– Fagmiljøet ser en stor fordel i at denne behandlingen gis i tablettform, sier Anders Waage, professor i blodsykdommer ved NTNU. Han håper behandlingen kan bli tilgjengelig gjennom det offentlige. Arkivfoto. Foto:

Medisin mot benmargskreft vurderes innført

Et legemiddel som brukes i behandlingen av benmargskreft, skal opp i Beslutningsforum mandag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Legemidlet iksazomib (Ninlaro), som brukes i behandlingen av benmargskreft, myelomatose, skal opp i Beslutningsforums møte mandag.

Anders Waage er en av Norges fremste eksperter på myelomatose, og professor i blodsykdommer ved NTNU. Han sier det er bra dersom legemidlet blir godkjent:

– Fagmiljøet ser en stor fordel i at denne behandlingen gis i tablettform. Det finns fra før to medikamenter i den samme gruppen, men disse gis enten intravenøst eller subkutant.

Behandlingen som Beslutningsforum skal ta stilling til mandag, gis i tablettform daglig, og pasienten må til kontroll en gang i måneden.

– Dette er en stor praktisk fordel. Det er slitsomt, særlig for pasienter med lang reisevei, å dra til behandling to ganger i uken, sier Waage til Dagens Medisin.

Legemiddelet er ikke kurativt.

– For benmargskreft finns det i dag ingen helbredende legemidler, men vi kan forlenge livet.

Det er anslått at rundt 135 pasienter vil være aktuelle for denne behandlingen.

I desember 2017 sa Beslutningsforum nei til å tilby behandlingen i det offentlige.

Den ble da vurdert av Statens legemiddelverk til ikke å være kostnadseffektiv.
I juni 2018 bestilte de regionale helseforetakene en såkalt forenklet revurdering ev legemidlet. Den skulle inneholde  en sammenlikning av legemiddelkostnader ved behandling med iksazomib med de alternativene som er innført per i dag, i tillegg til en vurdering av hvilke pasienter i senere behandlingslinjer som kan ha størst nytte/behov for iksazomib og estimat for budsjettkonsekvenser.

I fjor vår ble legemidlet innført i Storbritannia gjennom det nasjonale kreftmedisin-fondet, og også i Sverige, for en begrenset pasientgruppe.

Legemiddelverket skriver i den forenklede revurderingen:

– Denne revurderingen er basert på tilgang på nyere oppfølgingsdata i undergruppen med minst to tidligere behandlinger, ny LIS AUP-pris (Sykehusinnkjøp HFs forhandlede pris/apotekets maksimale utsalgspris) januar 2019, den helseøkonomiske modellen som ble levert ved forrige metodevurdering - og innspill fra kliniske eksperter.

Waage opplyser at han har holdt foredrag for selskapet som produserer legemidlet, samt andre selskaper.

Powered by Labrador CMS