HELIKOPTRE: Innsetting av helikoptre er blant tiltakene for å sikre beredskapen i luftambulanstjenesten. Foto: UNN Foto:

Ny tiltaksplan for ambulanseflyberedskapen fra Helse Nord

Ett av de foreslåtte tiltakene er at Babcock allerede overtar driften av én ambulanseflyerbase.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helse Nord har utarbeidet nok en rapport med tiltak hvis det på nytt oppstår svikt i ambulanseflyberedskapen, eller hvis situasjonen endrer seg.

Helseministeren fikk den første tiltaksrapporten 7. mai. Nå har Helse Nord oversendt en ny tiltaksplan og en scenarierapport, etter bestilling fra helseministeren i brev av 28. mai.

Kort- og langsiktig
I tiltaksrapporten vises til allerede igangsatte tiltak på kort sikt. På mellomlang sikt, det vil si juni og juli måned, omfatter de nye tiltak å sette inn ambulansehelikopterberedskap i helse Nord som erstatning for eventuelt bortfall av ambulansefly. Dette kan imidlertid igangsett tidligst midten av juli. Det er også nevnt som en mulig å sondere markedet for mer varig innleie av kommersielle ressurser.

Andre tiltak som kan iverksettes i juli er Norsk Luftambulanse AS stiller med ambulansehelikopter. Her må imidlertid bemanning avklares.

Drifte flere baser
Et annet tiltak frem til ny kontrakt trer i kraft 1. juli neste år er å la Babcock, drifte én ambulanseflybase. Dette kan tidligst skje fra september måned. En annen mulighet er at Babcock overtar driften av flere baser fra og med januar 2019.

– Min fremste prioritet er å sikre befolkningen i hele Norge, og spesielt Nord-Norge, en trygg og normal luftambulanseberedskap. Derfor ba jeg Helse Nord om en ny og oppdatert plan for beredskapen basert på ulike mulige utviklinger i situasjonen. Mange av tiltakene kan iverksettes raskt hvis Lufttransport AS ikke klarer å bemanne sine ambulansefly, uttaler helseminister Bent Høie i en pressemelding fra HOD.

Lars Vorland i Helse Nord understrekte i en åpen høring i Stortingets helse- og omsorgskomité nylig at selv om situasjonen er alvorlig, så er beredskapen god.

Helseministeren møter Babcock 11. juni for å få rede på hvordan selskapet vil sikre at de er klar til å overta ansvaret for hele flyambulansekontrakten 1. juli neste år, og hvordan Babcock kan bidra for å trygge beredskapen før den tid.

Opp i Stortinget
Helseminister Bent Høie har måtte svare Stortinget på spørsmål i saken, og Helse- og omsorgskomiteen har hatt åpen høring. Komiteen kom nylig med sin innstilling. Blant annet ber en samlet komité regjeringen utrede offentlig/ideell drift av luftambulansetjenesten, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Saken skal etter planen opp i Stortinget 7. juni.

Powered by Labrador CMS