Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
HELIKOPTRE: Innsetting av helikoptre er blant tiltakene for å sikre beredskapen i luftambulanstjenesten. Foto: UNN

Ny tiltaksplan for ambulanseflyberedskapen fra Helse Nord

Ett av de foreslåtte tiltakene er at Babcock allerede overtar driften av én ambulanseflyerbase.

Publisert: 2018-06-04 — 15.11

Helse Nord har utarbeidet nok en rapport med tiltak hvis det på nytt oppstår svikt i ambulanseflyberedskapen, eller hvis situasjonen endrer seg.

Helseministeren fikk den første tiltaksrapporten 7. mai. Nå har Helse Nord oversendt en ny tiltaksplan og en scenarierapport, etter bestilling fra helseministeren i brev av 28. mai.

Kort- og langsiktig
I tiltaksrapporten vises til allerede igangsatte tiltak på kort sikt. På mellomlang sikt, det vil si juni og juli måned, omfatter de nye tiltak å sette inn ambulansehelikopterberedskap i helse Nord som erstatning for eventuelt bortfall av ambulansefly. Dette kan imidlertid igangsett tidligst midten av juli. Det er også nevnt som en mulig å sondere markedet for mer varig innleie av kommersielle ressurser.

Andre tiltak som kan iverksettes i juli er Norsk Luftambulanse AS stiller med ambulansehelikopter. Her må imidlertid bemanning avklares.

Drifte flere baser
Et annet tiltak frem til ny kontrakt trer i kraft 1. juli neste år er å la Babcock, drifte én ambulanseflybase. Dette kan tidligst skje fra september måned. En annen mulighet er at Babcock overtar driften av flere baser fra og med januar 2019.

– Min fremste prioritet er å sikre befolkningen i hele Norge, og spesielt Nord-Norge, en trygg og normal luftambulanseberedskap. Derfor ba jeg Helse Nord om en ny og oppdatert plan for beredskapen basert på ulike mulige utviklinger i situasjonen. Mange av tiltakene kan iverksettes raskt hvis Lufttransport AS ikke klarer å bemanne sine ambulansefly, uttaler helseminister Bent Høie i en pressemelding fra HOD.

Lars Vorland i Helse Nord understrekte i en åpen høring i Stortingets helse- og omsorgskomité nylig at selv om situasjonen er alvorlig, så er beredskapen god.

Helseministeren møter Babcock 11. juni for å få rede på hvordan selskapet vil sikre at de er klar til å overta ansvaret for hele flyambulansekontrakten 1. juli neste år, og hvordan Babcock kan bidra for å trygge beredskapen før den tid.

Opp i Stortinget
Helseminister Bent Høie har måtte svare Stortinget på spørsmål i saken, og Helse- og omsorgskomiteen har hatt åpen høring. Komiteen kom nylig med sin innstilling. Blant annet ber en samlet komité regjeringen utrede offentlig/ideell drift av luftambulansetjenesten, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Saken skal etter planen opp i Stortinget 7. juni.

 

 

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Brannslokking 04.06.2018 23.13.21

  Her er det bare brannslokking og masse ord i forsvarsposisjon. Ingenting å bli beroliget av. Tragisk fra helseministeren som viser liten handlekraft, bare nye møter og utredninger. Dette koster.

 • Skandalesak 04.06.2018 16.03.58

  En skandalesak for foretaksmodellen og helseministeren. Konserndannelsen er blitt en skandale med et stort direktørvelde der fornuften drukner i adm styring, målstyring, standardisering og kontroll og rapporteringer i det vide og brede.

Nyheter fra startsiden

Konflikt mellom KS og Legeforeningen

DM Arena digital post EASD - følg arrangementet her!

STATSBUDSJETTET 2021

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!