Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
Johannes Hov er tildelt et høythengnede stipend fra det europeiske forskningsrådet. Foto: Øystein Horgmo, UiO

UiO-forsker får prestisjestipend på 1,5 millioner euro

Johannes Hov forsker på betydningen av tarmbakterier som driver av sykdomsprosesser.

Publisert: 2018-07-30 — 08.45
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Johannes Hov har fått ERC (Det europeiske forskningsrådet) Starting Grant på 1,5 millioner euro fra EU for å kunne videreutvikle denne forskningen.

Han er forsker ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo, og leder en forskningsgruppe ved Norsk senter for primær skleroserende cholangitt (PSC) og Institutt for indremedisinsk forskning. 

Forskningen foregår i nært samarbeid med Avdeling for transplantasjonsmedisin ved Oslo Universitetssykehus, hvor Hov også arbeider som spesialist i fordøyelsessykdommer.

I en pressemelding uttaler Hov at ERC-midlene er viktige fordi de utgjør en svært stor enkeltsum. 

– Det vil si at vi får mye ressurser til å arbeide en ny og lovende retning. I tillegg er tildelingen svært prestisjefylt og en stor anerkjennelse for miljøet vårt. Tildelingen skaper derfor et solid grunnlag for å videreutvikle forskningsgruppen og vil styrke mulighetene for å få gjennomslag også senere.

Forskerne undersøker betydningen av tarmbakteriene for kroniske betennelsessykdommer, med særlig fokus på leversykdommen primær skleroserende cholangitt.

– Vi tror tarmfloraens sammensetning og biprodukter av deres aktivitet er med å drive sykdomsprosessen. Noen av pasientene får tilbakefall etter å ha fått transplantert inn en ny lever, og i ERC-prosjektet er ideen å studere dette spesielt etter transplantasjon, siden man da har et «vindu» til å følge sykdomsprosessen helt fra begynnelsen, og eventuelt stoppe den, sier Hov, ifølge UiO.

– Målet med forskningen er å forstå sykdomsmekanismene slik at vi kan gi bedre behandling for pasientene våre. Hovedoverskriften vår de siste årene har vært «klinisk tarmfloramedisin», det vil si at vi ønsker å forstå hvordan tarmfloraen påvirker sykdom i den grad at det fører til endret klinisk praksis.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Kommentarfunksjonen er stengt.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!