Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson for SV, Sheida Sangtarash, fremmer representantforslag for Stortinget. Leger og annet helspersonell må fortelle om honorarene de mottar fra legemiddelindustrien, mener SV.

Stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson for SV, Sheida Sangtarash, fremmer representantforslag for Stortinget. Leger og annet helspersonell må fortelle om honorarene de mottar fra legemiddelindustrien, mener SV. Foto: Lasse Moe

Vil ha lovpålagt åpenhet om honorarer fra industrien

– Helsepersonell i det offentlige som får honorarer fra legemiddelindustrien, skal registreres i et åpent register.

Annons:

Det mener SV, som i et representantforslag ber regjeringen, gjennom forskrift, sikre at helsepersonell som er ansatt i eller jobber på oppdrag for det offentlige helsevesenet og samtidig mottar honorar fra legemiddelindustrien, blir registrert i et åpent, søkbart register som administreres av Helsetilsynet.

Som Dagens Medisin har fortalt, må leger og annet helsepersonell i dag gi samtykke for at legemiddelselskapene skal kunne offentliggjøre beløpene de mottar fra legemiddelselskapene.

Legemiddelselskaper utbetalte i fjor 7,5 millioner kroner i honorarer til helsepersonell som ikke har gitt dette samtykket.

Dagens Medisin har laget en søkbar database over de offentliggjorte overføringene fra legemiddelindustrien de siste tre årene. Søk i listen her

Det var den eurpeiske legemiddelindustrien som tok initiativ til offentliggjøring:

– Hensikten var selvsagt at antallet som samtykker til offentliggjøring, skulle være høyest mulig, har administrerende direktør Karita Bekkemellem i LMI tidligere sagt til Dagens Medisin.

Nå er også LMI klare på at de er svært positiv til SVs forslag.

SV varslet i oktober at de ville fremme forslag i Stortinget om at alt helsepersonell må finne seg i at honorarene de får fra legemiddelindustrien blir offentlige.  Nå er altså forslaget på bordet.

En samlet opposisjon varslet støtte til forslaget.

Da varslet også Legeforeningen, etter å ha nølt i spørsmålet, om at de endrer politikk om industrihonorarer.

– Helsepersonell har en helt spesiell rolle i samfunnet. Det ligger stor makt i den kunnskapen og de rollene de har. I dag har helsepersonell ingen plikt til å offentliggjøre hvor mye penger de mottar fra legemiddelindustrien, selv om de samtidig er ansatt i det offentlige helsevesenet. Dette hemmeligholdet er skadelig for tillit, åpner for misbruk og gir virksomheter med enorme kommersielle interesser mulighet til uheldig påvirkning, skriver SV-representantene Kari Elisabeth Kaski,  Lars Haltbrekken og Sheida Sangtarash.

Mener fageksperter må oppgi industritilknytning
De mener det er helt nødvendig å sikre åpenhet om disse transaksjonene for å sikre muligheten for nødvendige kontrolltiltak.

De ber også regjeringen sørge for at det stilles krav til de offentlige komiteene for legemiddelkjøp (LIS-komiteene) om at faglige eksperter ved innkjøp offentliggjør sine interessekonflikter.

 

 

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!