Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
ALVORLIG: – Jeg ser alvorlig på situasjonen, men heldigvis viser helsetjenesten fra sin beste side, sa helseminister Bent Høie da luftambulanse-saken ble diskutert i Stortinget. Her er Høie på talerstolen da han redegjorde for Stortinget tidligere denne måneden. Arkivfoto: Per Corneliussen

Blir bedt om å sikre kompetansen og evaluere anbudsprosessen

De fleste forslagene som ble fremmet da luftambulansesaken var oppe i Stortinget ble avslått, men et enstemmig storting ber regjeringen sikre at dagens anbudsprosessen evalueres, og flertallet ber om at erfaring og kompetanse videreføres.

Publisert: 2018-06-07 — 16.58 (Oppdatert: 2018-06-07 — 17.24)

STORTINGET (Dagens Medisin): Torsdag diskuterte Stortinget luftambulanseflysaken. Helseminister Bent Høie fikk, ikke så overraskende, mye kritikk for den situasjonen luftambulansefly-tjenesten er kommet i, med blant annet mangel på piloter og usikkerhet frem til Babcock overtar driften av luftambulanseflyene etter Lufttransport fra 1. juli 2019.

Sterkest kritikk kom fra stortingsrepresentant Sheida Sangtarash på vegne av SV, som fremmet et såkalt daddelvedtak. Dette er en sterk kritikk, men som ikke innebærer et mistillitsforslag mot statsråden.

– Det er bare flaks at ikke liv er gått tapt. Er det flaks regjeringen satser på? spurte Sheida Sanglarash (SV). Krisen er fortsatt ikke løst. Regjeringen fremstår som mer handlingslammet enn noensinne i stedet for å ta direkte kontroll og styring.

Forslaget ble forkastet, med 93 stemmer mot og 7 stemmer for.

"Ja" til kompromissforslag
Bjørnar Moxnes (Rødt) var den som tidligere har lagt frem et representantforslag om å annullere anbudsprosessen.

Nå ble det derimot fremmet et kompromissforslag fra Rødt, Sp og SV som innebærer at regjeringen må sikre videreføring av dagens personell, enten gjennom forhandlinger med operatør, gjennom ny anbudsrunde med krav om virksomhetsoverdragelse eller på annen egnet måte.

– Vi strekker oss langt i å gi helseministeren handlingsrom, men vi viker ikke en tomme på det som er helt avgjørende, sa Bjørnar Moxnes.

Et lignende forslag ble også fremmet av Ap, Krf og MDG, og forslaget ble vedtatt med 53 som stemte ja, og 47 som stemte nei.

Går bort fra hemmelighold
Rødt, Sp og SV ba også regjeringen å offentliggjøre risikoanalysen, det vil si den delen av Scenarierapporten som er unntatt offentlig – samt offentliggjøre Luftambulansetjenestens juridiske vurdering av hvor lave krav til kvalitet som kunne godtas uten å bryte anbudskriterien.

Et flertall i Stortinget går inn for at disse dokumentene skal bli offentlige.

«Ikke svikt i politisk ansvar»
Carl-Erik Grimstad (V) var blant de få på talerstolen innledningsvis som støttet Høie og som mente at saken ikke dreier seg om svikt i politisk ansvar.

– Dette er ikke en krise som er ute av kontroll, sa Grimstad.

Om selve anbudsprosessen kunne vært bedre håndtert er en problemstilling som hører fremtiden til. Nå er det bred enighet om at anbudsprosessen bør gjennomgås så vi ikke havner i en slik situasjon igjen, sa Grimstad.

 Avviste politiske føringer
– Jeg ser alvorlig på situasjonen, men heldigvis viser helsetjenesten fra sin beste side, sa Høie.

På spørsmål fra Per Olaf Lundteigen (Sp) om anbudsrundene er gjennomført ut fra grunnprinsippene i regelverket, svarte Høie:

– Jeg har ingen opplysninger som skulle tilsi noe annet.

Og Høie avviste også, to ganger, at han noensinne skal ha øvd politisk press på at det ikke skulle være virksomhetsoverdragelse som krav i anbudet.

– Det er ikke gitt noen føringer fra meg når det gjelder spørsmål om virksomhetsoverdragelse, sa Høie.

Saken er en oppdatering av saken som ble publisert kl 16.58, før voteringen var klar.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Har vi en statsadvokat 11.06.2018 22.58.19

  Dette blir jo bare verre og verre, En helseminister som driver lønnsforhandlinger med et konkurrerende selskap på lønn. Komplimenterende tiltak er jo egentlig en devaluering og skam. Statsadvokaten også kamerat?

 • Korrupsjon systematisk? 09.06.2018 23.59.42

  Etter oppslag i media, snakker vi nå om kameraderi og korrupsjon? Økokrim bør koples inn og ikke minst kontroll kommisjonen på Stortinget. Bagatellisering må ikke godtas.

 • Utålmodig, handling NÅ 07.06.2018 23.45.35

  Unnvikenhet, unnfallenheten, passivitet, stille i båten tiden, mekanisk mimikkfattig ordbruk, nå er tiden forbi. Helseministeren kan ikke lenger skylde på andre. Vi nordlendinger krever handling NÅ, ikke neste uke.

Nyheter fra startsiden

Konflikt mellom KS og Legeforeningen

DM Arena digital post EASD - følg arrangementet her!

STATSBUDSJETTET 2021

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!