Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
Man sparer penger når pasienten ikke behandles i stedet for at sykehuset tjener på å behandle flere, konstaterer helseøkonom Per Arne Holman. Foto: Lasse Moe

– Sparer penger på ikke å behandle

– I dag er det vanskelig å spare i somatikk og vanskelig å øke inntektene ved å øke aktiviteten i psykisk helsevern, sier helseøkonomene Per Arne Holman og Jon Magnussen.

Publisert: 2018-12-13 — 12.45

Som Dagens Medisin skriver greier ingen av heleforetakene å prioritere psykisk hese slik de er pålagt i hanlingsregelen Den gylne regel.

Les mer: Han lovte å prioritere psykisk helse - slik gikk det

Etter at Bent Høie (H) ble helseminister har pengebruken vokst fem ganger så raskt i somatikken som i psykisk helsevern.

– Prioriteringsregelen har vist seg vanskelig gjennomførbar, konstaterer helseøkonom og forsker Per Arne Holman ved Lovisenberg sykehus.

– I dag er det vanskelig å spare i somatikk og å øke inntektene ved å styrke aktiviteten i psykisk helsevern. Tar du ned aktiviteten med en krone i somatikk, sparer du bare 50 øre.

– I psykisk helsevern sparte du for et år siden 90 øre for hver krone, fordi en så stor del av inntektene kommer i rammen. Dermed får vi en lavere produktivitet i psykisk helsevern. Man sparer penger når pasienten ikke behandles i stedet for at sykehuset tjener på å behandle flere. Vi har sett en betydelig reduksjon i antallet døgnplasser og årsverk i psykisk helsevern de senere årene, sier Holman.

Han får støtte fra NTNU-professor Jon Magnussen:

– Resonnementet er vel om lag som følger: Om du bytter ut en somatisk pasient med en i psykisk helsevern, og begge koster det samme å behandle, skjer det ikke noe med kostnadene til sykehuset, men de taper ISF-inntekter. Derfor ligger det ikke noen motivasjon i finansieringsordningen til å vri aktiviteten. Nå har det blitt ISF i poliklinikk for psykisk helsevern og rus, slik at effekten er dempet noe.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Fastlege 13.12.2018 18.36.35

  Bingo! Så det er derfor behandlere ved DPS har som mål å se to pasienter per arbeidsdag! Behandlere der ser færre pasienter med psykologiske/psykiatriske problemstillinger enn fastleger, bare at vi ser en trillion annet i løpet av dagen og uka i tillegg, og jobber i pliktig kommunal bistilling og på legevakten også. Fjern alle eller nesten alle faste tilskudd til DPSene og la all finansiering være aktivitetsbasert, så skal vi se at avvisningsprosenten går ned fra mer enn halvparten av henvisningene, til nesten null, og køene forsvinner, og pasienter får så hyppige kontakter som er optimalt for effekten. Det er jo den mentaliteten som kommer av å jobbe på akkord som har gjort at vi fastleger har blitt søppelbøtte for alle mulige helseinstanser og satt til å løse «alt» som måtte dukke opp av ubehag og utfordringer hos befolkningen.

 • Vidar Rødsjø 14.12.2018 10.09.39

  Positivt å lese at du ser på din jobb som søppelbøtte. Da din jobb handler om pasienter så er vel vi også søppel. Ha ei utrolig fin helg da den tid kommer.

 • Fastlege SRH 14.12.2018 12.00.03

  Her er definisjonen Den Fulle Allmennmedisinske Bøtten (DFAB, krasjer bl.a. med det primærforebyggende arbeid(!) feks. mot selvmord og angina): Når stadig nye oppgaver pålegges eller delegeres til en allmennlegetjeneste som fra før har fulle dager, vil det ramme de eksisterende tilbud. Nettopp det vil skje dersom legekontorene fylles opp med «risikanter». Professor in General Practice at NTNU, Irene Hetlevik illustrerer brilliant i sin doktorgrad om (DFAB) hvordan moderne, forebyggende behandling bygger på statistiske risikovurderinger. Demonstrerer også hvor vanskelig det er å lage kliniske retningslinjer, som i dagens fastlegehverdag bl.a. krasjer med Samhandlingsreformens (meld st.47), illusjoner om å PRIMÆR-forebygge i den grad at spesialisthesetjenesten skulle gå BILLIGERE.

 • Samme fastlege 15.12.2018 10.32.33

  Det er papirarbeidet som er søpla, finne riktige paragrafer og formularer for å tilfredsstille byråkratene, samt «løse» problemer som sykehusspesislisten ikke finner umiddelbar løsning på, dekke over for ting som mangler.

 • N.N 13.12.2018 15.14.33

  Klinikker for psykisk helsevern blir brukt som sparebøsse for sykhusenes totalbudsjett går ofte med dundrende overskudd som blir pløyet tilbake til sykehusenes for at direktøren skal gå i balanse. Høie blir lurt trill rundt og pasientene er tapere.

Nyheter fra startsiden

Konflikt mellom KS og Legeforeningen

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!