SNAKKET OM MAKTMISBRUK: – Vi sier vi har nulltoleranse mot trakassering og jeg mener det alvorlig, sa OUS-direktør Bjørn Erikstein under fredagsmøte på Radiumhospitalet. Foto: Vidar Sandnes

– Vi har vært litt for treige og latt det gå for langt

Administrerende direktør Bjørn Erikstein ber OUS-ledere om å ta tak i varslingssaker med én gang. – En del av konfliktene skyldes at vi har vært litt for treige, sier han.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

RADIUMHOSPITALET, OSLO (Dagens Medisin): Leger, sykepleiere og andre OUS-ansatte samlet seg fredag morgen i auditoriumet på Radiumhospitalet for å lytte til administrerende direktør Bjørn Erikstein. Som en del av Arbeidsmiljøuka 2018, som handler om makt og trakassering, skulle OUS-sjefen utdype hva han mener med den tidligere uttalte nulltoleransen mot trakassering. På Ullevål og Rikshospitalet holdt HR-direktør Morten Meyer og fagdirektør Kjell Magne Tveit tilsvarende foredrag.

Som Dagens Medisin har skrevet er det i kjølvannet av #metoo-kampanjen kommet inn ni varsler om trakassering ved OUS, som omhandler både sextrakassering og annen trakassering, blant annet maktmisbruk. Så langt har to personer mistet jobben, én fikk en mildere reaksjon og resten av sakene er ikke ferdigbehandlet.

– Et arbeidsmiljø preget av åpenhet og respekt er en del av strategien til sykehuset, og det mener jeg virkelig. Det er viktig at man føler trygghet og glede ved å gå på jobb, innledet Erikstein.

– Ingen automatikk i oppsigelse
Han påpeker at det er risiko for trakassering i alle virksomheter, men at risikoen er større der det er skjeve maktforhold, som på sykehus.

– Det er den som blir trakassert som har definisjonsmakten på hva trakassering er. Det kan være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom atferd, sier Erikstein.

– Mange lurer på om den som trakasserer må fratre. Det er ingen automatikk i det. Det er viktig at den som varsler blir godt ivaretatt, men den det blir varslet om har også sine rettigheter. Vi har en del saker nå, og alle sakene må saksbehandles rettferdig og forsvarlig, sier Erikstein.

Les også: 18 varsler ved St. Olavs hospital

Ba ledere reagere raskt
Fra salen fikk direktøren spørsmål om hvor raskt en leder bør handle når noen varsler.

– Da må man handle fort. Jeg tror en del av konfliktene vi har hatt har skyldes at vi har vært litt for treige. Vi har latt det gå litt for langt og så har vi sittet med et stort problem. Jeg tror flere saker kunne vært løst tidligere om man hadde våget å ta tak i sakene med én gang.

Han understreker at makt kan misbrukes av alle som har makt; både formelle og uformelle ledere, fagpersoner og tillitsvalgte. Han mener ledelsen har lagt til rette for at det skal være trygt å varsle gjennom varslingskanalene; via nærmeste leder, ledere på høyere nivå, gjennom verneombud, tillitsvalgte eller varslingsombudet ved OUS.

– Vi ønsker å få stoppet det som er kritikkverdig. Arbeidsmiljø er også viktig for pasientenes opplevelse av sykehuset og behandlingen, i tillegg til at arbeidsmiljø har konsekvenser for pasientsikkerheten, sier direktøren.

Tatt inn i lederkontrakt
I 2016 viste en undersøkelse ved OUS at halvparten av de som hadde vært vitne til eller opplevd kritikkverdige forhold på arbeidsplassen, unnlot å varsle om det. Etter dette ble det opprettet et åpenhetsutvalg, som har kommet med flere forslag for å motvirke slik fryktkultur. Det er nå tatt inn et nytt krav i lederkontraktene.

– I kontraktene til alle som rapporterer til meg står det nå at ledere skal legge til rette for en god og åpen dialog, og ha nulltoleranse for trakassering.  Vi jobber også med å få på plass andre ting, sier Erikstein.

Tillitsvalgte har varslet at flere varsler om trakassering er på vei, og sier de forventer at ledelsen nå viser handlekraft ved at trakassering får konsekvenser.

Vurderer utvalg
– Vi skal gjøre alt vi kan for å dokumentere at vi tar disse sakene alvorlig. Likevel er det ikke sikkert at partene vil være enige i at reaksjonene er riktige, sier Erikstein til Dagens Medisin.

Ett tiltak som vurderes er å opprette et partssammensatt utvalg som skal få en rolle i disse sakene. På spørsmål fra salen om det er foreldelsesfrister i disse sakene, svarte Erikstein slik:

– Vi går ikke og leter etter trakassering med lys og lykter, men i ansettelsesprosesser vil det være viktig å hente inn informasjon om dette. Det er viktig at vi rekrutterer folk med gode holdninger og nulltoleranse mot trakassering vil bli presisert i utlysningstekster, sier Erikstein.

Powered by Labrador CMS