ASYMMETRISKE MAKTFORHOLD: Undersøkelsen bekrefter at seksuell trakassering ofte skjer i asymmetriske maktforhold; i flertallet av tilfellene var den som trakasserte en overordnet legekollega og/eller leder/sjef, eller en underviser/praksisveileder. Illustrasjonsfoto: GettyImages Foto:

En av fem kvinnelige leger har opplevd seksuell trakassering

Nesten fire av ti trakasseres av sjefen, viser en undersøkelse blant medlemmer i Legeforeningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I etterkant av #metoo-kampanjen valgte Legeforeningen å gjennomføre en undersøkelse for å kartlegge omfanget av slik trakassering blant sine medlemmer. Resultatene fra undersøkelsen, som Fafo, står bak, er nå publisert i Tidsskriftet for legeforeningen. 8657 leger, det vil si 36 prosent av de spurte, har svart på undersøkelsen.

Her svarer 16 prosent at de har blitt utsatt for seksuell trakassering på arbeidsplassen eller jobbrelaterte arrangementer i løpet av karrieren. Andelen er høyere blant kvinnelige (22 prosent) enn blant mannlige (8 prosent) leger. Undersøkelsen bekrefter også at yngre leger er langt mer eksponert for seksuell trakassering i jobbsammenheng enn sine eldre legekolleger.

Fire av ti trakasseres av sjefen
Undersøkelsen viser videre at leger som jobber i spesialisthelsetjenesten er mest utsatt for seksuell trakassering, mens de som arbeider i primærhelsetjenesten er mindre eksponert (73 prosent versus 21 prosent).

På spørsmål om hvem som utsatte dem for seksuell trakassering i jobbsammenheng, svarte 58 prosent at det var en legekollega, mens 37 prosent svarte at det var en leder/sjef.

«Det må anses å være svært høyt, og uttrykker et betydelig problem hva angår eksponering for seksuell trakassering blant Legeforeningens medlemmer», skriver Fafo-forsker Mona Bråthen i kronikken.

Les også: To sparket og syv varsler om trakassering ved OUS

Legepresidenten: Alvorlige tall
Blant studentmedlemmene er det totalt 12 prosent som oppga at de har blitt utsatt for seksuell trakassering i studiesammenheng. «Det er oppsiktsvekkende at det i tre av fire tilfeller var underviser/praksisveileder som trakasserte seksuelt», påpeker Bråthen.

– Dette er alvorlige tall. Samtidig så ser vi at disse tallene stort sett følger et mønster som forventet, nemlig at der makt er ulikt fordelt, så utnyttes det på denne måten. Og kvinner er oftest i posisjonen med minst makt, sier Marit Hermansen, president i Legeforeningen.

Les også: Sier opp kirurgjobben i protest mot ukultur

– Det som bekymrer meg er at en så stor andel av studentene forteller om trakassering. Medisinstudenter ser ut til å være mer utsatt enn andre studenter, og det kan ha sammenheng med at man lærer etter en mester-svenn-modell. Det er en god læreform, men det gir et skjevt maktforhold og det må vi ha spesiell oppmerksomhet på fremover.

Få varsler
– Hvilke tiltak setter dere i gang?
– Saken er allerede behandlet i sentralstyret, og vi har nedsatt en arbeidsgruppe som skal jobbe videre med dette for å se hva vår organisasjon kan gjøre både for å forebygge slike hendelser og følge opp de som blir utsatt for dette. Men dette er ikke noe Legeforeningen kan gjøre alene, vi trenger et samarbeid med arbeidsgiversiden, myndighetene og universitetene, sier Hermansen.

Blant legene som har opplevd seksuell trakassering, er det kun 14 prosent som har meldt fra til noen om det som skjedde. Hovedbegrunnelsen for ikke å si fra er at de selv ikke anså hendelsen som alvorlig nok. Flere opplever skyld- og skamfølelse samt nedstemthet som følge av den seksuelle trakasseringen de har blitt utsatt for, ifølge studien.

OUS-sjefen: - Vi har vært litt for treige og latt det gå for langt

Med utgangspunkt i likestillings- og diskrimineringsloven, ble følgende definisjon av seksuell trakassering brukt i undersøkelsen: «Enhver form for uønsket seksuell oppmerksomhet som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom.»

Powered by Labrador CMS