KONTROLLERT INNSYN: Per Olav Lundteigen og Kjersti Toppe fra Senterpartiet møtte opp på ekspedisjonskontoret på Stortinget for å lese rapporten. Én annen stortingsrepresentant hadde vært der før dem. Foto: Målfrid Bordvik

Her leser de rapporten som regjeringen nektet dem innsyn i

Opposisjonen er svært kritisk til hemmeligholdet rundt luftambulanse-beredskapen. – Den eneste grunnen til hemmeligholdet er at regjeringen ikke har gjort jobben sin, sier Sps Per Olav Lundteigen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

STORTINGET: Torsdag ble det klart at Stortinget får innsyn i risikoanalysen om overgangen til ny operatør i luftambulansetjenesten, men under streng kontroll. Stortingsrepresentantene får lese rapporten i et eget rom, hvor de ikke får med seg mobiltelefonen inn i rommet. Hensikten er å hindre spredning av innholdet. Det er første gang slike virkemidler tas i bruk, ifølge Stortingets administrasjon.

LES KOMMENTAR: Er spillet over nå?

Dagens Medisin var med da Kjersti Toppe og Per Olav Lundteigen fra Senterpartiet fredag oppsøkte ekspedisjonskontoret på Stortinget for å ta rapporten i øyesyn. Her oppbevares kun ett eksemplar av rapporten som de to representantene måtte dele – uten mobil tilstede. Dagens Medisin ventet på gangen, og heller ikke politikernes rådgivere får lese innholdet.

– Skjule egne feil
– Dette har jeg aldri vært med på før, sier Per Olav Lundteigen, som har 16 år bak seg på Stortinget.

Etter en halvtime var Sp-politikerne ferdig med lesingen.

– Det er én grunn til at rapporten hemmeligholdes og det er at regjeringen ikke har gjort jobben sin. Formålet er å skjule egne feil. Det er ingen grunn etter offentlighetsloven, sier Lundteigen, som er medlem av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Dagens Medisin har bedt om innsyn i rapporten, men fått avslag med begrunnelse i offentlighetsloven §23, som gjelder hensyn til statens forhandlingsposisjon. Opposisjonspolitikerne har liten forståelse for denne begrunnelsen.

– Hindres i jobben vår
– Siden luftambulanseberedskapen er privatisert gjelder dette private aktører. Vi må ha innsyn i hvordan staten har stilt seg i forhold til de private aktørene som skal gjennomføre beredskapen. Når vi blir forsøkt hindret i å få innsyn i hvordan private aktører gjør denne jobben så fratas vi muligheten til å gjøre jobben vår, sier Lundteigen.

– Inneholder rapporten vurderinger om mulig konkurs av Lufttransport?

– Selvsagt er konkurs en del av vurderingene, og hvem som skal betale for kompenserende tiltak når Forsvaret hentes inn. Men dette er ikke forretningshemmeligheter, sier Lundteigen.

– Skuffende og kritikkverdig
Også Kjersti Toppe, nestleder i Helse- og omsorgskomiteen, er overrasket over at dette hemmeligholdes.

– Når vi får lese på denne spesielle måten så trodde jeg at det handlet om alvorlige feorhold som rikets sikkerhet og trusler mot beredskapen. Her brukes offentlighetsloven feil, og det er skuffende og kritikkverdig. Man kan være uenig om politiske løsninger, men vi kan ikke tolerere at regjeringen forsøker å kneble demokratiet og at vi må hale ut informasjon, sier hun.

VIL HA ÅPENHET: - Dette er et veldig viktig dokument å ha innsyn i, ikke minst for befolkningen i distriktene i Nord-Norge, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: Stortinget

SV: Viktig for befolkningen med innsyn
Også Torgeir Knag Fylkesnes, stortingsrepresentant for SV, reagerer på det omfattende hemmeligholdet etter å ha lest rapporten fredag.

– Det første som slår meg er at dette, med enkel sladding, lett kunne vært offentliggjort. Dette er et veldig viktig dokument å ha innsyn i, ikke minst for befolkningen i distriktene i Nord-Norge, sier han til Dagens Medisin.

Han sier han ble «negativt overrasket» etter å ha lest rapporten.

– Inntrykket til nå er at helsemyndighetene sier «slapp av, dette går bra», mens helsepersonell sier at dette er veldig alvorlig. Med innsyn i dette notatet er den enkle fortellingen til helsemyndighetene om at dette går bra, ikke lenger mitt inntrykk, sier SV-politikeren.

– Det som kanskje er mest sjokkerende er det som ikke er der, og at disse vurderingene kommer først nå. Her har man kastet seg inn i en prosess man ikke har sett konsekvensene av før det var altfor seint. Nå lager de strategier for hvordan de skal møte krisen de selv har skapt. Det er forstemmende å se at det står så dårlig til hos dem som skal sikre livsviktige tjenester hos befolkningen, sier han.

Håndtering av opinionen
Rapporten inneholder beskrivelser av risikovurderinger, risikoreduserende tiltak og forventet effekt av ulike tiltak.

– Det er ett eget punkt for hvordan man skal berolige opinionen med plan for bruk av sosiale medier og media, sier Toppe, som reagerer på dette.  

Selv med foreslåtte tiltak, vurderes fortsatt risikoen til å være svært alvorlig i mange situasjoner.  

– I flere tilfeller går man ikke nevneverdig ned i risiko med tiltak, men det fortsetter å være blodrødt, sier Lundteigen, og viser til at trafikklys er brukt i rapporten for å indikere alvorlighetsgrad.

– Mer alvorlig
Etter at pilotene og Babcock kom til enighet tidligere denne uken, reduseres imidlertid risikoen i flere av scenarioene.  Sp-politikerne mener at rapporten, som regjeringen nekter offentligheten innsyn i, inneholder lite nytt.

– Rapporten bekrefter den situasjonen som vi har beskrevet hele tiden, men som Høie har beskyldt oss for å overdrive. Rapporten viser at situasjonen er mer alvorlig enn Høie har fremstilt den, sier Toppe og Lundteigen.

Toppe er svært kritisk til hemmelighold i luftambulanse-saken generelt.

– Denne saken har vært en vekker i hvor lett det er for regjeringen å hemmeligholde mye på tynt grunnlag. Stortinget har vært for naiv og aksepterende, sier hun.  

– Veldig spesiell situasjon
Også Torgeir Knag Fylkesnes mener regjeringen burde praktisert langt mer åpenhet i denne saken, og er undrende til de drastiske sikkerhetstiltakene.

– Sikkerhetstiltakene rundt dette dokumentet er større enn når Stortinget får sensitive og graderte opplysninger om rikets sikkerhet fra Forsvaret og de hemmelige tjenestene. Dette er en veldig spesiell situasjon, som skjer med stortingspresidents velsigne. Det er det mange representanter som stiller spørsmålstegn ved.

Helseminister Bent Høie avviser kritikken fra opposisjonen.

– Det er ikke korrekt det Sp sier, denne rapporten omtaler ikke regjeringens arbeid, men risikovurderinger og vurderingen av tiltak som kan settes inn. Hvilke tiltak som kan settes inn er offentlig. Rapporten inneholder informasjon om mulige tiltak for å sikre god luftambulanseberedskap fram til ny operatør overtar 1. juli 2019. Dersom denne informasjonen blir offentlig kjent, kan det skade vår forhandlingsposisjon for å få på plass nødvendige tiltak. Det er grunnen til at denne informasjonen ikke er offentlig, skriver Høie i en e-post til Dagens Medisin .

Powered by Labrador CMS