Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
NEDSATT ALLMENNTILSTAND: Uspesifiserte pustevansker er blant de vanligste symptomene hos eldre hjemmeboende som legges inn på sykehus. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Dette er hovedgrunnene til innleggelse av eldre

Hjemmeboende menn over 67 år som får hjemmehjelp er har høyere risiko for å bli innlagt på sykehus enn kvinner i samme alder, og legges oftere inn for infeksjon.

Publisert: 2018-09-10 — 08.04
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Kohortstudien fra Stavanger inkluderer 1531 hjemmeboende eldre på 67 år eller mer og som mottok hjemmehjelp. I løpet et ett år (2013) ble 739 av personene innlagt på sykehus, og antallet innleggelser totalt var 1457.

Halvparten av personene i studien ble innlagt minst én gang på sykehus. Median liggetid var fire dager. I alle aldersgrupper, definert som 67-79 år, 80-89 år og over 90 år, var risikoen for å bli innlagt grunnet dårligere allmenntilstand høyere for menn – og økte med stigende alder.

Drøyt halvparten av alle som ble innlagt, ble innlagt bare én gang.

Artikkelforfatterne fant en sammenheng mellom økende alder og innleggelser på grunn av fysisk forverring. Menn var signifikant mer utsatt enn kvinner for å bli innlagt på grunn av infeksjon.

Utilstrekkelig
Den vanligste grunnen til innleggelse var behov for videre medisinsk utredning, knyttet til generelle svekket allmenntilstand ut ifra symptomer som smerter, uspesifiserte pustevansker, dehydrering og anemi (blodmangel).

Dette var tilfelle nær én av fire innleggelser.

I overkant av hver femte innleggelse skyldes fall, mens 13 prosent ble innlagt på grunn av infeksjon, i hovedsak luftveisinfeksjon som lungebetennelse, urinveisinfeksjon eller hudinfeksjon.

Martha Therese Gjestsen ved Regionalt senter for eldremedisin og samhandling (SESAM), Stavanger universitetssjukehus, er førsteforfatter av studien som nylig er publisert i BMC Geriatrics.

Les hele studien her.

 

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!