Big Pharma: Bedre enn sitt rykte

Hvordan kan det ha seg at den globale legemiddelindustrien er en pådriver for utvikling av norsk helseindustri?

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Veronika Barrabés

Innlegg: Veronika Barrabés, Country Manager i Novartis Norge

NÆRINGSMINISTER Torbjørn Røe Isaksen har i forbindelse med den nye helsenæringsmeldingen uttalt at han ønsker flere norske helsebedrifter ut i internasjonale markeder. Til sammenligning med naboland, som Danmark, har Norge en liten helseindustri.

En lokal helseindustri kan bidra til å skape flere arbeidsplasser og nye eksportinntekter i en tid der Norge må skape alternative inntektskilder.

EN PÅDRIVER. Utenlandske legemiddelselskaper, eller såkalte «legemiddelgiganter» blir sjelden sett på som en bidragsyter for å utvikle norsk helseindustri. Tvert imot representerer vi for mange en motsetning; en fremmed gigant som sluker mindre aktører og kapitaliserer eksklusivt på andres forskning.

Vi er glad for at den nye helsenæringsmeldingen foreslår det stikk motsatte.

En lokal helseindustri kan bidra til å skape flere arbeidsplasser og nye eksportinntekter i en tid der Norge må skape alternative inntektskilder

For ved siden av å tilby innovative behandlinger til norske pasienter, illustrerer meldingen to konkrete eksempler der Novartis har vært en pådriver for norsk helsenæring.

PÅ KARTET. For det første bidrar vi – gjennom lokal tilstedeværelse – til at kliniske studier legges til Norge. Novartis lanserte i fjor CAR-T - en kombinert gen-, celle- og immunterapi til behandling av visse typer blodkreft. Oslo Universitetssykehus (OUS) var det eneste behandlingssenteret i Norden som deltok i disse studiene.

Deltakelsen har bidratt til kompetanseutvikling og satt Norge på kartet som en profesjonell aktør innen helse og aktuell destinasjon for utvikling av morgendagens behandlinger.

NORSK INNOVASJON. Ved siden av kliniske studier er CAR-T også en historie om utvikling av norsk innovasjon. De såkalte Ugelstad-kulene, utviklet ved Sintef av John Ugelstad og senere kjøpt opp av Thermo Fisher utgjør en liten, men en viktig del av den individualiserte kreftbehandlingen. Kulene er en av komponentene i prosessen der pasientenes egne immunceller omprogrammeres til å angripe kreften.

Dette er ikke et oppkjøp av et produkt som Novartis tilbyr eksklusivt, men snarere bruk av en teknologi som kan benyttes i andre behandlinger.

GLOBAL EKSPONERING. Novartis har bidratt til global eksponering av teknologien og det norske forskningsmiljøet har fått nye ressurser til videre utvikling.

Forskningsklynge, helsehub og inkubator er nyord med positive fortegn forbundet med innovasjon, nyskaping og investeringsvilje. Mye tyder på at en sveitsisk legemiddelgigant bør forbindes med det samme.

Interessekonflikt/disclaimer: Novartis er et globalt legemiddelfirma med cirka 140.000 ansatte og tilbyr legemidler innenfor en rekke terapeutiske områder. Novartis Norge holder til i Nydalen i Oslo.

Powered by Labrador CMS