø svarte raskt med å arrangere en spontan pressekonferanse like etterpå, der de argumenterte mot innholdet i rapporten.


- Ville spørre fagmiljøene
Moan var blant annet med på å forfatte Nasjonal helse- og sykehusplan, og han har ledet arbeidet med lignende risikoanalyser andre steder i landet.
Dagens Medisin fikk fra ulike hold fått beskrevet møtet der risikoanalysen ble lagt frem ved UNN, med ord som «opphetet» og «munnhuggeri».

På spørsmål fra Dagens Medisin om han kan beskrive sin opplevelse av møtet, svarer Moan:

– Det er ikke bare pingviner der oppe, så mye kan jeg si. Men det var ikke direkte munnhuggeri, det vil jeg ikke påstå.

 – Vi hadde rundt fire uker på oss til å lage analysen. Vi tenkte at vi måtte spørre fagmiljøene om hvilke problemstillinger de så. Vi hadde møte med alle sykehusene i Helse Nord, og vi spurte dem om hva de er opptatt av. Vi har tatt for oss innspillene og foretatt en risikovurdering i ro og mak, med god hjelp fra Deloitte.

– Så ville vi bringe fagfolkene sammen og vise dem analysen før vi lukket den, sier Moan.

– Du har erfaring fra lignende prosesser. Hva er det som skjer i nord nå?

 – Jeg har noen «standardbilder» jeg bruker, og som går igjen i slike prosesser: Det ene er et bilde av Einstein med regnestykket sitt: Du kan ikke regne deg frem til en løsning i slike prosesser. Lærdom nummer to handler om perspektiver, og da drar jeg frem bildet av de blinde menn som holder i elefanten, sier Moan, som viser til den indiske fabelen om de seks blinde menn som holdt i hver sin del av elefanten og beskrev den fra sitt ståsted.

 – Forbudt med hviskeleken
– Og videre, sett fra angiolabben ved UNN, som har etablert et svært godt tilbud, skjønner man ikke at ting kan gjøres annerledes. Og så har vi Lars Vorland, som skal tenke likeverdighet og tilgjengelighet. Så det er ulike perspektiver.

– Det er også forbudt med hviskeleken i slike prosesser: Alle sier det samme i rommet, og tør du ikke si det, må du la være. Man må sette folk rundt bordet og ta det der og da, sier Moan, som for øvrig uttaler at han «ikke har fantasi til å skjønne hvorfor man ikke kan bli enige i denne saken».

Steilt i fagmiljøene

Fagmiljøene i henholdsvis Bodø og Tromsø fører hver sine høylytte felttog:
UNN-legene, frontet av klinikkleder Mads Gilbert, har innkalt til to pressekonferanser der de hevder at et PCI-tilbud også i Bodø vil rasere fagmiljøet og gi pasientene et dårligere tilbud. De har et klart standpunkt om at saken må utsettes, igjen.

 I Bodø og ved Nordlandssykehuset, er legene, som Vorland, opptatt av at de store forskjellene i dette behandlingstilbudet i regionen ikke er til å leve med. De krever at tilbudet gis ved Nordlandssykehuset.

Striden har eskalert etter hvert som styret ikke har evnet å bestemme seg. Etter én av styrets utsettelser, i februar, konkluderte Vorland med at det rett og slett var uforsvarlig å behandle saken: «Reaksjonene har vært for voldsomme», sa han.
Lederen i Stortingets helse- og omsorgskomite, Olaug Bollestad (KrF), har uttalt til Dagens Medisin at hun mener Helse Nord-styret undergraver foretaksmodellen når styret ikke evner å ta stilling i saken, og la til at hun mener det er de sterke kreftene som har fått styre det hele.

Santa Lucia - eller er det Gilbert?

Også de respektive byenes største aviser, Avisa Nordland (Bodø) og Nordlys (Tromsø) er i beredskap foran møtet onsdag - som for øvrig også er Lucia-dagen - noe som ansvarlig redaktør i Avisa Nordland, Jan Erik-Hanssen, gjør et poeng av.

Han skriver:

«Ikke ta for gitt at det er bortgangen til den hellige martyren Lucia som markeres. Det kan være Mads Gilbert som leder nok et korstog».

Hanssen mener det kun gjenstår ett «risiko-element» etter at risikoanalysen ble lagt på bordet; nemlig hjertelegene ved UNN.

– Forutsetningen for å lykkes heter samarbeid. Kardiologene ved UNN har ikke vist fnugg av samarbeidsvilje så langt, skriver Hanssen.

 Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, beskriver saken som «et mareritt».

 – Og verre skal det bli når leger ved UNN skal stå for opplæringen i Bodø. Planen er at UNN skal tvinges til å drive opplæring til noe de selv er hellig overbevist om vil svekke pasientbehandlingen, og i tillegg går økonomisk på bekostning av egen universitetsklinikk.

Powered by Labrador CMS