Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
FULL SAL: Legepresident Marit Hermansen talte til medlemmer og gjester under landsstyremøtet tirsdag. Foto: Vidar Sandnes

Krever handling for fastlegeordningen

– Vi trenger ikke flere lange utredninger. Vi trenger handlekraft, sier legepresident Marit Hermansen.

Publisert: 2018-05-29 — 11.43 (Oppdatert: 2018-05-29 — 11.57)

SORIA MORIA, OSLO (Dagens Medisin): Tirsdag åpnet Legeforeningens landsstyremøte i Oslo med nær 150 deltakere. I tre dager samles medlemmer og tillitsvalgte i Legeforeningen for å videreutvikle organisasjonens politikk.  

Ett av temaene som skal diskuteres er hvordan fastlegeordningen skal styrkes. Torsdag kommer helseminister Bent Høie (H), Olaug Bollestad (KrF), Kjersti Toppe (Sp) og Ingvild Kjerkol (Ap) for å diskutere fastlegeordningen med Legeforeningen.

Situasjonen for fastlegeordningen var også sentral da Marit Hermansen, president i Legeforeningen, holdt sin åpningstale.

– Entusiasmen er borte
– For temmelig nøyaktig 17 år siden satt jeg som fersk fastlege og skulle være med på innføringen av fastlegeordningen. Vi satt rundt bordet på Flisa, leger og rådmenn og snekret sammen gode avtaler. Entusiasmen var stor. Det var et engasjement og eierskap – og en iver etter å skape en enda bedre legetjeneste i Solør.

Nå rister det under føttene på de som bestemmer
Marit Hermansen, legepresident

– 17 år etter ser jeg at mye av entusiasmen har forsvunnet. Ikke entusiasmen for faget, pasientene, menneskemøtene eller entusiasmen for selve fastlegeordningen. Men det er de lange dagene, mengden oppgaver og følelsen av å ikke strekke til, som slukker gnisten jeg så i øynene til fastlegene den kvelden rundt bordet på Flisa. Det er ikke like moro å gå på jobb lenger, sier Hermansen.

Fastlegenes tidsbruksundersøkelse viste tidligere i år at fastlegene i snitt jobber 56 timer i uken. Mange har vurdert å slutte på grunn av arbeidspresset. Kommuneleger over hele landet har fortalt om rekrutteringsproblemer. Allerede for fire års advarte mange leger mot fastlegeordningens død.

– Legeforeningen krevde handling, men ministeren så en annen vei. Jeg har undret meg på hvorfor, sier Hermansen.

Fire år senere er det ikke lenger mulig for ministeren og Stortinget å se bort, konstaterer legepresidenten.

– Måtte en krise til
– Vi har gått fra stille vann til opprørt hav, sier Hermansen, og viser til Trønderopprørets sterke stemme.

– Nå rister det under føttene på de som bestemmer. Det måtte en krise til før politikerne begynte å lytte. Og nå har de også begynt å forstå. Godt støttet av VG og grasrotopprør, har advarslene og alvoret sakte men sikkert sunket inn. Stortinget har vedtatt kortere lister, opptrapping av legedekningen, og vi har fått på plass trepartssamarbeidet igjen. Men det er langt fra nok.

– Politikerne må forstå at gode legetjenester i kommunene krever investering, og det lønner seg i det lange løp. Det holder ikke med gode intensjoner og stortingsvedtak, omorganiseringer eller avlastning. Det må på plass kortere lister, sosialt sikkerhetsnett, hjelp ved oppstart og en levelig arbeidshverdag. Da kommer entusiasmen tilbake, sier presidenten som høstet stor applaus fra salen.

Arbeidsforhold i sykehus, den nye spesialistutdanningen og kjønnskvotering til medisinstudiet er andre temaer som skal behandles under årets landsstyremøte.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!