Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
REAGERER STERKT: – Det offentlige har ansvar for å skape legitimitet rundt sine løsninger, men de undergraver sin posisjon med det de nå er i ferd med å gjøre, sier LMIs Karita Bekkemellem.

– På vei mot et fullstendig todelt helsevesen

– Det offentlige undergraver sin egen posisjon, sier Karita Bekkemellem i Legemiddelindustrien (LMI).

Publisert: 2019-02-21 — 10.00

– På mine ti år i LMI er dette noe av det mest oppsiktsvekkende jeg har sett. Det er et system som våre firma – og pasientene – ikke kan leve med, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI.

Hun uttaler seg om den nye standardavtalen som Beslutningsforum og Sykehusinnkjøp tilbyr legemiddelselskapene når leger ønsker å tilby legemidler gjennom såkalt Compassionate Use.

De nye kravene pålegger selskapene å dekke alle utgifter for legemiddelet, inkludert leveringskostnader og moms. Tilbudet skal gjelde for alle pasienter som oppfyller kriteriene frem til Beslutningsforum eventuelt vedtar å innføre legemiddelet. Hvis legemiddelet besluttes ikke innført, skal selskapet fortsatt tilby behandlingen gratis så lenge pasientene trenger det.

– Jeg opplever at Høie og Stortinget er veldig tydelige på at vi skal ha innovasjon, kliniske studier og rask tilgang på nye medisiner, men denne saken viser at RHF-ene ikke er villig til å gå dialog. Det eneste de er opptatt av er kostnadskontroll. Når vi ikke har mulighet til noen form for dialog, så er det ikke annet alternativ for oss enn å anbefale pasientene å gå til privatsykehus, som ikke må gå inn på slike urimelige avtaler. Det betyr at de av oss som har mulighet til å kjøpe behandling, vil kunne få produktet der. Det er det grunn til å rope varsko om, sier Bekkemellem, som mener vi er på vei mot et «fullstendig todelt helsevesen».

Les også: LMI anbefaler privatsykehus etter priskonflikt

– Du roper varsko om mer privatisert helse, men det er dere som anbefaler pasientene å gå til det private?

– Jeg aksepterer ikke at det ansvaret skal legges på dem som forsker frem og utvikler nye legemidler. Det offentlige har ansvar for å skape legitimitet rundt sine løsninger, men de undergraver sin posisjon med det de nå er i ferd med å gjøre. Vi har allerede sett en utvikling der private aktører og forsikringsselskap kommer på banen. Denne konkrete saken illustrerer at beslutningssystemet må våkne opp. Jeg kan ikke se at dette er i tråd med den gode legemiddelpolitikken som er vedtatt i Norge, sier Bekkemellem.

Hun erkjenner at det er snakk om få pasienter, men mener det er en prinsipielt viktig sak

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!