Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

– Ikke sjelden ser vi at de som klager, får sine vedtak omgjort og får et tilbud om hjelp, sier Pasientombud Anne-Lise Kristensen.

– Ikke sjelden ser vi at de som klager, får sine vedtak omgjort og får et tilbud om hjelp, sier Pasientombud Anne-Lise Kristensen. Foto: Lasse Moe

«Svik mot pasientene»

Tilbudet innenfor døgnbehandling er svekket utover det som er forsvarlig, mener pasientombudet.

Til tross for at Bent Høie (H) gjeninnførte Den gylne regelen, som viser at det skal være større vekst i psykiatrien enn i somatikken, har ingen av de regionale helseforetakene fått dette til på nesten fem år.

Helseforetakene varsler at de mangler fagfolk, og fagfolkene advarer om at de er redde for at pasientene ikke får adekvat behandling.

– For mange får avslag
Pasientombud i Oslo- og Akershus, Anne-Lise Kristensen, forteller at hun som pasientombud møter bekymringene både fra ansatte, pårørende og pasienter:

– For mange får avslag på behandling i spesialisthelsetjenesten og med mangelfulle begrunnelser. Pasienter skrives for tidlig ut av behandling uten at det er sikret nødvendig oppfølging i kommunene - og tilbudet innenfor døgnbehandling er svekket utover det som er forsvarlig.

– Den Gylne regel var, og skal være, et svar på at helsetjenester til barn, unge og voksne med psykiske lidelser over tid ikke har fått samme prioritet som den somatiske helsetjenesten, sier hun.

– Dette til tross for at det har vært bred enighet om at en slik prioritering er nødvendig. Så viser det seg at helseforetakene ikke etterkommer dette kravet fra helsemyndighetene. Det er et svik mot pasientene.

– Ikke sjelden ser vi at de som klager, får sine vedtak omgjort og får et tilbud om hjelp. Ansatte i tjenestene må sikre pasienter og pårørende informasjon om klageadgangen og sikre at de kjenner til pasient- og brukerombudsordningen dersom de trenger hjelp til å klage, sier Kristensen.

Kommentarer

 • Psykolog 18.12.2018 11.29.52

  Jeg er redd dette vanstyret skremmer nye psykologer fra å jobbe offentlig.

 • Profesjonsstudent 18.12.2018 14.53.47

  Jeg kan ikke svare for andre, men etter å ha jobbet syv år i spesialisthelsetjenesten både før og under profesjonsstudiet, og snakket med en rekke ferdigutdannede venner og bekjente om arbeidsforholdene i offentlig psykisk helsevern, er det ingen tvil om at målet mitt er å finne en privat arbeidsplass så snart det lar seg gjøre. Én ting er vanstyre og økonomisk kvelning, en annen er hvordan psykiatrien mange steder fortsatt er under det biomedisinske paradigmets klamme hånd. Jeg kunne godt tenke meg å jobbe med alvorlig psykisk syke når jeg er ferdig utdannet, men jeg vil ikke meg selv så vondt at jeg frivillig går inn i det som i dag ser ut til å bli en livslang kamp mot bakstreverske psykiatere som nekter å gi slipp på makt og gamle rammer for forståelse av psykiske lidelser.

 • Lege 17.12.2018 12.55.28

  Årsaken er enkel. Døgntilbud og sykehussenger er med vilje fjernet de siste 10-15 årene for å spare penger. Det er bestemt av politikerne at dette skal Helseforetakene avgjøre. Høie har ingenting han skal ha sagt i dette systemet. Resultatet ser vi både i psykiatrien og i somatikken.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!