ULIKT I ØST OG VEST: I dag er det bare Oslo universitetssykehus i Helse Sør-Øst som utfører trombektomi ved hjerneslag. I Helse Vest gjøres dette både på Haukeland universitetssjukehus og på Stavanger universitetssjukehus, hvor dette bildet er tatt i en treningssituasjon. Foto: SUS Foto:

Nå skal flere sykehus tilby avansert behandling av hjerneslag

Styret i Helse Sør-Øst har fulgt arbeidsgruppens anbefalinger om hvilke sykehus som skal tilby trombektomi ved hjerneslag, det vil si endovaskulær «utfisking» av blodpropp i hjernen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Torsdag 14. juni vedtok styret i Helse Sør-Øst RHF at Akershus universitetssykehus (Ahus) og Sørlandet sykehus skal etablere tilbud om mekanisk trombektomi. I dag er det kun Oslo universitetssykehus som utfører trombektomi ved hjerneslag i Helse Sør-Øst.

For utvalgte pasienter med hjerneinfarkt vil mekanisk trombektomi, som «utfisking» av blodproppen i hjernen gjennom blodårene, være en bedre og mer effektiv behandling.

Vedtaket i styret er i tråd med anbefalingene fra arbeidsgruppen, og gruppens rapport har vært ute på innspillsrunde med svarfrist 16. mai.

Les også: Ahus: – Dette er gode nyheter for pasientene med hjerneslag

Skal evalueres
I pressemeldingen fra Helse Sør-Øst fremgår at vedtaket innebærer at Oslo universitetssykehus (OUS) viderefører sitt eksisterende regionale behandlingstilbud innen trombektomi og videreutvikler Oslo slagsenter, slik at det innen utgangen av 2018 etableres «en dør inn» og samlokalisering av diagnostikk og akuttbehandling for pasienter med hjerneslag som mottas fra Oslo sykehusområde.

Ahus og Sørlandet sykehus etablerer et tilbud om mekanisk trombektomi som dagbehandling innen 2019 og med full døgndrift fra 2020.

Ifølge Helse Sør-Øst kan det på lengre sikt være aktuelt å etablere et behandlingstilbud flere helseforetak i regionen, avhengig av foretakenes status og hvordan tilbudet og behandlingen utvikler seg i fremtiden.

Styret i det regionale helseforetaket ber om at det gjennomføres en evaluering av organiseringen av tilbudet i regionen innen 2021.

Powered by Labrador CMS