Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
BLE FORSØKT KJØPT OPP: Dag Helge Haslekås, daglig leder i Aspit, sier han opplevde trusler om prisdumping da han avviste oppkjøpsforsøk fra Pasientsky. Pasientsky vil ikke kommentere dette. Foto: Anne Hafstad

Pasientsky har forsøkt å kjøpe opp flere konkurrenter

Pasientsky har gjort flere fremstøt for å sikre seg en større del av markedet, men konkurrentene avviser at de er til salgs.

Publisert: 2019-01-30 — 06.00

Selskapene Pasientsky, Infodoc og CompuGroup Medical (CGM) er de største aktørene på markedet for pasientjournalsystemer blant fastleger i Norge. Samtidig er leverandørene Aspit, Pridok og Furst på vei inn i markedet. I 2017 sikret Jesper Melin og selskapet hans Pasientsky seg journalprogrammet Promed gjennom oppkjøp av Programvareforlaget.

I 2018 sikret Melin seg også journalprogrammet System X ved å kjøpe Hove Medical. Det har, som Dagens Medisin tidligere har omtalt, skapt mye misnøye blant fastlegene.

Les også: Fastleger vil bort fra Melins journalsystem

Leger og jurister har uttrykt bekymring for en monopol-lignende situasjon der én aktør har sikret seg stor innflytelse i primærhelsetjenesten. Gjennom sine mange selskaper eier Melin 49,9 prosent av Melin Medical, som igjen eier 100 prosent av Melin Collectors. Selskapene tilbyr betalings- og inkassotjenester til det samme markedet.

I tillegg har Melin kjøpt opp inkassobyråene Odin Kapital og Credicare. Dagens Medisin er kjent med at Melin gjennom Pasientsky også har forsøkt å kjøpe opp flere journalsystem-konkurrenter.

Vi er ikke til salgs og vil aldri bli solgt til Pasientsky
Jørgen Gilberg, Pridok

Ville erobre all fysioterapi og kiropraktikk
Selskapet Aspit leverer i dag journalsystemet Physica som brukes av blant annet fysioterapeuter og kiropraktorer. I januar 2018 ble daglig leder og medeier Dag Helge Haslekås i det Telemarksbaserte selskapet kontaktet av investor og nåværende styreleder i en rekke av Jesper Melins mange selskaper, Johan Bernt Michelsen.

Han har ifølge offentlig tilgjengelig informasjon i Brønnøysundregisteret og proff.no ingen formell rolle i Pasientsky, men er styreleder i flere av Jesper Melins mange selskaper som blant annet Melin Medical og Melin Collectors.  

– Jeg kan bekrefte at jeg ble kontaktet av Johan Michelsen i januar 2018 som fortalte at Pasientsky kunne være interessert i et oppkjøp. Jeg svarte at vi i utgangspunktet ikke var til salgs, men at jeg i henhold til prosedyre alltid informerer øvrige eiere, sier Haslekås.

Kort tid etter tok Michelsen og daværende daglig leder i Pasientsky turen til Seljord for å møte Haslekås og styrelederen i Aspit, personlig.

– Michelsen gikk da rett på sak og sa at han på vegne av Pasientsky ønsket å kjøpe Aspit, bekrefter Haslekås til Dagens Medisin.

– Først la de frem strategien for hvordan de skulle vinne markedet og vertikaler (ulike kundegrupper, red.anm.). Så gjorde Michelsen et kort regnestykke i hodet og tilbød en konkret sum for selskapet rett over bordet, sier Haslekås.

Aspit svarte ikke på tilbudet der og da, men eierne var ikke innstilt på noe salg til Pasientsky.

Les også: Pasientsky vil ikke kommentere oppkjøpsforsøk

Les kronikk: Feil fremstilling av av Melin Medical

AVVISER OPPKJØP: – Vi er ikke under prosess for salg og har ingen planer om det, sier Infodoc-leder Bjarte Ottesen. Foto: Silje Katrine Robinson

– Truet med prisdumping
I april møttes Haslekås og Michelsen på nytt, denne gangen på café i Oslo.

– Der gjorde jeg det helt klart at ASPIT ikke var til salgs. Da viste Michelsen til at Jesper Melin pleide å si at det var to måter å vinne et marked på; enten oppkjøp eller prisdumping til markedet var tomt. Jeg oppfattet det som en lite skjult trussel om bruk av finansiell makt gjennom midlertidig prisdumping, sier Haslekås. 

Etter dette fortsatte ryktene om oppkjøp i markedet og blant kundene. På sine egne nettsider så derfor ASPIT seg nødt til å legge ut informasjonsmeldinger med følgende overskrift: «Physica er ikke til salgs» og «Feilinformasjon fra Pasientsky».

– Feilinformasjon
«Vi får en del henvendelser med spørsmål om også Physica vil bli solgt til Pasientsky slik Promed ble. For å unngå spekulasjoner, finner vi det rett å gå ut med litt kort informasjon. Vi kan bekrefte at forsøk på oppkjøp av Physica har pågått. Dette har blitt avvist ved gjentatte anledninger. Aspit/Physica er ikke til salgs», meldte firmaet i mai i fjor. Senere samme måned forsøker firmaet å rette opp i det de mener er feilinformasjon fra konkurrenten Pasientsky.

«Vi får dessverre hyppige tips om at Pasientsky feilinformerer om våre priser. Det henvises til våre angivelige priser både skriftlig i mail til kunder og ved klinikkbesøk. Feilinformasjonen er grov og prisene som oppgis stemmer ikke. Av den grunn ser vi det nødvendig å gå ut med korrigerende og korrekt informasjon. Vi oppfordrer samtidig Pasientsky AS til å opptre redelig og korrekt i sin informasjon til behandlergruppene», skriver Aspit.

Hadde Pasientsky lykkes med sitt oppkjøpsforsøk av Aspit ville selskapet hatt tilnærmet monopolsituasjon i journalmarkedet hos fysioterapeuter og kiropraktorer.

Vil være alternativ
Også CGM så seg tvunget til å legge ut en melding på sine nettsider der de avkrefter et oppkjøp av Melin-konsernet.

«Vi er gjort oppmerksom på noen ubegrunnede rykter som har oppstått i kjølvannet av nylige markedsbevegelser og nyhetsoppslag, og ser det derfor som nødvendig å klargjøre følgende: CGM har ikke hatt samtaler om oppkjøp eller partnerskap med Patientsky, Hove Medical, eller andre firma knyttet til Melin Medical. CGM skal være et klart alternativ til Patientsky. Vi ønsker å levere gode produkter og tjenester i harmoni med brukernes ønsker og i overensstemmelse med nasjonal retning og strategi».

I Bergen vil ikke Infodoc-leder Bjarte Ottesen kommentere direkte på om de er forsøkt oppkjøp av Pasientsky, men uttaler følgende:

– Vi er ikke under prosess for salg og har ingen planer om det, sier Ottesen.

– Stilen og markedsføringen til Pasientsky gjorde at vi for mange år siden valgte Helserespons som samarbeidspartner, og ikke Pasientsky, utdyper han.

Jørgen Gilberg, medgründer og markedsansvarlig for Pridok, avviser alt samarbeid med Pasientsky.

– Vi er ikke til salgs og vil aldri bli solgt til Pasientsky, sier Gilberg.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!