Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Disse fem er plassert innenfor topp 20 på årets makliste over Helse-Norges mektigste.

Styrelederen i Helse Sør-Øst gjør kometkarriere på maktlisten

Dagens Medisin har kåret de 100 mektigste i Helse-Norge. Her ser du de fem som akkurat kom inn blant topp 20.

Publisert: 2018-12-03 — 11.30
Denne artikkelen er over fire år gammel.

For tiende gang har Dagens Medisin kåret Helse-Norges 100 mektigste. Kåringen bygger på fem jurymedlemmers vurderinger av av enkeltpersoners innflytelse, påvirkning og makt i norsk helsetjeneste i 2018.

Siden første kåring i 2000, er de samme seks kriteriene brukt for å vurdere kandidatenes helsemakt; formell posisjon, uformell makt, personlig innsats, faglig anseelse, personlige kontakter og gjennomslagskraft i mediene.

Årets maktjury har bestått av Lisbeth Normann, Hege Gjessing, Nils Fredrik Wisløff, Torgeir Micaelsen og Anne Hafstad. Les mer om juryen og maktkåringen her.

Torsdag 6. desember publiserer vi hele listen av Helse-Norges mektigste, både i avis og dagensmedisin.no. Men frem til da teller ved å presentere de 20 mektigste på maktlisten. Mandag presenterer vi de fem som akkurat kom med blant de 20 mektigste. I år er det to delte plasseringer, derfor deler Bjørn Erikstein og Monica Mæland 19. plass - mens Kjersti Toppe og Svein Gjedrem havner på delt 16. plass. Nedenfor kan du lese juryens vurderinger.

 

 1. BJØRN ERIKSTEIN, administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus


  Foto: Lasse Moe

Som leder av landets største sykehus har Bjørn Erikstein betydelig innflytelse i Helse-Norge, ifølge juryen. 

– Han er en «stayer» som har holdt OUS sammen i snart ti år. Det er en prestasjon i seg selv. Men det har kanskje gått på bekostning av det spisse lederskapet. Det er mange nummer to-ledere i OUS som får viljen sin litt i overkant, mener Wisløff.

Gjessing sier Erikstein av noen blir sett på som en litt «tilbakelent og konfliktsky» leder. Hafstad mener Erikstein kunne vært høyere på listen dersom han hadde «tatt mer tak».

– Pilene peker mye mer på Cathrine (Lofthus, red.anm) som den sterke i Helse Sør-Øst nå, sier Wisløff.

Gjessing roser Erikstein for at han jobber tydelig for nye sykehusbygg i Oslo, men Micaelsen er ikke overbevist om planene.

– Jeg har prøvd lenge å legge godviljen til, men jeg tror fortsatt ikke helt på forutsetningene. Hvis jeg hadde et så stort prosjekt ville jeg ha satt meg ned med dem jeg måtte overbevise, sier Micaelsen.

 

19 . MONICA MÆLAND, kommunal- og moderniseringsminister (H)

Foto: Torbjørn Tandberg

Monica Mæland gikk fra næringsminister til kommunal- og moderniseringsminister i 2018.

– Hun er en tydelig kommunalminister selv om hun er fersk. Kommunaldepartementet har en viktig rolle i nasjonale fordelingsspørsmål og legger de økonomiske og styringsmessige rammene for kommunesektoren, sier Nils Fredrik Wisløff.

Advokaten fra Bergen hadde vært byrådsleder i Bergen i en årrekke før Erna Solberg hentet henne inn i regjeringen i 2013. Hennes formelle posisjon plasserer henne blant de 20 mektigste i Helse-Norge.

– Kommunaldepartementet har en viktig rolle i styringsdialogen mellom HOD, kommunaldepartementet og KS, sier Normann.

 

 1. INGVILD KJERKOL, medlem i Helse- og omsorgskomiteen (Ap)


  Foto: Anne Grete Storvik

Ingvild Kjerkol er helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

– Hun er en tydelig stemme i helsepolitikken som representant for det største opposisjonspartiet, sier Hafstad, som mener det er riktig at hun er blant de 20 mektigste. Hafstad beskriver henne som en mulig helseminister i en fremtidig Arbeiderparti-regjering.

