LEGER OM TINDER: Ylf-leder Kristin Kornelia Utne og Nmf-leder Øystein Ohr sier de har tillit til at medlemmene deres utøver god rolleforståelse, også på Tinder. Foto: Ole Martin Vold/Nmf

Legeledere om Tinder-bruk: – Må være sin rolle bevisst

Lederne av medisinstudentene og Yngre leger forening oppfordrer leger til varsomhet på Tinder.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Rådet for legeetikk har nylig utformet nye regler for leger i sosiale medier, hvor det blant annet slås fast at leger ikke bør være Facebook-venn med pasienter. Svein Aarseth, leder i Rådet for legetikk, tok også opp dilemmaet med Tinder og andre datingapper – fordi leger risikerer å sjekke opp pasienter.

Øystein Ohr, leder i Norsk medisinstudentforening (Nmf), bekrefter at Tinder-bruk er et tema blant legestudentene.

– Dette er noe medisinstudentene snakker om seg imellom. Det er særlig aktuelt når man er ute i praksis og fungerer som lege på et mindre sted, hvor sjansen er større for å treffe igjen samme folk på Tinder som man har truffet på sykehuset eller legekontoret. Det er noe flere har tenkt på, sier Ohr.

Jeg synes det er greit å vise at man er lege, men man trenger ikke bruke det som sjekketriks nummer én. Jeg er for øvrig usikker på hvor godt sjekketriks det er Øystein Ohr, Nmf-lder

Avbildet i legefrakk
Dagens Medisin kjenner til at medisinstudenter har reagert på at medstudenter er på Tinder i legefrakk.

– Man må oppføre seg på en måte som ikke svekker tilliten til leger, men det kan jo være delte meninger om hva som ligger i det. Det å opptre i legefrakk på Tinder er på en måte helt ok; leger er single og ønsker å treffe folk de og. På den annen side kan det være feil arena å profilere seg som lege på. Jeg synes det er greit å vise at man er lege, men man trenger ikke bruke det som sjekketriks nummer én. Jeg er for øvrig usikker på hvor godt sjekketriks det er, konstaterer Ohr.

Han mener at leger og legestudenter skal kunne være på Tinder i likhet med alle andre, men understreker at man aldri må inngå relasjoner med pasienter.

– Jeg har hørt om noen som har fått opp en pasient, da avviser man de for å unngå å komme i en uheldig situasjon. Man må være sin rolle bevisst. Mitt inntrykk er at studentene er bevisste på dette. Det er selvfølgelig lettere å unngå i en større by enn på et lite sted der alle vet hvem legen er.

Ikke diskutert i Ylf
Kristin Kornelia Utne leder Yngre legers forening (Ylf). Hun forteller at hun aldri har fått henvendelser angående Tinder, og tror ikke dette er noe stor utfordring.

– I alle sosiale medier må leger utvise varsomhet, i likhet med blant annet politibetjenter. Men det å være singel lege og være på utkikk, blant annet på Tinder, er uproblematisk. Men man må selvfølgelig ikke innlede relasjoner til pasienter, sier Utne.

– Dette kan man også risikere hvis man går på den lokale puben, så sånn sett er ikke Tinder så spesielt.

Hun mener det er innenfor å opptre som lege på Tinder.

– Det er ok å skrive hva slags jobb man har og et passende bilde i uniform er greit, så lenge man forholder seg til etiske retningslinjer. Men jeg vet ikke hvor utbredt dette er, jeg er selv ikke på Tinder, understreker den nygifte lederen av Yngre legers forening.  

Powered by Labrador CMS