HAR PENGER: – Uavhengig av at vi har et nasjonalt helsebudsjett, så må vi ha denne diskusjonen, sa Bent Høie i sitt innlegg om prioritering, som han holdt på Dagens Medisins seminar om kreft torsdag ettermiddag. Foto: Vidar Sandnes

– Må ha dynamisk prioritering av persontilpasset medisin

Persontilpasset medisin gir nye prioriteringsutfordringer, og helseminister Bent Høie (H) mener man må være «dynamiske nok» for å håndtere disse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

RADIUMHOSPITALET (Dagens Medisin): Helseminister Bent Høie (H) innledet på Dagens Medisins seminar om kreft torsdag ettermiddag, med å minne om at prioritering fungerer slik at når man sier ja til noe – så må man si nei til noe annet.

– Uavhengig av at vi har et nasjonalt helsebudsjett, så må vi ha denne diskusjonen. Det er fantastisk at vi i Norge har en levende diskusjon om prioritering, det har vi lang tradisjon for, sa han og viste til de ulike prioriteringsutvalgene vi har hatt gjennom årene.

– Det er en styrke for oss som samfunn, og for alle som jobber i helsetjenesten, å vite at prioriteringsprinsippene ligger bak beslutningene vi tar.

Høie adresserte utviklingen av persontilpasset medisin:

– Vi må trygge at den samme prioriteringstenkingen ligger til grunn også når man nå i større grad skal ta stilling til legemidler for mindre pasientgrupper. Vi må ha systemer som gjør at vi blir dynamiske nok i møtet med dette.

Videre trakk han frem at man nå skal vurdere 17 kirurgiske inngrep for å se om man skal slutte å tilby disse i den offentlige helsetjenesten, etter modell fra England.

– Feltet utvider seg hele tiden. Vi har gode systemer. men fortsatt en lang vei å gå, når det gjelder det vi allerede holder på med - og som aldri har blitt vurdert etter kriteriene og som ikke er stilt de samme kravene til. Omfanget av disse 17 inngrepene koster den norske helsetjenesten halvparten av det det koster å drive Sykehuset i Østfold, sa Høie.

Powered by Labrador CMS