– Hun sitter i sentralstyret og har en sentral posisjon i Ap, understøtter Micaelsen. 

Kjerkol har vært innvalgt på Stortinget fra Nord-Trøndelag siden 2013, og medlem av helse- og omsorgskomiteen fra 2015.

 

 1. KJERSTI TOPPE, 1. nestleder i Helse og omsorgskomiteen (Sp)


  Foto: Vidar Sandnes

Senterpartiets Kjersti Toppe er den fremste opposisjonspolitikeren på helsefeltet og har særlig markert seg i saken om akuttkirurgi, mener juryen. Hun har klatret fra 67. plass til 16. plass, som hun nå deler med styrelederen i Helse Sør-Øst.

– Hun er synlig og reiser viktige debatter. Hun bidrar også til å nyansere debatten, og det at hun er lege gir henne troverdighet inn i helsetjenesten, sier Anne Hafstad, journalist i Dagens Medisin.

– Hun er rask, tabloid og treffer slik at det er nerve i utspillene, sier Wisløff.

Normann beskriver henne som erfaren, faglig kompetent og «på».

– Hun er en premissgiver for mange av diskusjonene som treffer en nerve i helsetjenesten. Men jeg støtter ikke Sp som jeg oppfatter står for endringsmotvilje, sier Gjessing.

Selv om KrF hadde valgt Arbeiderpartiet og Senterpartiet som regjeringspartnere, mener Micaelsen at Toppe hadde vært uaktuell som helseminister.

– Til det er Sp for smalt som parti, sier han.

 

 1. SVEIN GJEDREM, styreleder i Helse Sør-Øst

Foto: Vidar Sandnes

Svein Gjedrem gjør «kometkarriere» på helse-maktlisten. Sosialøkonomen har tidligere vært sentralbanksjef og finansråd.

– Han går fra et ubeskrevet blad i norsk helsetjeneste og inn på topp 20. Det skyldes dels at han er styreleder i landets største helseforetak, dels at han er en sterk leder med omfattende erfaring fra de tyngste departementene, samt at han har et svært nettverk, også internasjonalt, sier Torgeir Micaelsen, tidligere helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Gjedrem nyter stor respekt, ifølge Nils Fredrik Wisløff.

– Han har en helt annen standing internt i Helse Sør-Øst enn forgjengeren. Han «tar rommet» og kan være redningen for Helse Sør-Øst, mener Wisløff.  

– Han kan være ganske rå hvis fakta og argumenter ikke holder vann, opplyser Micaelsen.

Hva synes du om personenes plassering på maktlisten? Si din mening i kommentarfeltet. 

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Knut Are 04.12.2018 16.34.49

  Han er kanskje mektig, men han er hverken kvalifisert eller kompetent og har ingen praktisk yrkeserfaring. Å sitte på et kontor og flytte penger fra den ene skuffen til den andre krever ikke så stor intellektuell kapasitet og det kvalifiserer ikke til å lede noe sykehus eller helseforetak.

 • Fastlege SRH 04.12.2018 11.22.11

  Det er nok trenering nå - redd fastlegeordningen (FLO) før det er for seint, smeller maktpersonen Kjersti Toppe. Så hva kan hun bidra med fra sin 16.plass under maktkåringen? Revisjon av statsbudsjettet kan nok gi en Helge Ingstad effekt, men ingen komplett redning. Fra 2013, med Høi(r)e ved ved roret, hevdet SPs helsepolitiske talskvinne at regjeringen ville være en trussel mot folkehelsepolitikken. Prognosen ble innfridd, og Bent Høie kan ikke ha forstått alvoret mente Toppe. Budsjett 2017 ble en helsepolitisk primærblemme, regjeringens GyldneRegel fungerte ikke osv. FLO lekker og synker under årets trepartsledelse, selv om maktperson #12 har fått til en del for FLO som gjør at krisen i hvert fall er satt på vent, tilsynelatende. Kanskje trenger #16 en ny helseminister som allerede har formell makt som leder av komiteen vår, nestleder i et parti som regjeringen er helt avhengig av. #15 har hatt øret til statsråden hver uke under krisen i FLO

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!