Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson for SV, Sheida Sangtarash, fremmer representantforslag for Stortinget. Leger og annet helspersonell må fortelle om honorarene de mottar fra legemiddelindustrien, mener SV. Foto: Lasse Moe

Vil ha lovpålagt åpenhet om honorarer fra industrien

– Helsepersonell i det offentlige som får honorarer fra legemiddelindustrien, skal registreres i et åpent register.

Publisert: 2018-12-05 — 10.18 (Oppdatert: 2018-12-05 — 10.18)
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Det mener SV, som i et representantforslag ber regjeringen, gjennom forskrift, sikre at helsepersonell som er ansatt i eller jobber på oppdrag for det offentlige helsevesenet og samtidig mottar honorar fra legemiddelindustrien, blir registrert i et åpent, søkbart register som administreres av Helsetilsynet.

Som Dagens Medisin har fortalt, må leger og annet helsepersonell i dag gi samtykke for at legemiddelselskapene skal kunne offentliggjøre beløpene de mottar fra legemiddelselskapene.

Legemiddelselskaper utbetalte i fjor 7,5 millioner kroner i honorarer til helsepersonell som ikke har gitt dette samtykket.

Dagens Medisin har laget en søkbar database over de offentliggjorte overføringene fra legemiddelindustrien de siste tre årene. Søk i listen her

Det var den eurpeiske legemiddelindustrien som tok initiativ til offentliggjøring:

– Hensikten var selvsagt at antallet som samtykker til offentliggjøring, skulle være høyest mulig, har administrerende direktør Karita Bekkemellem i LMI tidligere sagt til Dagens Medisin.

Nå er også LMI klare på at de er svært positiv til SVs forslag.

SV varslet i oktober at de ville fremme forslag i Stortinget om at alt helsepersonell må finne seg i at honorarene de får fra legemiddelindustrien blir offentlige.  Nå er altså forslaget på bordet.

En samlet opposisjon varslet støtte til forslaget.

Da varslet også Legeforeningen, etter å ha nølt i spørsmålet, om at de endrer politikk om industrihonorarer.

– Helsepersonell har en helt spesiell rolle i samfunnet. Det ligger stor makt i den kunnskapen og de rollene de har. I dag har helsepersonell ingen plikt til å offentliggjøre hvor mye penger de mottar fra legemiddelindustrien, selv om de samtidig er ansatt i det offentlige helsevesenet. Dette hemmeligholdet er skadelig for tillit, åpner for misbruk og gir virksomheter med enorme kommersielle interesser mulighet til uheldig påvirkning, skriver SV-representantene Kari Elisabeth Kaski,  Lars Haltbrekken og Sheida Sangtarash.

Mener fageksperter må oppgi industritilknytning
De mener det er helt nødvendig å sikre åpenhet om disse transaksjonene for å sikre muligheten for nødvendige kontrolltiltak.

De ber også regjeringen sørge for at det stilles krav til de offentlige komiteene for legemiddelkjøp (LIS-komiteene) om at faglige eksperter ved innkjøp offentliggjør sine interessekonflikter.

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!