BESLUTNINGSFORUM: Beslutningsforum avgjør hvilke legemidler som kan tas i bruk ved norske sykehus. Fra venstre Lars Vorland, Cathrine Lofthus, Stig Slørdahl og Herlof Nilssen. Arkivfoto: Lasse Moe Foto:

MS-medisin fikk nytt avslag

Okrelizumab (Ocrevus), som brukes til behandling ved multippel sklerose, forblir utilgjengelig for norske pasienter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det bestemte Beslutningsforum mandag. Også i fjor høst fikk medikamentet avslag; årsaken var at prisen var for høy.

Les også: MS-leger overrasket over medisin-nei

– Vi sier fortsatt nei utifra kostnadseffektiveten, det vil si at pris ikke står i forhold til effekt ut fra den dokumentasjonen vi har i dag, sier Stig Slørdahl, administrerende direktør i Helse Midt og leder av Beslutningsforum.

Roche sa på forhånd at pristilbudet deres var «vesentlig forbedret» og at de hadde strukket seg langt for å finne en løsning.

– Ikke vesentlig bedre pris
– Det var forbedret, men jeg er ikke enig i at det var vesentlig forbedret, sier Slørdahl om pristilbudet.

Han etterlyser også mer effektdokumentasjon fra legemiddelselskapet.

– Det er noe dokumentasjon som Roche ikke har levert til Statens legemiddelverk.

– Roche sitter med løsningen
Han sier Beslutningsforum er åpne for å gjøre ny vurdering dersom produsenten leverer et bedre pristilbud.

– Det er ikke vanskelig å forstå at det er store forventninger til at okrelizumab skal tas i bruk i norsk helsetjeneste, men vi er nødt til å være sikre på at vi har en pris som tilsvarer dokumentasjon. Det er Roche som sitter med løsningen, sier Slørdahl.

Okrelizumab er det første legemiddelet med markedsføringstillatelse i Europa for pasienter med såkalt primær progressiv multippel sklerose (PPMS). I tillegg har det vist effekt i kliniske studier for pasienter med attakkvis sykdom.

Okrelizumab har fått grønt lys i Sverige. Også i Danmark, Finland og en rekke andre europeiske land er legemiddelet tatt i bruk.

Roche: Dypt skuffet
– Vi er dypt skuffet. Det er nok en trist dag for denne gruppen MS-pasienter. Ocrevus er den første godkjente medisinen som i betydelig grad bremser utviklingen av sykdommen både innen attakkvis og primær progressiv MS – og er det første og eneste legemiddelet som er godkjent for bruk til pasienter med primær progressiv MS, sier Rajji Mehdwan, administrerende direktør i Roche Norge.
– Vi er overrasket over at Slørdahl sier at de fortsatt sier nei ut fra kostnadseffektiviteten, det vil si at pris ikke står i forhold til effekt ut fra den dokumentasjonen vi har i dag. Legemiddelverket har allerede konkludert med at Ocrevus sannsynligvis er kostnadseffektiv. Med vårt siste pristilbud er kostnaden ved å innføre Ocrevus for PPMS langt under 800.000 kroner per gode leveår, som anses som betalingsvilligheten i henhold til de politisk vedtatte prioriteringskriteriene for så alvorlig sykdom. Beslutningsforum vedgår med denne beslutningen en lavere betalingsvilje for å behandle PPMS-pasienter, sammenlignet med andre pasientgrupper med tilsvarende alvorlighet, sier Audun Ohna, direktør for markedstilgang og pris i Roche Norge.

– Vi gav i utgangspunktet et veldig bra pristilbud på Ocrevus. Vi har forbedret dette: Ocrevus er enda mer kostnadseffektiv, men likevel blir det avslått. Beslutningsforum benytter et sett med kriterier som vi ikke er kjent med, og beslutningstakerne i helseforetakene har avvist dialog. Å da si at Roche sitter med løsningen blir uforståelig, sier Ohna.    

Powered by Labrador CMS