Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
SISTE UTVEI: Fritjof Lund-Johansen er en av legene bak det skriftlige varselet OUS mottok denne uken. Han opplevde ikke å bli hørt, og mener ikke at endringen i stillinger på sykehuset vil hjelpe på. Foto: Privat

OUS-varsler om stillingsendring: – Bra, men ikke nok

Endringer som nå gjøres i staben på OUS er ikke nok for å imøtekomme varsel om personvern, mener en av legene bak varselbrevet.

Publisert: 2019-02-15 — 17.33
Denne artikkelen er over to år gammel.

Fra og med torsdag er det ikke lengre sånn at en person innehar både stillingen som personvernombud og informasjonssikkerhetsleder ved Oslo universitetssykehus (OUS). Det oppga administrerende direktør Bjørn Erikstein i dag fredag.

– Vi er glade for at de har valgt å skille disse rollene. Vi, og mange andre, har lenge sagt lenge at dette burde gjøres, sier lege Fritjof Lund-Johansen.

Kjente til endringen

Lund-Johansen er en av legene bak varselbrevet som ble sendt til OUS tidligere denne uken.

Han sier at han har kjent til planene om å skille de to rollene i to ulike stillinger.

– Vi har lest utkastet til funksjonsbeskrivelser for stillingene. Dette ble lagt på bordet rett før vi varslet. Etter all medieoppmerksomheten var vi overrasket over at disse utkastene ikke var mer endret, derfor varslet vi.

– Tenkte oss grundig om

– Problemet, etter vår mening, er at informasjonssikkerhetsleder har hatt altfor vide fullmakter. Vi syns det er svært bekymringsfullt.

Lund-Johansen påpeker at det er en spesiell situasjon når varselet i stor grad er rettet mot en person.

– Vi tenkte oss grundig om før vi varslet. Vi er veldig klar over det vanskelige ved å varsle om en person, men vi syntes ikke at vi hadde en utvei. Vi har gitt beskjed, men når vi føler at vi ikke har blitt hørt, må vi si ifra enda høyere.

– Hvem som helst kan bli tatt

– Det som mange opplever det som et problem er at vi har et veldig stort regelverk å forholde oss til, og at det er nesten umulig ikke å bryte en eller flere regler med virksomheten vi driver. Da kan hvem som helst bli tatt når som helst. Det er et veldig uheldig system, sier Lund-Johansen.

Han er positiv til endringen, men mener den langt fra bøter på det opprinnelige problemet.

– Dette er bra, men det er ikke nok. Det må til en holdningsendring. Vi mener vi må ha en helt ny type ledelse i begge stillingene, og at det er viktig for hele sykehuset.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!