Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
VEKST: – Det mest overraskende er nok at vi ser en såpass stor vekst i løpet av bare seks-syv år, sier direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet. Foto: Per Corneliussen

1,4 millioner flere konsultasjoner hos fastlege på seks år

Fra 2010 til 2016 økte antallet pasienter og konsultasjoner hos fastlege mer enn befolkningsveksten. – Vi må tenke grundig gjennom hvordan vi skal håndtere dette fremover, sier helsedirektøren.

Publisert: 2018-06-12 — 11.28 (Oppdatert: 2018-06-12 — 10.47)

I perioden 2010 til 2016 har antall pasienter og konsultasjoner hos fastlege økt med henholdsvis 9 og 11 prosent. Dette er noe mer enn befolkningsveksten i samme periode og indikerer at den gjennomsnittlige pasienten oppsøker fastlegen oftere enn før.

Ifølge Helsedirektoratet er den faktiske veksten på over 330.000 pasienter og 1,44 millioner konsultasjoner. Antallet sykebesøk har i samme periode gått noe ned. Det viser Samdata-tall og ny analyserapport fra Helsedirektoratet.

 I 2016 hadde 74 prosent av befolkningen minst én kontakt med fastlege i løpet av året, og i gjennomsnitt 2,7 konsultasjoner.

90 prosent av all aktivitet skjer i primærhelsetjenesten. Der vil aktivitetene øke, og vi ser at det allerede er en vekst som fortsatte også i 2017.
Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet

Det er ingen betydelige forskjeller mellom regioner eller mellom små og mellomstore kommuner.

En annen analyserapport, basert på tall fra 2014, beskriver blant annet variasjoner ut fra listelengde.

Vedvarende økning
– Det mest overraskende er nok at vi ser en såpass stor vekst i løpet av bare seks-syv år. Dette er noe vi har sett komme over tid, men det er en kraftfull økning i innsatsen fra helsetjenestene – at flere får behandling. Det er samme utvikling vi også har sett i spesialisthelsetjenesten. 90 prosent av all aktivitet skjer i primærhelsetjenesten. Der vil aktivitetene øke, og vi ser at det allerede er en vekst som fortsatte også i 2017, sier direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til Dagens Medisin.

Han legger til:

– Vi må tenke grundig igjennom hvordan vi skal håndtere dette fremover. Det er jo en konsekvens av mange suksesser – at vi kan behandle stadig flere, men at samtidig flere blir kronisk syke.

Høyest vekst hos de eldste
Guldvog påpeker at den største veksten i antallet konsultasjoner har skjedd blant dem over 90 år.

– Det betyr at vi har fått flere 90-åringer, de er friskere enn nittiåringer tidligere var, de lever lengre, og de har mer behov for allmennleger enn før.

– Hva er den viktigste forklaringen på økning i antallet konsultasjoner, er det flere eldre?

– Ja, men i tillegg flere behandlingsmuligheter for noen yngre aldersgrupper, hvor vi også ser en vekst. Både nye pasientgrupper og nye behandlingstilbud gjør at vi får større behov for henvisning og oppfølging fra fastlegene, men også for tilbud som går utenom spesialisthelsetjenesten. For eksempel vet vi fra andre undersøkelser at allmennleger gir et bredere tilbud enn før til unge med psykiske lidelser. For ti år siden var ikke allmennlegene så viktige for denne pasientgruppen, mens allmennlegene i dag utgjør en ganske stor del av tilbudet til unge med psykiske lidelser, sier helsedirektøren.

«Enda større trøkk»
Han er klar på at tallene underbygger at det har blitt mer å gjøre for fastlegene. Guldvog jobbet selv som fastlege en gang i uken frem til 2004.

– Da opplevde vi også et stort trøkk, men alle objektive parametere sier at det er enda større trøkk nå, fastslår Bjørn Guldvog.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Lege R 14.06.2018 06.06.44

  GÅ TIL FASTLEGEN? Jeg hørte den samme Guldvog bli intervjuet på radioen for noen uker siden. Tema var røykslutt. Guldvogs svar at en som vil slutte å røyke skulle/kunne gå til fastlegen. Guldvog kunne svart: "Snakk med noen andre som vil eller bør slutte, snakk med noen som har klart det. Gå på biblioteket. Les på nettet. "

 • Arild Iversen 13.06.2018 00.16.47

  Jeg ser at takstene 2ae og 1be ikke er med i materialet (tabell 2 side 28 i analysenotatet). Det betyr at alle e-konsultasjoner og e-kontakter er unntatt fra disse tallene. For mitt legekontor fra 01.01.18 til 30.05.18: 8,5% av konsultasjoner er e-konsultasjoner (2ae) 38 % av alle råd gis elektronisk (1be). Når takstene 2ae kom i 2013 og 1be kom i 2016 er det rart at de er utelatt.

 • Christian Steenfeldt-Foss 12.06.2018 18.26.15

  Som allmennlege er ikke dette overraskende. Jeg tolker dette som at vi nyter stor tillit og at folk har oppdaget en viktig støtte i sitt liv. Vi opplever dog at dette underbygger også at vi har et veldig stort trykk på oss og at vi snart nærmer oss en grense for hva vi kan håndtere , Helseministeren må snart se behovet for at man satser betydelig for å redde denne ordningen . Bedre rammevilkår , flere fastleger.

 • Stein Arne Rimehaug 12.06.2018 14.53.10

  Antall fastleger har økt med mer enn 10% i samme perioden, så dette betyr ikke at hver fastlege har mer å gjøre.. Folketallet har økt med 8-9% Antall innbyggere over 65 år har økt med 15%. Med andre ord, ingenting sjokkerende her. Antall konsultasjoner løsrevet fra slike tall er lite nyttige.

 • Jon Langvik-Hansen 12.06.2018 12.55.10

  Har det ingenting med sykemeldingskrav for skoleelever og lignende tøv å gjøre ?

 • Lege 12.06.2018 12.50.41

  Kanskje Guldvog kan ta en prat med Helseministeren om dette? Det er lite som tyder på at Høie har kunnskap om denne utviklingen.

Nyheter fra startsiden

Konflikt mellom KS og Legeforeningen

DM Arena digital post EASD - følg arrangementet her!

STATSBUDSJETTET 2021

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!