Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

STORE VARIASJONER: Med 18 varsler er St. Olavs det universitetssykehuset som mottok flest varsler om trakassering i fjor. Bildet fra Kvinne-barn-klinikken er ikke spesielt tilknyttet saken.

STORE VARIASJONER: Med 18 varsler er St. Olavs det universitetssykehuset som mottok flest varsler om trakassering i fjor. Bildet fra Kvinne-barn-klinikken er ikke spesielt tilknyttet saken. Foto: St. Olavs hospital

18 varsler ved St. Olavs hospital - 2 ved Ahus

Mens St. Olavs Hospital mottok 18 varsler om trakassering i fjor, er det knapt varsler ved andre universitetssykehus.

Annons:

Dagens Medisin har vært i kontakt med alle de største sykehusene i Norge med spørsmål om antall varsler om trakassering, og hvorvidt de merker endring etter #metoo- kampanjen. St. Olavs Hospital gjorde sin første opptelling på dette området i fjor.

– Totalt har klinikkene mottatt 18 meldinger om trakassering i 2017. Disse er fulgt opp og avsluttet, sier organisasjonsdirektør Heidi Magnussen.

Les også: To sparket etter trakassering ved OUS

– Antall meldinger øker
Én av meldingene omhandler seksuell trakassering.

– Inntrykket er at antall meldinger er økende. Når oppmerksomheten kring trakassering øker, er det ikke unaturlig med flere saker, sier hun.

Sanksjonsmulighetene varierer fra advarsel til omplassering og i verste fall avskjedigelse, men i enkelte saker blir partene enige om forbedringstiltak, forteller Magnussen.

– Når man får problemet på bordet og får snakket seg gjennom det, har vi eksempler på at det faktisk går an å gå videre, sier direktøren.

Les også: Ansatt-tillit avhengig av ledelse-håndtering ved OUS

«Tafsing»
I Helse Bergen er de kjent med tre saker de siste to-tre årene.

– Helse Bergen har med ujevne mellomrom personalsaker knyttet til seksuell trakassering som fører til alvorlige reaksjonsformer med konsekvenser for arbeidsforholdet. Sakene varierer fra kommentarer, «tafsing» og mer alvorlige kroppskrenkelser. Konsekvenser varierer ut fra alvorlighetsgrad, sier personal- og organisasjonsdirektør Odd A. Storetvedt.

Han sier de ikke har fått inn flere saker etter #metoo-kampanjen. Tilbakemeldingen er den samme fra Stavanger universitetssjukehus. Siden 2010 har de registrert totalt åtte personalsaker av seksuell karakter.

– Reaksjonsformen har variert fra skriftlig advarsel, skriftlig advarsel kombinert med omplassering, til oppsigelse/avskjed. Vi ser ingen mønster i disse sakene knyttet til yrkesgruppe, sier personal- og organisasjonsdirektør Maiken Hetlelid Johanssen.

Kun to varsler på Ahus
Ved Universitetssykehuset i Nord-Norge har det fått inn fire varsler siden høsten 2017, det siste kom i mars i år. Akershus universitetssykehus rapporterer at de totalt bare har mottatt to varslingssaker, én av dem kom etter #metoo-kampanjen. Begge sakene er løst, forteller pressesjef Geir Boye Lindhjem, som ikke kan utelukke at det skjuler seg mørketall bak det lave antallet.

Med 18 varsler er St. Olavs det universitetssykehuset som mottok flest varsler om trakassering i fjor.

– Det kan være mange grunner til at tallet er høyt. Vi ønsker en god meldekultur og har jobbet masse med det. På en måte er at det bra at folk tør å si fra, sier organisasjonsdirektør Heidi Magnussen.

Kommentarer

 • Moroklumpen 14.06.2018 13.04.56

  Dette viser jo at det er en mye bedre kultur, og mye snillere overleger på Ahus enn på St. Olav. Der har vi det svart på hvitt. Trøndere er ikke så koselige som de høres ut.

 • 18 på st.olavs 14.06.2018 14.28.29

  Her kunne det vært interessant å vite om det er 18 varsler på samme person, eller om det er 18 ulike personer det varsles om .... sannsynlig noe imellom

 • Kari Berg 18.06.2018 23.17.01

  Jeg har jobbet begge steder og tenker egentlig at man ikke tør å melde på Ahus. Arbeidsmiljøet der er virkelig ikke bedre enn StOlav.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!

DM Arena-møter