Feil fremstilling av Melin Medical

Til tross for at vi har opplyst Dagens Medisin om dokumenterbare fakta, fortsetter avisen å skrive feilaktig om Melin Medical og våre aksjonærer. Dette er uheldig, ikke minst når avisens eier samtidig eier en dominerende aktør i det norske helseteknologi-markedet uten å opplyse om dette.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Johan Bernt Michelsen

Kronikk: Johan Bernt Michelsen, styreleder i Melin Medical og Melin Collectors

DE SENESTE månedene har Dagens Medisin skapt et feilaktig bilde om at «én aktør, Jesper Melin, gjennom en rekke selskap og oppkjøp, styrer stadig flere legers pasientjournaler, pasientkommunikasjon, betaling og inkassovirksomhet».

Vi har høflig forsøkt å forklare Dagens Medisins journalister at Melin Medical ikke styres av én person og er partnernøytral i forhold til pasientjournalleverandørene, men avisen velger å repetere det misvisende budskapet i en serie av artikler som ikke ser ut til å stoppe.

Når Bonnier Business Press AB kontrollerer både Dagens Medisin og Norsk Helseinformatikk AS som konkurrerer i det norske helseteknologimarkedet, blir motviljen til å forholde seg til dokumenterbare fakta, ytterligere uheldig. Fra Melin Medical og Melin Collectors side føler vi derfor behov for å bringe klarhet i en del forhold direkte til lesere av Dagens Medisin.

IKKE STYRT AV ENKELTPERSON. Melin Medical har i Dagens Medisins artikler gjentatte ganger blitt fremstilt som del av et konsern som er styrt av én person, Jesper Melin. Dagens Medisin har bevisst valgt å utelate det faktum at Melin Medical ikke har noen majoritetsaksjonær. Melin Medical er ikke en del av et konsern som både utvikler og selger pasientjournalsystem, og i tillegg leverer betalingsløsninger og tjenester knyttet til dette. Dette er feil.

Melin Medical leverer betalingsløsninger og tjenester forbundet med oppgjøret hvor legene selv velger om et krav skal følges opp eller krediteres. Vi har ingen pasientjournalsystem og har heller ingen ambisjoner om å utvikle dette. Tvert imot er strategien å være partnernøytral. Melin Medical har derfor også avtaler mot PasientSky, som en ekstern partner på lik linje med andre pasientjournalaktører. Dagens Medisins konsekvente bruk av formuleringen «Melins pasientjournalsystem» kan oppfattes som et bevisst forsøk på å skape misforståelser, basert på at Jesper Melin indirekte er majoritetsaksjonær i pasientjournalleverandøren PasientSky og deler navn med Melin Medical.

Ingvill Hestenes er daglig leder i Melin Medical og Melin Collectors. Sistnevnte er et heleid datterselskap av Melin Medical. Daglig leder rapporterer til undertegnede som er styreleder i begge selskapene. Jesper Melin sitter ikke i styret i verken Melin Medical eller Melin Collectors.

ROLLENE. Overfor Dagens Medisins lesere føler jeg derfor behov for å klargjøre det avisen ignorerer. Jesper Melin er ikke involvert i Melin Medicals drift på noen som helst måte, men jobber i et helt separat selskap fra Melin Medical som heter PasientSky. Selskapet ble fisjonert ut av Melin Medicals morselskap i 2017, og dette er offentlig tilgjengelig informasjon som Dagens Medisin bevisst har utelatt i sine artikler.

Når det gjelder min egen rolle, så er jeg styreleder i Melin Medical og Melin Collectors. Jeg har derimot ingen formelle roller i PasientSky. Min involvering med PasientSky har vært gjennom mitt bidrag som rådgiver i oppkjøpsprosesser, og da utelukkende på det finansielle og tekniske knyttet til transaksjon og ikke på det operasjonelle.

Ingen minoritetsaksjonær styrer Melin Medical. Dette ville ikke jeg som styreleder eller de øvrige aksjonærene ha akseptert. Vi fokuserer på hva som er best for selskapet, dets ansatte og kunder, og vi har ingen øvrig agenda knyttet til PasientSky eller andre selskapers strategi når vi fatter beslutninger. Det er kun Melin Medicals styre og ledelse som tar beslutningene i Melin Medical.

Melin Medicals strategi er å være partnernøytral

INTERESSEKONFLIKT. Dagens Medisin har en interessekonflikt det burde ha vært informert om. Avisen fortsetter dessverre å repetere de feilaktige påstandene til tross for å ha blitt opplyst om dokumenterbare fakta. Som styreleder i Melin Medical frykter jeg at selskapet har blitt offer for en svertekampanje mot vår minoritetsaksjonær Jesper Melin. Uavhengig av om dette er riktig, er det kritikkverdig at Dagens Medisin, som eies av Bonnier-selskapet, ikke opplyser i relevante artikler at Bonnier-selskapet også eier et IT-selskap i den norske helsesektoren (Norsk Helseinformatikk AS), som posisjonerer seg for å ta en større del av teknologimarkedet basert på sin dominante posisjon med Norsk Elektronisk Legehåndbok.

Ettersom det ikke er opplyst om Dagens Medisins eiers har andre eierskap i det norske teknologimarkedet, er det viktig for oss at følgende forhold fremheves:

• Dagens Medisin AS eies 100% av Bonnier Business Press AB. Bonnier Business Press AB eier også 73,11% av Norsk Helseinformatikk AS, som også leverer legetime på mobil og er en direkte konkurrent til PasientSky. Dette er så vidt vi har sett, ikke vært opplyst noe sted i artiklene om Melin Medical eller PasientSky.
• Styreleder i både Dagens Medisin AS og Norsk Helseinformatikk AS er Bonnier-ansatte Fredrik Bengt Jarl Andersson. Samme person med andre ord.
• Norsk Helseinformatikk har en markedsandel på over 95% blant norske fastleger. Dagens Medisin hevder på uriktig grunnlag at Melin Medical utgjør en del av en «monopolist» uten å nevne noe sted at Norsk Helseinformatikk har betydelig høyere markedsandel.

Når norske medier skriver artikler om sin eier eller eiers konkurrenter, opplyser de som regel om egne eierforhold eller andre relevante interessekonflikter for å utøve åpenhet og unngå at noen setter spørsmål ved mediets habilitet. Det er uheldig at Dagens Medisin unnlater å opplyse om slike forhold i ensidig negative artikler om andre teknologiselskaper i det norske markedet.

VISJONEN BESTÅR. Vi i Melin Medical tåler kritikk, men vi tror all dialog er mer konstruktiv dersom den er basert på fakta. Ettersom Dagens Medisin sine journalister ikke tar hensyn til våre innspill, har jeg valgt å skrive denne kommentaren til Dagens Medisins lesere direkte.

Melin Medical ble etablert på en visjon om å frigjøre helsepersonells tid slik at de kan bruke mer tid på pasientene sine og mindre tid på administrasjon, til beste for pasientene, legen og samfunnet som helhet.

Vi kan love at den visjonen forblir uendret, også etter seneste måneders presseoppslag.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 02/2019

Powered by Labrador CMS