Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
STOR INTERESSE: Hovedsalen i Messe Berlin var fullsatt da resultatene fra Harmony Outcomes ble lagt frem. Foto: Lasse Moe

Stor studie: Færre alvorlige hjerte- og karhendelser med GLP-1-analog

22 prosent lavere risiko for hjerte- og kardødsfall, hjerteinfarkt eller hjerneslag enn i kontrollgruppen.

Publisert: 2018-10-02 — 12.33 (Oppdatert: 2018-10-02 — 12.46)
Denne artikkelen er over tre år gammel.

BERLIN/EASD 2018: Det blodsukkersenkende legemiddelet albiglutid (Eperzan) reduserer risikoen for alvorlige hjerte- og karhendelser. Slik konkluderer studien Harmony Outcomes, som ble presentert under den europeiske diabeteskongressen EASD 2018 tirsdag.

9500 pasienter deltok
Harmony Outcomes er en randomisert, dobbeltblindet, placebokontrollert studie, som har omfattet nærmere 9500 pasienter på 610 behandlingssteder i 28 land. Studien har inkludert pasienter på 40 år og eldre, som har etablert hjerte- og karsykdom i tillegg til type 2-diabetes.

Etter en median oppfølgingstid på 1,6 år, fant studien at pasienter som fikk albiglutid i tillegg til standardbehandling, hadde syv prosent risiko for alvorlige hjerte- og karhendelser (hjerte- og karrelatert dødsfall, ikke-dødelig hjerteinfarkt eller ikke-dødelig hjerneslag). Blant dem som fikk placebo i tillegg til vanlig behandling, var risikoen ni prosent. Dermed var det 22 prosent lavere risiko blant dem som ble behandlet med albiglutid, ifølge studien.

Resultatene tyder på at man må behandle 50 personer for å forebygge én alvorlig hjerte- og karhendelse i løpet av 1,6 år.

Ikke på markedet i Norge
Albiglutid tilhører legemiddelklassen GLP-1-analoger, som senker blodsukkeret ved å stimulere til økt insulinutskillelse fra bukspyttkjertelen. Legemiddelet er utviklet av GlaxoSmithKline, og har hatt markedsføringstillatelse for det europeiske markedet siden 2014. Imidlertid har det aldri vært tilgjengelig i Norge.

Harmony Outcomes er den foreløpig siste i rekken av kardiovaskulære endepunktstudier på blodsukkersenkende legemidler mot type 2-diabetes.

Dette er store studier som arrangeres på bakgrunn av krav både fra europeiske og amerikanske legemiddelmyndigheter. Disse kravene innebærer at blodsukkersenkende legemidler må undersøkes for kardiovaskulær sikkerhet, og markedsføringstillatelsen forutsetter at legemidlene ikke medfører høyere risiko for hjerte- og karhendelser.

Dagens Medisin dekker den europeiske diabeteskongressen EASD 2018 hele denne uken. Følg med på dagensmedisin.no for vitenskapelige nyheter og analyse fra norske forskere som er på kongressen.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • tk 04.10.2018 12.08.07

  Var dette noe å rope hurra for? 7% kontra 9% Man kan leke med tall. Er det ikke bedre å be folk ta ansvar for kostholdet sitt enn å gi de medisiner? Få ned blodsukkeret på naturlig måte? Vurdert opp mot bivirkningsprofilen på legemiddelet.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!