Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

STOR APPLAUS: Landsstyret i Legeforeningen vedtok fastlege-resolusjonen til stor applaus. Vedtaket ble fattet dagen før helseminister Bent Høie møter til helsepolitisk debatt på landsstyremøtet. Foto: Lisbeth Nilsen

STOR APPLAUS: Landsstyret i Legeforeningen vedtok fastlege-resolusjonen til stor applaus. Vedtaket ble fattet dagen før helseminister Bent Høie møter til helsepolitisk debatt på landsstyremøtet. Foto: Lisbeth Nilsen

Legeforeningen krever årlig 500 nye fastleger i spesialisering

Landsstyret i Legeforeningen har vedtatt en resolusjon for fastlegeordningen med krav om fem strakstiltak for å beholde og rekruttere fastleger.

Annons:

SORIA MORIA, OSLO (Dagens Medisin): Fastlegekrisen var ett av temaene på Legeforeningens landsstyremøte, og landsstyret vedtok onsdag en resolusjon om en fastlegeordningen.

Landsstyret krever fem strakstiltak i resolusjonen, som ble enstemmig vedtatt til stor applaus fra de 148 delegatene.

Dette er tiltakene:

 • Rekruttere minst 500 nye fastleger i spesialisering (ALIS) årlig
 • Unge fastleger må sikres et grunntilskudd ved etablering av ny fastlegepraksis
 • Medisinstudentene må få minimum 10 uker praksis i primærhelsetjenesten
 • Den ukontrollerte oppgaveoverføringen til fastlegene må stanse
 • Listelengden må ned, finansieringen må styrkes, og sosiale rettigheter må sikres.

– Resolusjonen som landsstyret har samlet seg om i dag sender et tydelig politisk signal. Situasjonen lar seg ikke løse uten bedre rammevilkår og flere fastleger. Utfordringene fastlegeordningen står overfor, krever at man tar tak i dette umiddelbart. Nå må myndighetene våkne, uttaler legepresident Marit Hermansen på legeforeningen.no.

Les også: – Vi trenger ikke flere utredninger. Vi trenger handlekraft.

«Betydelig svekket helsetjeneste»
Bakgrunnen for resolusjonen er store rekrutteringsutfordringer til allmennpraksis og "fastlegeflukt";  Helsedirektoratets undersøkelse avdekket at fastlegene i gjennomsnitt jobber 55,6 timer i uka, og omtrent halvparten av landets fastleger ser ikke for seg å jobbe som fastlege om fem år.

I resolusjonen vises til at uten en solid fastlegeordning vil pasientenes helsetilbud svekkes betydelig, og sykehusene vil overbelastes.  

Resolusjonen ble vedtatt dagen før helseminister Bent Høie møter til helsepolitisk debatt på landsstyremøtet, torsdag formiddag.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Lege 31.05.2018 14.15.17

  Dette blir for veikt. Vi husker Helse-Hanssen som lovet 2000 nye fastleger for 10 år siden. Så fjernet Helse-Høie tilskuddet til nye fastleger da han overtok i 2013. Sykepleiere skal overta fastlegenes oppgaver. Det vil koste penger å redde fastlegeordningen. Mye penger. Som neppe vil komme.

 • Fredrik Langballe 31.05.2018 12.01.08

  Det er veldig viktige og bra 5 punkter i Sentralstyrets resolusjon. Nå gjenstår det for Legeforeningen sentralt ogog Allmennlegeforeningen å sette makt bak kravene og ikke la ting renne ut i sanden. En vintig del av dette er å mobilisere allmennlegene over hele landet på tilsvarende måte som der har blitt gjort i Trøndelag. I utgangspunkt er allmennlegene ensomme, i små enheter og har lite tradisjon i å løfte fram saker i fellesskap. Det stiller større krav til våre tillitsvalgte.

Nyheter fra startsiden

Bilde av Nils Fredrik Wisløff og Lisbeth Normann

Helse-Norges mektigste

Strid i juryen om maktvinner1

Bent Høie, Helseminister, Stortinget

Helse-Norges mektigste 2018

Bent Høie: Makten min er redusert

Helse-Norges mektigste 2018

Dette er makteliten i Helse-Norge2

Espen Remme

PENGEMANGEL I HELSE MØRE OG ROMSDAL

Sykehus må betale lønn med kreditt6

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!