Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
VAKSINERES: I Norge ble HPV-vaksine innført for jenter på 7. klassetrinn fra og med skoleåret 2009/2010. Fra høsten 2018 får gutter på samme alder også tilbudet. Foto: Colourbox

Livmorhalskreft: – Vi kan forvente 70 prosent færre krefttilfeller

HPV-vaksiner reduserer infeksjoner og celleforandringer i livmorhalsen, viser stor metastudie publisert i The Lancet.

Publisert: 2019-06-28 — 10.00

En metaanalyse av 65 studier med over 60 millioner personer i 14 land viser en signifikant reduksjon i HPV-infeksjoner, kjønnsvorte-diagnoser og celleforandringer i livmorhalsen i land som tidlig innførte vaksinasjon mot humant papillomavirus (HPV).

HPV er en stor gruppe virus, hvor enkelte typer fører til kreft. Langvarig HPV-infeksjon er hovedårsaken til livmorhalskreft. Det er over ti år siden den første HPV-vaksinen kom på markedet og nå har forskere sammenstilt forskning på hvordan det har gått etter innføringen av vaksinasjonsprogrammene.

– Studien viser at vi effektivt kan forebygge sykdommer som oppstår etter HPV-smitte, sier forsker Mari Nygård ved Kreftregisteret.

Signifikant færre med HPV

Forskerne fant ut at forekomsten av de to HPV-typene som fører til flertallet av livmorhalskreft-tilfellene, HPV 16 og 18, var signifikant redusert fem til åtte år etter vaksinasjon.

 • Reduksjonen var på hele 83 prosent blant jenter fra 13-19 år.
 • For kvinner fra 20-24 år var reduksjonen på 66 prosent.

– Dette er en direkte effekt av vaksineringen, sier Nygård.

Hun mener også det er interessant å se at forekomsten av virustyper som ikke dekkes av vaksinen, også har gått ned.

– Det viser at vaksinene gir en bredere beskyttelse for kreftfremkallende virus.

Studien viste også en signifikant reduksjon i påviste celleforandringer i livmorhalsen i land med høy vaksinedekning. 57 prosent av jentene fra 13-19 år hadde en slik reduksjon og 41 prosent i aldersgruppen 20-24 år.

– Effekten på celleforandringer var kun mulig å se i land med høy vaksinedekning og effekten var bedre blant yngre aldersgrupper. Celleforandringer rammer en eldre aldersgruppe og effekten er ikke synlig ennå der andelen vaksinerte er for lavt.

Færre fikk kjønnsvorter

Det finnes flere typer vaksiner mot HPV. Noen inkluderer vaksine mot HPV-typene som gir kjønnsvorter. Lancet-studien viser også her størst effekt i land med høy vaksinedekning, med 88 prosent færre tilfeller blant jenter 15-19 år. Studien viste også en nedgang på over 80 prosent blant gutter i samme aldersgruppe.

– Funnene viser at vi kan utrydde kjønnsvorter med god vaksinering. Vi ser for eksempel at Australia gikk bredt ut med vaksinering og legene får nesten ikke inn personer med kjønnsvorter lenger. De ser det kun hos innvandrere og backpackere.

I Norge har en vaksine som også vaksinerer mot kjønnsvorter vært i bruk tidligere, men nå benyttes en vaksine som kun beskytter mot to HPV-typer. Valget av vaksine har vært omstridt.

Les mer: Har vi ikke råd til den beste vaksinen?

Les mer: Skal beskytte mot kreft 

Vil se resultater om ti år

Norge innførte HPV-vaksine for jenter på 12 år i 2009. Norske personer er inkludert i studien, men kun som referansegruppe. Dette er fordi det i Norge kun var 12-åringene som fikk vaksinen i første omgang, og ikke flere eldre årstrinn samtidig, såkalt «innhentingsvaksine», slik det ble gjort i andre land som for eksempel Danmark og Storbritannia. Dette ble først gjort i Norge i 2016.

Nygård mener at effektene av vaksinen vil bli tydelig i Norge etter hvert.

– Vi kan forvente at 70 prosent av livmorhalskreft-tilfellene blir borte.

Forskeren mener at man allerede om ti år vil kunne se en tydelig reduksjon i forstadier til kreft og reduksjonen i antallet tilfeller av livmorhalskreft vil slå ut om rundt 15 år.

Fra høsten 2018 har også gutter fått HPV-vaksinen.

– Nå må vi bare sørge for å få vaksinedekningen så god som mulig og tilby vaksinen raust. Vi har ennå ikke gitt vaksine til alle kvinnene som ikke fikk den som innhentingsvaksine i 2009, de eldre kvinnene, og det er også mange land som gir vaksinen til andre grupper som for eksempel kvinner etter behandling for celleforandringer, menn som har sex med menn og HIV-positive, sier Nygård.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!