Urovekkende reversering

Dersom den regionale diabetesplanen i Helse Nord settes tilbake i høst, er den sannsynligvis tapt for godt. Helse Nord må snu før det er for seint.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nina Skille

Kronikk: Nina Skille, brukerrepresentant i Nasjonalt fagråd for diabetes
Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet
Trond G. Jenssen, overlege, dr.med. ved Oslo universitetssykehus
Tor Claudi, overlege ved Nordlandssykehuset

HELSE NORD, SOM har vært en foregangsregion i utvikling av diabetesomsorgen, legger ned deler av diabetessatsingen. Vi frykter at ti års arbeid nå skal forvitre – at diabetespasienter skal få dårligere behandling og at mer penger nå må gå til behandling av komplikasjoner.

Bjørnar Allgot

Nærmere 250.000 mennesker i Norge har diabetes. Hver dag får en voksen og ett barn type 1-diabetes, og 34 personer type 2-diabetes. Mange utvikler alvorlige komplikasjoner som hjertesykdom og hjerneslag, i tillegg til sykdom i øyne, nyrer og nervesystem. Behandling av diabetiske senkomplikasjoner koster 4.5 milliarder kroner årlig i Norge, og diabetesbehandlingen koster 1.5 milliarder. Mye av komplikasjonene og kostnadene knyttet til dem kunne ha vært unngått.

BANEBRYTENDE. Nå legger imidlertid Helse Nord ned flere av tiltakene i diabetesplanen. Dette går ikke bare utover flere tusen personer i Nord-Norge, men hundretusener i Norge, ettersom den regionale diabetesplanen har vært et eksempel til etterfølgelse for de andre regionale helseforetakene – nevn i blant annet NCD-strategien (2013-2017).

Helse Nords handlingsplaner for diabetes 2008–2019 har vært banebrytende. De ga klare råd til tiltak som var nødvendige for å oppnå den kvalitetsforbedringen de nå har gjort.

Helse Nord er den regionen med best innrapportering av prosedyrer til det nasjonale diabetesregisteret Noklus. Dette hadde ikke skjedd uten innsatsen til den regionale diabetesykepleieren. Denne stillingen bortfaller nå. Det gjør også videreutdanning for å bli diabetessykepleier i Bodø.

UROVEKKENDE. Dette skjer samtidig:

• En nettverkskonferanse for mer enn 100 deltakere fra Nord-Norge, i november, ble plutselig avlyst. Dette er urovekkende: God pasientbehandling starter med utdanning og oppdatering av helsepersonell.

• Medisinsk fagråd mistet finansiering til videre drift. Fagrådet er viktige for evaluering og revisjon av den nåværende planen. Dette skulle utføres i 2019. Det har også vært et rådgivende organ for Helse Nord.

BESYNDERLIG. Vi henvendte oss til Helse Nord for å få klarhet i hva som skjer. Fagdirektør Geir Tollåli utrykker at regional diabetessykepleier har holdt i diabetesomsorgen, ikke i trådene. Dette er en besynderlig uttalelse. Sykepleieren har vært et bindeledd og essensiell i å tilføre ny og oppdatert kunnskap. Hun reiste også rundt og registrerte forskjeller og mangler i Nord-Norge, for så å varsle planens medisinske fagråd og Helse Nord. Tollåli sier også at de skal evaluere fagrådene, men til nå har ikke fagrådene vært involvert prosessen.

Fagdirektøren uttalte også at de, ved ikke å arrangere nettverkssamling, skjermet pasientene fra kutt. Hvordan skjermes de med diabetes egentlig, ved at de som behandler dem får dårligere kompetanse?

For å spare noen millioner, virker det som om Helse Nord er villig til å betale det mangedobbelte for diabetesrelaterte komplikasjoner. Det mest kritiske er imidlertid lidelsene som komplikasjonene påfører pasientene og deres familie

BETENKELIG. Helse Nord setter likhetstegn mellom kronikersatsingen og diabetesplanen. Førstnevnte kan aldri erstatte diabetesplanen, som både er veldig spesifikk og evaluerbar. Handlingsplanen for diabetes har også konkrete diabetes-relaterte målparametere. En generell evaluering av kronikersatsingen vil etter vårt syn, ikke evaluere diabetesplanen på en god måte.

Svaret fra Helse Nord er mildt sagt urovekkende. Helse Nords diabetessatsning har vært unik. Det er betenkelig at den skal legges ned før den er evaluert, og det er vurdert om den skal videreføres.

Helsedepartementet og Helsedirektoratet har ikke vært informert om utviklingen.

UFORSTÅELIG. Konsekvensene vil bli store. Kompetanse og koordinering av tiltak er sentralt i god pasientbehandling. Uten regional sykepleier, nettverksmøter og medisinsk fagråd er diabetesplanen vesentlig redusert. Fagrådet i diabetes påpeker i en konsekvensutredning på hvordan den faglige reduksjonen vil ramme lokalt.
For å ta et eksempel: I Lofoten har man ikke overlege knyttet til diabetespoliklinikken. De er derfor avhengig av samhandling med andre. Med reduksjonen i satsingen mister de og andre lokalsykehus sitt viktigste regionale nettverk i spørsmål om diabetes.

Alle de regionale foretakene har i sitt oppdragsdokument fått instruks om å følge opp Nasjonal Diabetesplan 2017-2021. Dette har nå åpenbart Helse Nord valgt å se bort fra. Det er uforståelig at Helse Nord nå toner ned, fremfor å øke diabetessatsningen.

SNU! For å spare noen millioner, virker det som om Helse Nord er villig til å betale det mangedobbelte for diabetesrelaterte komplikasjoner.

Det mest kritiske er imidlertid lidelsene som komplikasjonene påfører pasientene og deres familie.

Helse Nord må snu før det er for seint. Dersom den regionale diabetesplanen settes tilbake i høst, er den sannsynligvis tapt for godt.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS