Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Illustrasjon: GettyImages

Illustrasjon: GettyImages

Studie: Mobilteknologi minsket alvorlighetsgrad av symptomer

Daglig overvåkning av pasienter med hode- og halskreft gjorde at kreftlegene kunne oppdage alarmerende symptomer tidligere.

Annons:

CHICAGO (Dagens Medisin): En randomisert studie av 357 pasienter som mottok strålebehandling for hode- og halskreft undersøkte hvordan alvorlighetsgraden av sykdomssymptomene ble påvirket av om pasientene ble monitorert ved hjelp av bluetooth-sensorer koblet til en app.

169 pasienter ble randomisert til mobil overvåkning. Det vil si at de målte vekten og tok blodtrykket med bluetooth-utstyr som var koblet opp til en symptommålende applikasjon på et nettbrett, et teknologisystem under navnet CYCORE.

Informasjonen ble sendt direkte til legen hver dag.

188 pasienter fikk standard oppfølging, som innebar ukentlige legebesøk.

Mindre alvorlige symptomer
Pasientene rapporterte inn plager ved oppstart av strålebehandlingen, og ved slutten av strålebehandlingen og 6 uker etter avsluttet behandling. Ifølge studien var det ingen forskjell i symptomplager mellom de to gruppene ved studiestart.

Forskerne fant at pasientene som brukte mobil sensorteknologi hadde mindre alvorlige symptomer fra både kreftsykdommen og behandlingen, enn de pasientene som hadde et standard legebesøk i uken.

På spørreskjemaene ble dette målt som henholdsvis generelle symptomer og kreftrelaterte symptomer. Forskjellen var tilstede både ved slutten av stråleterapien, og 6-8 uker etter avsluttet strålebehandling.

– Raskere respons
Forskerne argumenterer også for at kreftlegene kunne respondere raskere på alarmerende symptomer ved å følge pasientene digitalt hver dag – sammenlignet med standard behandling.

– Studien genererer evidens for hvordan nyere teknologi kan integreres i kreftbehandling relativt enkelt og forbedre pasientforløpet, uten å ha for stor innvirkning i hverdagen til pasienten, argumenterer førsteforfatter Susan K. Peterson i brukerforskning ved University of Texas, MD Anderson Cancer Center i Houston i en pressemelding fra ASCO.

Studien er finansiert av føderale amerikanske helsemyndigheter (National institutes of health).

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Slik sikret Danmark full åpenhet om industripengene

Bilde av Joachim Henriksen

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Samarbeider kun med åpne leger

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Søk i utbetalingene fra legemiddelindustrien

Oslo universitetssykehus

Går av som HR-direktør ved OUS

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!