REAGERER STERKT: – Det offentlige har ansvar for å skape legitimitet rundt sine løsninger, men de undergraver sin posisjon med det de nå er i ferd med å gjøre, sier LMIs Karita Bekkemellem. Foto:

– På vei mot et fullstendig todelt helsevesen

– Det offentlige undergraver sin egen posisjon, sier Karita Bekkemellem i Legemiddelindustrien (LMI).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– På mine ti år i LMI er dette noe av det mest oppsiktsvekkende jeg har sett. Det er et system som våre firma – og pasientene – ikke kan leve med, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI.

Hun uttaler seg om den nye standardavtalen som Beslutningsforum og Sykehusinnkjøp tilbyr legemiddelselskapene når leger ønsker å tilby legemidler gjennom såkalt Compassionate Use.

De nye kravene pålegger selskapene å dekke alle utgifter for legemiddelet, inkludert leveringskostnader og moms. Tilbudet skal gjelde for alle pasienter som oppfyller kriteriene frem til Beslutningsforum eventuelt vedtar å innføre legemiddelet. Hvis legemiddelet besluttes ikke innført, skal selskapet fortsatt tilby behandlingen gratis så lenge pasientene trenger det.

– Jeg opplever at Høie og Stortinget er veldig tydelige på at vi skal ha innovasjon, kliniske studier og rask tilgang på nye medisiner, men denne saken viser at RHF-ene ikke er villig til å gå dialog. Det eneste de er opptatt av er kostnadskontroll. Når vi ikke har mulighet til noen form for dialog, så er det ikke annet alternativ for oss enn å anbefale pasientene å gå til privatsykehus, som ikke må gå inn på slike urimelige avtaler. Det betyr at de av oss som har mulighet til å kjøpe behandling, vil kunne få produktet der. Det er det grunn til å rope varsko om, sier Bekkemellem, som mener vi er på vei mot et «fullstendig todelt helsevesen».

Les også: LMI anbefaler privatsykehus etter priskonflikt

– Du roper varsko om mer privatisert helse, men det er dere som anbefaler pasientene å gå til det private?

– Jeg aksepterer ikke at det ansvaret skal legges på dem som forsker frem og utvikler nye legemidler. Det offentlige har ansvar for å skape legitimitet rundt sine løsninger, men de undergraver sin posisjon med det de nå er i ferd med å gjøre. Vi har allerede sett en utvikling der private aktører og forsikringsselskap kommer på banen. Denne konkrete saken illustrerer at beslutningssystemet må våkne opp. Jeg kan ikke se at dette er i tråd med den gode legemiddelpolitikken som er vedtatt i Norge, sier Bekkemellem.

Hun erkjenner at det er snakk om få pasienter, men mener det er en prinsipielt viktig sak

Powered by Labrador CMS