Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
Illustrasjonsbilde av applikasjon som måler blodsukkernivå. Foto: GettyImages

Kunstig bukspyttkjertel ga bedre kontroll på blodsukkeret, ifølge studie

– Studiens resultater sammen med tidligere studier støtter overgang til lukket-krets-teknologi i klinisk praksis for alle aldersgrupper, uttaler artikkelforfatterne av studien.

Publisert: 2018-10-04 — 14.57

BERLIN/EASD 2018: Å benytte et lukket system som automatisk leverer insulin er bedre enn en sensor-basert måler, som sier når man skal gi insulin til type 1-diabetes pasienter, viser en ny studie presentert på diabeteskongressen EASD, onsdag.

Studien ble samtidig publisert i The Lancet.

– Lukket-krets insulinpumpe forbedrer glykemisk kontroll samtidig som den reduserer risiko for hypoglykemi hos voksne, ungdom og barn med type 1 diabetes, sammenlignet med konvensjonell pumpeteknologi eller dem som har kroppsmontert sensor. Studiens resultater sammen med tidligere studier støtter overgang til lukket-krets-teknologi i klinisk praksis for alle aldersgrupper, uttaler artikkelforfatterne av studien i en pressemelding.

Studien er gjennomført av Dr. Roman Hovorka ved University of Cambridge, Metabolic Research Laboratories og finansiert av non-profitorganisasjonen JDRF som finansierer forskning på type 1-diabetes.

 

Randomiserte 86 personer
Studien randomiserte 86 pasienter mellom 6 og 65 år med type 1-diabetes som hadde dårlig blodsukkerkontroll, til enten å benytte en såkalt hybrid «closed-loop-therapy», eller «sensor-augmented pump», heter det i en pressemelding om studien.

Lukket-krets-terapi (closed-loop-therapy) er en digital måleenhet som kontinuerlig måler blodsukkeret til pasienten, og så automatisk doserer insulin med en integrert pumpe – og slik sett etterlikner bukspyttkjertelen.

Gruppen som bare hadde kroppsintegrert sensor for blodsukker (sensor-augmented pump) måtte dosere og sette insulinet selv.

 

Opprettholdt glukoseverdiene
Studien fant blant annet at tiden hvor glykosenivået var innenfor akseptable verdier (definert som 3,9-10 millimol per liter, mmol/L) var på 65 prosent i gruppen som hadde kunstig bukspyttkjertel, mens den var på 54 prosent i kontrollgruppen.  

For pasientene som hadde lukket-krets-terapi var det også mindre tid målt hvor pasientene hadde lavt blodsukker – hypoglykemi (målinger under 3,9 mmol/L).

 • Mediant målte pasientene 12 minutter kortere perioder med hypoglykemi med kunstig bukspyttkjertel.
 • Det ble også målt mediant 2 timer og 24 minutter mindre hyperglykemi (over 10 mmol/L).

Ifølge studien var det ikke statistisk signifikant forskjell mellom gruppene i daglig insulindose eller i kroppsvektendringer.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!